Hot!

Voedsel rode panda

Voedsel rode panda

De rode panda heeft een vleeseters gebit maar eet het meest plantaardig voedsel. Hij eet bijvoorbeeld plantenwortels, vruchten, besten en bamboegras. Daarin lijkt hij op de reuzenpanda. Maar soms eet hij ook knaagdieren, eieren, jonge vogeltjes of honing. Vooral s ’nachts op zoek naar voedsel. Zijn snorharen werken dan als voelsprieten. Water likken ze af van hun voorpoten of ze slurpen het op.

Basisdieet van de rode panda

Rode panda’s zijn plantenetende dieren. Het hoofdbestanddeel van het rode panda dieet is bamboe, vergelijkbaar met reuzenpanda’s – ongeveer twee derde van hun dieet bestaat uit het spul. Andere typische componenten van hun dieet zijn bamboe bladeren, andere bladeren, vogeleieren, korstmossen, bloesems, eikels, paddenstoelen, bessen en grassen. Af en toe eten ze op kleine knaagdieren en vogels. Tijdens de warmere maanden van het jaar, consumeren rode panda’s ook veel insecten en fruit.

Bamboe eetstijl

Rode panda’s verschillen van reuzenpanda’s in hun manier van eten van bamboe. Rode panda’s zijn selectief over de delen van bamboe die ze eten, en gaan alleen voor de nieuwste en zachtste bladeren en stengels. Reuzenpanda’s consumeren het geheel van de planten, met uitzondering van de wortels. Rode panda’s zijn ook ijverige kauwers, terwijl reuzenpanda’s dat niet zijn.

Bamboeverbruik met gemak

De zachtmoedige zoogdieren zijn in staat om met gemak bamboe te eten vanwege hun krachtige kaken en grote tanden. Beide factoren zijn nuttig voor het kauwen op bamboe. Zowel rode als reuzenpanda’s hebben handige uitsteeksels op hun polsen die hen in staat stellen om te schieten op scheuten.

Vast dieet van rode panda’s

Rode panda’s die in gevangene milieus leven – denk dierentuinen – eten zeer gelijkende diëten als die in het wild. Het typische dieet van de rode panda-dierentuin bestaat uit elementen zoals de verplichte bamboe, yams, droog hondenvoer, bessen, larven, vers fruit, grassen en bladerdeegkoekjes. De vruchten die rode panda’s gewoonlijk krijgen, zijn onder andere appels en druiven.

De rode en de reuzenpanda eten per dag heel veel bamboe. Gemiddeld eet de reuzenpanda per dag zo’n 9 tot 20 kilo aan bamboescheuten. De rode panda eet zo’n 2 tot 4 kilo bamboeschuiten per dag. Dat is ongeveer 20 tot 30 procent van hun eigen gewicht. De rode panda en de reuzenpanda eten allebei bamboe, en heel veel. De gemiddelde reuzenpanda eet maar liefst 20 tot 45 lbs (9-20 kg) bamboescheuten per dag. De rode panda eet elke dag 2 tot 4 kilo bamboescheuten en vertrekt – ongeveer 20 tot 30 procent van hun lichaamsgewicht.
Hoewel het een groot deel van hun dieet is, kunnen rode panda’s slechts ongeveer 24 procent van de bamboe die ze eten verteren. Ze moeten 20 tot 30 procent van hun lichaamsgewicht opnemen, of ongeveer 2 tot 4 pond. (1 tot 2 kg) bamboescheuten en -bladeren per dag. Een onderzoek toonde aan dat vrouwelijke rode panda’s een dag lang ongeveer 20.000 bamboebladeren eten

Tags:

Leave a comment