Hot!

Alles over Nieuw Zeeland

Alles over Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat uit drie eilanden met elk een eigen hoofdstad. Het meest noordelijke eiland heeft de hoofdstad Auckland. Het eiland in het midden heeft de hoofdstad Wellington en het meest zuidelijk eiland en tevens ook het grootst van de drie heeft de hoofdstad Christchurch. Nieuw-Zeeland heeft rond de 4 miljoen inwoners, hiervan leeft meer dan helft in alle grote steden. Op het meest noordelijk eiland wonen de meeste inwoners dit komt omdat dit eiland zorgt voor alle belangrijke handelszaken en is tevens het hart van de handel in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeelanders zijn een erg vrolijk en liefdevol volk.

BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN NIEUW-ZEELAND

  1. Op nummer 1 staan natuurlijk de nationale parken van Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland telt maar liefst 14 nationale parken. Doordat de natuurlijk adembenemend is reizen veel mensen dit land af en bezoeken ze juist de nationale parken. Populaire nationale parken zijn nationaal park Abel Tasman, Fiordland, en Aoraki/Mount Cook.
  2. Stewart Island staat op een verdiende 2e plaats. Vanwege Het fantastisch nationaal park op het eiland bied veel kijk voor toeristen aangezien dit de enige plek is waar je de kiwi (loopvogel) goed kan observeren.
  3. Op plaats 3 staat de hoofdstad Wellington. Dit is een stad die zeker indruk op je zal maken, door alle restaurants en uitgaansmogelijkheden. In Wellington staat een erg bekend museum genaamd Te Papa Tongarewa Museum dus voor iedereen die van kunst houdt is dit zeker de moeite waard. Ook zul je veel festivals tegenkomen in Wellington. Overal is Wellington een hele leuke en mooie stad om te bezoeken als je in Nieuw-Zeeland bent.

GERECHTEN VAN NIEUW-ZEELAND

Nieuw-Zeeland bevindt zich midden in de oceaan. Het lekkerste eten wat Nieuw-Zeeland heeft is natuurlijk vis een schaaldieren. Het meest bekend gerecht is de green lip mosselen, wanneer dit gerecht klaar gemaakt wordt kan je heerlijk genieten van een Sauvignon Blanc.

Veel Nieuw-Zeelanders houden van het eten bereiden in de grond. Dit word Hangi genoemd, Men graaft een kuil en zorgt ervoor dat het hout en kolen goed heet worden. Hierin plaats men de groentes en aardappels en laat dit door middel van water goed stomen. Dit proces duurt lang maar is zeker de moeite waard.

In de stad Queenstown vind je de heerlijke hamburgers. Bij het restaurant genaamd Fergburger vindt je de beste burgers en veggie burgers. De wachtrij kan soms wel langer duren dan 1 uur maar is zeker de moeite waard wanneer je de eerste hap neemt.

Overal is Nieuw-Zeeland een fantastisch land voor iemand die veel van natuur en dieren houdt. Het is een lange reis maar alle moeite is waard wanneer je geland bent op dit fantastische eiland.

De stad Wellington heeft 200.100 inwoners. De regio Wellington (een reeks nauw met elkaar verbonden steden en districten) biedt onderdak aan bijna 500.000 mensen. De stad is goed voor 41% van de bevolking van de regio en 5% van de totale bevolking van Nieuw-Zeeland. De bevolking van de hoofdstad is jong, met 55,9% leeftijd 18-49 jaar (2006) vergeleken met 45,1% in NZ in het algemeen. 18,5% van de bevolking is nog geen 15 jaar oud, dit is natuurlijk enorm hoog.

KLIMAAT NIEUW-ZEELAND

Het weer in Wellington krijgt nogal wat speling en, ja, het kan van tijd tot tijd wat winderig worden. Maar de hoofdstad geniet in feite van een gematigd en vaak zonnig klimaat, genietend van ongeveer 2000 zonuren per jaar. De warmste maand is februari, de koelste maand is juli en de gemiddelde jaarlijkse regenval is 1270 mm. In de winter is het ook nog redelijk goed vertoeven in Wellington, de tempratuur komt zelden onder de 10 graden. De gemiddelde zomerdag heeft tempraturen tussen de 20 – 25 graden Celsius. De zomer is bezig van december tot en met februari, de winter is van juni tot en met augustus, de lente is van september tot en met november en als laatste is de herfst van maart tot en met mei.

TOERISME NIEUW-ZEELAND

Toerisme levert een belangrijke bijdrage aan de economie van Wellington, wat resulteert in een jaarlijkse uitgave van $ 1,6 miljard, dat is meer dan $ 3166 per minuut! Dit komt voornamelijk door de vele trekpleisters in Wellington. De inwoners van Wellington Er wordt gezegd dat meer dan een derde (33%) van de inwoners van Wellington een bachelor diploma of hogere kwalificatie hebben, de hoogste in het land. De inwoners van Wellington staan ook bekend als een van de fitste Nieuw-Zeelanders, met meer dan 18.000 inwoners die ervoor kiezen om te lopen of joggen naar hun werk. Lopers zijn een regelmatig gezicht rond de pittoreske waterkant. Wellington is een super coole en kleine stad. Zo klein zelfs dat 18.000 inwoners van de stad lopen of joggen naar hun werk. De bewoners zijn dan ook bijna allemaal hartstikke gelukkig, we zijn bijna allemaal binnen 3 km van de zee, wat een gemakkelijke toegang tot onze 497 km lange kustlijn betekent. Boven op al die goedheid aan zee heeft Wellington ook nog eens 363 kilometer aan mountainbike-en wandelroutes door de stad.

WELLINGTON TRIVIA

Van een nationaal museum met tentoonstellingsruimte ter grootte van drie rugbyvelden tot de legende achter het ontwerp van de iconische Bijenkorf, onze eigenzinnige feiten en verhalenpagina heeft een aantal geweldige figuren en interessante stedelijke legendes. De thuisbasis van vele musea, galerijen, theaters, festivals en evenementen, Wellington is ook een toonaangevend centrum voor creatieve industrieën en is de thuisbasis van de Nieuw-Zeelandse effectenbeurs (NZX). De stad ligt naast de haven van Wellington en wordt omringd door natuurlijke schoonheid, waaronder Zealandia, een bekroonde eco-attractie op slechts enkele minuten van het centrale zakendistrict.

KLIMAAT NIEUW-ZEELAND

Sinds het Maori-volk met de naam Nieuw-Zeeland, “Het land van de lange witte wolk”/ Aotearoa, is het klimaat van het allergrootste belang geweest voor de mensen in Nieuw-Zeeland, van wie velen van het land leven. Nieuw-Zeeland heeft milde temperaturen, matig hoge regenval en veel zonuren in het grootste deel van het land. Het klimaat wordt gedomineerd door twee belangrijke geografische kenmerken: de bergen en de zee.

TEMPERATUUR NIEUW-ZEELAND

Nieuw-Zeeland heeft grotendeels gematigd klimaat. Het noorden heeft tijdens de zomer subtropisch weer en in de binnenlanden van het Zuidereiland is het in de winter net zo koud als -10C, Het grootste deel van het land ligt dicht bij de kust, wat milde temperaturen, matige regenval en overvloedige temperaturen betekent zonneschijn. Januari en februari zijn de warmste maanden van het jaar en juli is het koudst. De gemiddelde regenval in Nieuw-Zeeland is hoog (tussen 640 mm en 1500 mm) en wordt gelijkmatig over het jaar verspreid. Deze hoge regenval produceert gebieden met prachtig inheems bos en maakt Nieuw-Zeeland een ideale plek voor de land- en tuinbouw.

VIER SEIZOENEN IN ÉÉN DAG

Nieuw-Zeeland heeft geen groot temperatuurbereik, zonder de extremen die men in de meeste continentale klimaten aantreft. Het weer kan echter onverwachts veranderen, omdat koudefronten of tropische cyclonen snel instromen. Wees voorbereid op plotselinge veranderingen in weer en temperatuur als je gaat wandelen of andere buitenactiviteiten doet.

ZONNESCHIJN

De meeste plaatsen in Nieuw-Zeeland ontvangen meer dan 2000 zonuren per jaar, met de zonnigste gebieden, Bay of Plenty, Hawke’s Bay en Nelson/Marlborough, die meer dan 2350 uur in beslag nemen. Omdat Nieuw-Zeeland zomertijd waarneemt, kan het zomerseizoen in de zomermaanden tot 10.00 duren. Nieuw-Zeeland ervaart relatief weinig luchtvervuiling in vergelijking met veel andere landen, waardoor de UV-stralen in het zonlicht erg sterk zijn tijdens de zomermaanden. Om zonnebrand te vermijden, moeten bezoekers zonnebrandcrème, zonnebrillen en hoeden dragen wanneer ze in direct zomerzonlicht zijn, vooral op het heetst van de dag (11:00- 16:00). Hoewel de zomer zonniger is dan in de andere seizoenen, hebben de meeste regio’s in Nieuw-Zeeland een relatief hoog aandeel zonlicht tijdens de wintermaanden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nieuw-Zeeland was 32C, in Marlborough, Christchurch en Rangiora (in Canterbury). De laagste temperatuur ooit gemeten in Nieuw-Zeeland was -22C in Ophir, Central Otago.

WINTER NIEUW-ZEELAND

Nieuw-Zeelands wintermaanden van juni tot augustus brengen kouder weer naar een groot deel van het land, en meer regen naar de meeste gebieden in het Noordereiland. Bergketens op beide eilanden worden bedekt met sneeuw en bieden prachtige vergezichten en uitstekende skimogelijkheden. Terwijl het Zuidereiland koelere wintertemperaturen heeft, ondervinden sommige delen van het eiland in de winter weinig neerslag, dus dit is een uitstekende tijd om gletsjers, bergen en andere natuurgebieden te bezoeken.

EXTRA INFORMATIE NIEUW-ZEELAND

De eilanden maken deel uit van Oceanië en heeft als hoofdstad Wellington. Het land heeft in totaal 4.510.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 275.000 km² en daarvan is slechts 2,1% water. Meer dan de helft van de van de bevolking is christen.

HOE KOMT HET AAN DE NAAM NIEUW-ZEELAND IS WAT VEEL MENSEN ZICH AFVRAGEN.

Het is gevonden in de 17de eeuw door een Nederlands ontdekkingsreiziger genaamd Abel Janszoon Tasman, die met de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) het had ontdekt. Hij noemde het in eerste instantie stateland, dit kwam omdat hij dacht dat het was verbonden met het Stateneiland dat gelegen lag in Zuid-Amerika. Enkele jaren later kwam Hendrik Brouwer met de suggestie dat het helemaal niet met elkaar verbonden was. Toen hebben de Nederlanders de naam veranderd naar Nova Zeelandia, dit werd vernoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland.

DE ECONOMIE

Nieuw-Zeeland heeft een vrijemarkteconomie, bedrijft enorm veel handel met het buitenland, zowel ex- en import. De meest geëxporteerde producten zijn zuivel, vlees en fruit. Met de zuivel wordt voornamelijk de melkpoeder en de roomboter. Schapenvlees en rundvlees is het meest geëxporteerde vlees van Nieuw-Zeeland. Ook worden er enorm veel kiwi’s en appels geëxporteerd vanuit Nieuw-Zeeland. De belangrijkste handelspartners van Nieuw-Zeeland zijn Japan en de Verenigde staten.

DE BEDREIGINGEN

Net zoals ieder land heeft ook Nieuw-Zeeland te maken met bedreigingen, omdat er veel dieren werden ingevoerd die erg veel bedreiging vormden voor de dieren die daar leefden zijn nu enkele diersoorten met uitsterven bedreigt. Het zijn met name de voskoesoes die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Australië die de schade aanrichten. In 2005 werd er een schatting gedaan over het aantal voskoesoes in Nieuw-Zeeland en dat kwam uit op een schokkende 60 (!) miljoen voskoesoes. De regering probeert nu dan ook het aantal voskoesoes fors terug te draaien door middel van vergiftigen en afschieten. Ook worden er dagelijks tientallen, zo niet honderden voskoesoes aangereden, dit is ook een enorm probleem voor de bevolking. De voskoesoes worden ironisch genoeg in Australië met uitsterven bedreigt.

DE CULTUUR

De Nieuw-Zeelandse cultuur wordt ook wel een mix van de Europese en de Maori cultuur genoemd. Dit is erg goed zichtbaar bij de populairste sport in heel Nieuw-Zeeland namelijk rugby, voordat de wedstrijd begint doen ze altijd een haka, dit is een soort van ceremoniële dans van de Maori’s. Het is ook niet gek dat als het nationale team speelt (The All Blacks) het hele land vol met spanning achter de tv zit. The All Blacks behoren dan ook tot de absolute wereldtop van het rugby.
Er zijn ook enkele erg leuke bezienswaardigheden, zo komen er jaarlijks miljoenen bezoekers vanuit de hele wereld. Er zijn erg veel mensen die vinden dat Nieuw-Zeeland de mooiste natuur heeft van de wereld. Dit komt mede omdat er enkele enorm grote natuurparken zijn die ook erg veel bezoekers aantrekken. Ook heeft het land enkele eilanden die kunnen worden bezichtigd, die zijn nog geheel onbewoond. Ook een uniek iets is dat de oorspronkelijke bewoners namelijk de maori’s er ook nog wonen.