Hot!

Alles over België

Alles over België

HET VERHAAL ACHTER DE BELGISCHE VLAG

KLEUREN VAN DE BELGISCHE VLAG

De kleurtjes van de nationale vlag van België is eigenlijk afkomstig van het Hertogdom Brabant. Dit was eigenlijk een gebied in Nederland wat nu Brabant is. De kleuren kwamen door het wapenschil van de provincies Het bestond uit een sabel wat zwart is gekleurd.

ONTWERP VAN DE BELGISCHE VLAG

De Belgische vlag werd eigenlijk ontworpen door 2 mensen, genaamd Lucien Jottrand en EdouardDucpetiaux. Dit was eigenlijk bedoeld om eigenlijk de drie Franse kleur te vervangen en dit werd gebruikt door de Fransgezinde revolutionaire. De vlag was een grote motivatie voor de revolutie van België, sinds de kleuren hun herinnerde aan een oud vlag met strepen. In het jaar 1931 werd België pas officieel onafhankelijk van Nederland, toen werd de Belgische vlag officieel verklaard.

GESCHIEDENIS VAN BELGISCHE VLAGGEN

Toen de Belgen in opstand gingen tegen Willem I, gingen ze de Belgische vlag gebruiken als een symbool tegen het verzet. Maar sinds de opstand een eigen karakter nodig had moesten ze een eigen vlag hebben. Dus gingen ze een eigen vlag maken, op het advies van Lucien Jottrand (hij was een redacteur van een krant van Brussel en hij was ook nog is een advocaat). En toen werd het vanuit het wapenschild van Hertogdom van Brabant gekozen. Toen bracht EdouardDucpetiaux het idee tot een uiting en liet het op 26 augustus 1830 de eerste vlag van België aantekenen dit was toen de vlag met de horizontale kleuren. Daarna in 1950 kreeg de Belgische vlag een verticale band.

VLAG REGELS

De Belgische vlag mag wel gehesen worden door mensen aan hun huis, maar voor overheidsgebouwen en of officiële gebouwen gelden andere regels dit geld ook voor monumenten, en op bepaalde dagen is het verplicht om gehesen te worden. In het leger zijn er nog striktere regels voor dit.

OVERIGE BELGISCHE VLAGGEN

Zoals ik net had geschreven werd de huidige staatsvlag aangenomen in 1950 dit is de voormalige marine vlag van België. Deze vlag werd van 1936 tot 1940 gebruikt, toen de 2e wereldoorlog uitbrak. In 1949 na de heroprichting in België werd er een nieuwe vlag ontworpen die sinds 1950 bij mariniers en leger word gebruikt.

INWONERS BELGIË

Op dit moment heeft België zo’n 11,2 miljoen inwoners waarvan 9.8 miljoen inwoners de Belgische nationaliteit hebben. En 1,4 miljoen inwoners die een andere nationale tijd dragen dit is goed voor 11 procent van de totale bevolking. Uit de vier buurlanden van België: Frankrijk, Nederland, Luxemburg en Duitsland komen ongeveer 352.000 mensen. Dat is ongeveer 28 procent van de buitenlandse bevolking waarvan een groot deel dicht bij de grens van hun eigen land woont. De 23 ander landen van Europa zijn ook nog is goed voor 40 procent van de buitenlandse inwoners. Bij de niet EU landen zijn er vooral veel Marokkaanse, Turkse en Congolese gezinnen waarvan de grootste groep uit Congo komt. Deze bevolking heeft gemiddeld meer kinderen als de autochtonen in België met als gevolg dat de bevolking een stuk jonger is wat het lage sterfte cijfer in Brussel verklaard. Er zijn twee provincies die een sterfte overschot hebben namelijk: Henegouwen en West-Vlaanderen. Voor West-Vlaanderen is dit vooral te verklaren dat er een hele groep 60-plussers heen gaan om te genieten van hun pensioen en dus de bevolkingsleeftijd stijgt.

BEZIENSWAARDIGHEDEN BELGIË

België kent erg veel bezienswaardigheden en is beroemd bij het Nederlandse volk om naar toe te gaan. Vooral de steden Brugge Gent en Antwerpen zijn beroemd bij de Nederlanders. Maar ook gebieden zoals de Ardennen zijn erg in trek. Waar je lekker kunt fietsen en survivallen

MANNEKE PIS

Dit is een standbeeld dat in het centrum van Brussel staat en stelt een jongetje voor dat plast. Het beeld is 58 cm groot en staat op de hoek van de Stoof en Eikstraat niet ver van de grote markt. Dit beeld is uitgegroeid tot een van de beroemdste beelden van de stad en is bovendien zelfs het symbool van Brussel. Er stond in 1388 al een beeld in deze straat maar vanaf 1452 heeft dit beeld de naam manneke pis.

DE GROTE MARKT

Dit is een plein in Brussel en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van toeristen in Brussel. Op dit plein zijn veel oude gebouwen uit de middeleeuwen te zien. En er spelen verschillende straat artiesten op dit plein.

SINT BAAFSKATHEDRAAL

Is een titelwerk in de Oost Vlaamse stad Gent de kathedraal was vroeger een plaatselijke kerk gebouw in 942 werd het door de bisschop van Doornik. In 1539 werd de kerk een collegiale kerk en kreeg het de naam de baafskathedraal. In de zomer van 2005 is er begonnen met een restauratie die in 8 fases gaat en ongeveer zo’n 15 jaar moet duren en moet ongeveer 25 miljoen euro gekost hebben de restauratie was vooral voor het instandhouding van de kerk.

ATOMIUM

Het Atomium is een monument in België het is gevestigd in het Heizelpark in Brussel. Het is een stalen bouwwerk dat bestaat uit 9 bollen met elk een diameter van 18. De bollen vormen een kubus ruimtelijke kristal figuur. Het monument is ontworpen door ingenieur Andre Waterkeyn. Het monument is gemaakt van roestvrij staal. Vijf van de negen bollen zijn beschikbaar voor publiek.

bezienswaardigheden belgie

ZWIN

Het zwin is van oorsprong de lijn die Brussel met de Noordzee verbond. Door verzanding werd Brussel onbereikbaar en moesten er voorhavens aangelegd worden. Het is een gebied met veel schorren duinen en stranden verder is het een bekende vindplaats van 40 miljoen jaar oude haaientanden. Verder is het ook een natuurpark waar veel wilde dieren leven.

PROVICIES BELGIË

België, Noordwest-Europa. Het is één van de kleinste en meest dichtbevolkte Europese landen, en sinds zijn onafhankelijkheid in 1830 is een representatieve democratie onder leiding van een erfelijke constitutionele monarchie. In eerste instantie had België een unitaire regeringsvorm. In de jaren tachtig en negentig werden er echter stappen ondernomen om België in een federale staat te maken met bevoegdheden die deel uitmaken van de regio’s van Vlaanderen, Wallonië en het Brussels de hoofdstad.

TALEN

De bevolking van België is verdeeld in drie taalgemeenschappen. In het noorden spreken de Vlamingen, die meer dan de helft van de Belgische bevolking uitmaken, spreken ze Vlaams, wat gelijk is aan Nederlands. In het zuiden vormen de Franstalige Waalse ongeveer een derde van de bevolking van het land. Ongeveer een tiende van de mensen zijn volledig tweetalig, maar een meerderheid heeft kennis van zowel Frans als Vlaams. Het Duitse taalgebied in de provincie Oost-Luik dat een kleine fractie van de Belgische bevolking bevat, bestaat uit verschillende gemeenten rond Eupen en Sint-Vith. De stad Brussel bestaat uit een aantal officieel tweetalige gemeenten, hoewel het grootstedelijk gebied zich verspreidt naar de omliggende Vlaamse en Waalse gemeenten. De Franstalige bevolking is veruit de grootste in de hoofdstad. Bruxellois, een regionaal onderscheidend dialect dat door zowel Frans als Vlaams wordt beïnvloed, wordt ook gesproken door een klein segment van de inwoners van de stad.

belgische provincies

PROVINCIES

België heeft in totaal 10 provincies die hieronder zijn beschreven.

ANTWERPEN

De moderne provincie werd gecreëerd als de afdeling van de twee Netes tijdens het Eerste Franse Rijk (toen Zuid-Nederland deel uitmaakt van Frankrijk). Na de nederlaag van Napoleon werd het grondgebied deel van het Verenigd Koninkrijk van Nederland als de provincie Midden-Brabant, die het onderscheidt van Noord-Brabant en Zuid-Brabant. In 1830, na de onafhankelijkheid van België, werd de provincie Antwerpen genoemd.

OOST-VLAANDEREN

Tijdens het kortstondige Napoleons Rijk was het grootste deel van de moderne provincie onderdeel de Schelde, die de Escaut in het Frans genoemd wordt. De provincie werd genoemd naar de rivier de Schelde. Na de nederlaag van Napoleon werd de entiteit vernoemd na zijn geografische ligging in het oostelijke deel van historisch Vlaanderen; Hoewel de provincie eigenlijk in het westelijke gedeelte van Vlaanderen ligt, in de hedendaagse zin van het woord.

VLAAMS-BRABANT

Vlaams-Brabant werd in 1995 opgericht door de splitsing van de voormalige provincie Brabant in drie delen: twee nieuwe provincies, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant; En het Brussels Hoofdstedelijk Gedeelte dat niet meer aan een provincie behoort. De splitsing werd opgesteld om de uiteindelijke verdeling van België in drie regio’s tegemoet te komen.

LIMBURG

Belgisch Limburg werd niet zo genoemd tot de 19e eeuw, toen deze provincie, zoals de rest van België, al enkele decennia deel van Nederland was, tot na de val van Napoleon.

WEST-VLAANDEREN

West-Vlaanderen bestaat uit de Noordzeekust, gevolgd door een zeer vlakke polderlandschap. Alleen in het zuiden zijn enkele kleine heuvels, met de Kemmelberg (159 m) het hoogste punt in de provincie. West-Vlaanderen is de enige Belgische provincie die grenst aan zowel Frankrijk als Nederland.

HENEGOUWEN

Haar hoofdstad heet bergen en de meest populaire stad is Charleroi, ook de belangrijkste stads-, economische en culturele hub van de provincie. De stad is ook de financiële hoofdstad van Henegouwen en een van de belangrijkste commerciële centra in België, de vijfde grootste stad in het land per bevolking.

LUIK

De provincie Ourthe, zoals het toen bekend was, was onder de Franse controle tijdens de regering van Napoleon Bonaparte. Napoleon bezocht de stad tijdens een van zijn campagnes en beviel de vernietiging van Ourthe’s wijngaarden om te voorkomen dat de mijnbouwindustrie in Luik tegen haar Franse tegenpartij kon concurreren.

LUXEMBURG

Het heeft een oppervlakte van 4,443 km2, waardoor het de grootste Belgische provincie is. Bij ongeveer 250.000 inwoners is het ook de minst bevolkte provincie, waardoor het een relatief dunbevolkte provincie is in een anders dichtbevolkt land.

NAMEN

Het Franse departement Samber en Maas werd in 1815 de Nederlandse provincie Namen. De provincie bleef na de Belgische afscheuring in 1830 onveranderd voortbestaan.

WAALS BRABANT

Waals-Brabant werd opgericht in 1995, toen de voormalige provincie Brabant werd verdeeld in drie delen: twee nieuwe provincies, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant; En het Brussels Hoofdstedelijk Gebied.

VAKANTIE BELGIË

In België vind je vijf vliegvelden namelijk in: Brussel, Charleroi, Antwerpen, Oostende en Luik. De luchthaven van Antwerpen word vooral gebruikt voor zakelijke vluchten en zitten er een aantal privé bedrijven. Verder zijn er ook een aantal lijn vluchten. Verder kun je ook via een aantal bus organisaties op vakantie in België maar de bekendste is wel eurolines deze bus rijd van een aantal steden naar het buitenland en van het buitenland naar België. Veel mensen binnen Europa gaan ook met de auto naar België omdat dit land makkelijk te bereiken is vanaf bijvoorbeeld Frankrijk Nederland Luxemburg en Duitsland al deze landen grenzen aan België en via deze landen is België makkelijk te bereiken.