Hot!

Het maken van mayonaise, vaak iets wat bedrijven doen maar zelf kan je het ook!

Het begint natuurlijk allemaal met de koude witte saus in een potje bij de supermarkt wat door de fabriek geleverd is en in de supermarkt verkocht wordt. Als je het goede recept volgt kan je het gerust zelf maken en zelf na je smaak kiezen. Meestal kiest men voor een extra optie om de smaak extra te overtreffen. Dit doen ze vaak met azijn, mosterd of bepaalde citroensappen. Mayonaise wordt erkent als een beschermde productaanduiding. Dit is door de Nederlandse en de Belgische overheid bevestigd.

Bereiding

Om mayonaise te maken moet je een paar stappen volgen waar je je aan moet houden en hoe je het het beste kunt bereiden. Eerst moet je zorgen dat je een goede keuken heb, zorg voor veel ruimte en zorg voor een schone omgeving. Dit zorgt ervoor dat de mayonaise gezond kan intrekken zonder vieze of ongezonde stoffen. Het belangrijkste is dat de mayonaise in het donker staat en dat het helder blijft er mogen geen andere kleuren ontstaan of andere substanties. Volg de volgende stappen goed om de bereiding goed te laten verlopen en te kunnen genieten van de mayonaise:

 • Maak een lekker egaal papje, het best kan je het doen van de eidooier.
 • Voeg diverse smaakopties toe (dit is een keuze en hoeft niet altijd) je heb keuze uit: azijn, citroensap of mosterd.
 • Tijdens het mixen voorzichtig olie toevoegen.
 • Laat het 2 uur intrekken en niet meer roeren.

Prijzen

Mayonaise is de laatste tijd steeds ietsjes duurder geworden. Dit komt eigenlijk omdat er meer moeite wordt gedaan om het kwaliteit hoog te houden. Mayonaise is de op een na duurste sauzen die er zijn als het gaat om sauzen kopen in de winkel bijvoorbeeld de supermarkt. De fabriek vind het de laatste tijd lastig om steeds meer te produceren en het kwaliteit hoog te houden. Hierdoor hebben ze besloten om een kleine prijsstijging in te voeren waardoor de fabriek iets meer winst kan overhouden en wat duurdere machines kan aanschaffen hierdoor kunnen ze de productie vergroten met duurdere productiemiddelen.

Ontstaan

Mayonaise bestaat sinds een lange tijd in Nederland. Men vind het erg lekker en het blijkt steeds beter te gaan met de welbekende saus. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan en waar komt het vandaan?

Men kent de aioli als de vroegere mayonaise. Vroeger werd het inderdaad gebruikt voor dezelfde doeleinden. Aioli is ontstaan in de Romeinse tijd waarbij de ridders en de Romeinen altijd lekker een snack pakte met de saus. Het begon in de haven van Mao waar een culinair zijn gerechten aan het maken was. later na wat vloeibare experimenten had hij het resultaat om aioli te kunnen maken. Eigenlijk moeten we de Spanjaarden dus erg dankbaar zijn omdat hun het hebben ontworpen. Tijdens de oorlog tussen de Fransen en de Engelsen is het recept in Fransen handen gevallen en is het een soort van bewerkt in het eigen land. Later is deze saus zo bekend geworden dat het is uitgegroeid tot onze bekende mayonaise.

Conclusie

De welbekende saus is dus eigenlijk afgestamd van de aioli. Door verschillende landen is het uitgegroeid naar mayonaise. Spanje het land van herkomst is nog steeds het populairst als het gaat om de saus. En Nederland staat op een van de duurste prijzen.


Bechamelsaus, een lekkere saus voor bij de snack. De bijnaam van de bechamelsaus is de witte saus. Deze saus is wordt in vele keukens benoemd en gebruikt als de echte basissaus in Nederland. In de Italiaanse keuken en de Franse keuken is de saus erg populair geworden door verschillende recepten. Na 1998 is de saus ook in Azië bekend geworden door vele recepten die uit verschillende landen komen. Veel toeristen die naar Azië vertrekken nemen veel cultuur en recepten mee. De bechamelsaus wordt voornamelijk ingezet bij echte recepten met groente en gezonde voeding.

bechamelsaus

Geschiedenis

De eerste keer dat het beroemde bechamelsaus gemaakt is is al weer heel lang geleden. 1651 in Frankrijk is het allemaal begonnen in een heel klein dorpje genaamd La Varrena. De kok van de beroemde Lodewijk XIV heeft de opdracht gegeven om iets speciaals te bedenken. Ze hadden een speciale afspraak met wat grote leiders van diverse provincies in Frankrijk. Lodewijk gaf de opdracht om een goed te experimenteren met de saus en eens uniek uit de hoek te komen. Volgens de kok van Lodewijk was het lastig om iets te maken wat nog niet eerder bestond ze wisten tevens in die tijd nog niet wat gezond en wat slecht voor je was. De kok van Lodewijk staat erom bekend dat hij dagen en nachten lang zijn loyaliteit kon meedragen aan het experimenteren op de opdrachten van zijn baas. Na lang werk had de kok van Lodewijk geluk en had hij zijn geluk letterlijk beproeft. Hij had een hele goede witte saus gemaakt en iedereen vond het geweldig in de stad. Na dit succes is het uiteindelijk voor veel mensen beschikbaar geworden en uitgeroeid tot een wereldwijd succes. De saus is heeft de naam gekregen van de beroemde kok van Lodewijk namelijk Louis Bechameli.

Bereiding

De bereiding van de bechamelsaus verreisd veel aandacht en bepaalde zorg om het lekker te maken. De basis begint allemaal bij de bloem en boter. Voor de boter is het belangrijk om het eerst goed te verwarmen zodat het verhit wordt. Hierdoor ontstaat een zo gezegde roux. De roux is blank en kan soms een lichte bruine tint hebben. De vraag die men altijd hier over stelt is of dit invloed heeft op de kleur van het eindresultaat. Het antwoord is nee. De kleur heeft geen invloed en maakt zichzelf. Voeg daarna peper en het zout toe. Laat het vervolgens even intrekken. Roer aan het eind even goed en warm het op, de saus is nu klaar voor gebruik!

Culturen

Bij deze saus is het ook weer anders in elk land waarvoor het gebruikt wordt. Kijk bijvoorbeeld naar Nederland hier wordt het voornamelijk gebruikt als lekkere saus bij de groente en speciale voeding. In Frankrijk wordt het bijvoorbeeld gebruikt op planten en soorten fruit. In Azië is het ook populair geworden, men gebruikt het tot op het heden voor Aziatische recepten.

Conclusie

De lekkere saus erg populair dus. De saus wordt in verschillende culturen gebruikt en dus populair in vele regio’s. Het bereiden verreisd wat tijd, maar uiteindelijk heb je wel een van de lekkerste sauzen als het gaat om groente.


Frietsaus

Frietsaus is een Nederlandse saus voor meestal Franse frietjes, die in het hele land wordt geserveerd bij Frans frietjes. Het lijkt op mayonaise, maar met meer vet is het dunner en meestal is het zoeter dan mayonaise. Hoewel het gebaseerd is op dezelfde basisingrediënten. Het wordt ook vaak verkocht in flessen in ketchup-achtige stijl in plaats van in potten, omdat het een kleverige textuur heeft. Mayonaise in Nederland is volgens de Warenwet van 1998 verplicht om 705 vet en 5% eigeel te bevatten totdat het mayonaise kan worden genoemd.

De Nederlanders maken verschillende speciale soorten frietsaus, waaronder een met een extra vleugje dille die bekend staat als American Frietsaus. Ondanks de uiterst verwarrende titel heeft deze saus helemaal geen verband te houden met de Amerikaanse keuken en lijkt het in Nederland te zijn ontstaan. Het is mogelijk dat de saus oorspronkelijk is gemaakt door McDonald’s voor Nederlandse McDonald’s en daarom zijn naam te danken heeft aan het bedrijf met de Amerikaanse keuken.

Ingrediënten

 • 2 eierdooiers
 • 1 kopje zonnebloemolie
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel dijonmosterd
 • Een beetje mosterd
 • Groene bieslook
 • Water
 • Suiker
 • Maïzena
Instructies
 1. Gebruik een staafmixer om de mayo te maken. Voeg de zonnebloemolie, citroensap, mosterd en zout toe aan het eigeel.
 2. Trek de staafmixer langzaam omhoog en voila, je hebt jezelf een zelfgemaakte mayo gemaakt. Aanrader is het toevoegen van bieslook en knoflook.
 3. Als je een licthere saus zoals frietsaus wilt, kun je langzaam water roeren. Het kan dan ontmengen als het blijf staan, daarom voegen fabrieken meer emulgatoren of zelfs verdikkingsmiddelen zoals zetmeel toe en voeg suiker toen tot hoeveel jij vindt dat nodig is.

Joppiesaus

Joppiesaus is een Nederlandse saus. Het is een koude, gele saus die verkrijgbaar is in fastfoodrestaurants en supermarkten in heel Nederland en België. De saus wordt meestal gegeten met friet, hamburgers of andere snacks. Joppiesaus werd ontdekt door de eigenaar van een snackbar in Glanerbrug, die zelf de bijnaam Joppie kreeg. In het begin van de jaren 2000 werd de saus populairder. Joppiesaus is gebaseerd op plantaardige olie, water en een emulgator. Het bevat ook ui en currypoeder. Het orginele recept wordt geheim gehouden, maar op internet is er paar recepten te vinden die de oorspronkelijke smaak heeft. Joppiesaus wordt gemaakt door Elite Salades & Snacks in de stad Neede. Dit bedrijf heeft het originele recept gekocht van de snackbar in Glanerbrug en zijn de wettelijke eigenaren van de merknaam Joppiesaus In februari 2011 introduceerde Lay’s een smaak van chips genaamd Patatje Joppie. Het was de winnaar van een wedstrijd genaamd Maak je Smaak.

Ingrediënten
 • 1,5 kopje fijngesneden uien
 • 1 kopje mayo
 • ¼ kopje ketchup
 • 1 theelepel azijn
 • ½ theelepel mosterd
 • 1,5 eetlepel currypoeder
 • Zout
 • Peper
Instructies
 1. Bak de uien in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten. Blijf een paar eetlepels water toevoegen tijdens het sauteren, zodat de uien niet branden. Laten afkoelen.
 2. Klop in een kom gesauteerde uien, mayo, ketchup, azijn, mosterd en kerriepoeder en kruid met zout en peper. Koel serveren en je kan er van genieten bij elke snack die je eet.
Tags: