Hot!

HET VERHAAL ACHTER DE BRAZILIAANSE VLAG

HET VERHAAL ACHTER DE BRAZILIAANSE VLAG

GESCHIEDENIS VAN DE VLAG

Brazilië heeft een aantal soorten vlaggen gehad. Zo was de Braziliaans vlag van 1645- 1815 goud met blauw er boven en een rood kruis. In die tijd was tot 1815 was Brazilië een kolonie van Portugal. Je kunt overigens zien dat het een kolonie van Portugal is geweest, aangezien de vlag van vroeger wat weg heeft van de vlag van Portugal. Van 1816 – 1822 had Brazilië een nieuwe vlag met daarin alleen goud en blauw. Vervolgens kreeg Brazilië in 1822 een nieuwe vlag. Dit was een vlag met de kleuren groen en geel. In het gele gedeelte stond het wapen van het Braziliaanse keizerrijk. In 1889 van 15 tot en met 19 november was er ook een nieuwe tijdelijke Braziliaanse vlag. Deze Braziliaanse vlag lijkt overigens op de vlag van de Verenigde Staten. Vervolgens kwam er weer een nieuwe vlag van Brazilië die tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt. Er moet wel bij gezegd worden dat de vlag van Brazilië eens in de zoveel tijd een kleine verandering ondergaat. Er zijn bijvoorbeeld meer sterren bijgekomen. Deze sterren hebben een symbolische betekenis. Op de Braziliaanse vlag zijn er momenteel 9 sterrenbeelden en staan er 27 sterren op de vlag. Toen de vlag opnieuw werd veranderd stonden er 21 sterren op de vlag.

HET ONTSTAAN VAN DE VLAG

De vlag die Brazilië op dit moment tot zijn beschikking heeft is ongeveer 130 jaar oud. De vlag is geïntroduceerd op 19 november 1889. De maker van de vlag was van Raimundo Texeira Mendes. Dit deed hij samen met zijn collega’s Manuel Pereira Reis en Miguel Lemos. Sinds de Braziliaanse vlag is geïntroduceerd in 1889, heeft de vlag al wat enkele veranderingen ondergaan. Zo heeft de vlag in het midden een aantal sterren toegevoegd. Dit was tevens ook de laatste verandering. De laatste keer dat er een verandering was in de vlag gaan we al gauw 25 jaar terug. Om precies te zijn op 11 mei 1992.

BETEKENIS VAN DE VLAG

Op de vlag van Brazilië staat in het groen de tekst Ordem E Progresso. De tekst betekent Orde en Vooruitgang. De vlag van Brazilië heet ook wel de Auriverde, dit betekent van goud en groen, momenteel de kleuren van de vlag. Ordem E Progresso komt van Auguste Comte. Augustue Comte is op deze woorden gekomen met behulp van de volgende zin. Liefde als principe en orde als basis; met als doel om vooruitgang te boeken.

DE KLEUREN

De kleuren van de Braziliaanse vlag zijn groen, geel, blauw en wit. Elke van deze kleuren op de Braziliaanse vlag heeft een betekenis. Zo heeft de kleur groen een betekenis van de natuur. In Brazilië wordt hiermee het Amazoneregenwoud en de jungle bedoeld. De kleur geel staat voor het vermogen van de Braziliaanse bodem. In Brazilië bedoelen ze de goudvoorraad daarmee. Vervolgens heb je nog de blauwe en witte kleuren. Deze kleuren staan voor Maria. De witte kleuren zijn overigens niet heel zichtbaar, maar de witte kleuren zijn sterren die ze als laatste hebben geplaatst in de Braziliaanse vlag.

HOOFDSTAD BRAZILIË

Brasilia Rio de Janeiro was voor 1960 de hoofdstad van het land Brazilië, tegenwoordig is de hoofdstad Brasilia. De stad is in de jaren vijftig op initiatief van president Juscelino Kubitschek gekozen. Dit komt omdat het doel de economische ontwikkeling was van Brazilië die toen der tijd achterliep. In de wet is Brasilia geen deelstaat en ook geen stad. Brasilia behoort namelijk toe aan de Unie. Volgens de grondwet van Brazilië is het verdelen van het district in gemeentes verboden. De basiswet is trouwens geen grondwet maar een organieke wet, omdat deelstaten betrekking hebben op de organisatie van de staat alleen. Brasilia heeft geen burgemeester maar een gouverneur dat wordt gekozen. Brasilia is geen stad en ook geen deelstaat daarom word het ook wel ‘het federale district’ genoemd. De stad is gebaseerd op een plan dat de vorm heeft van een vliegtuig. Dit plan was afkomstig van stedenbouwkundige Lucio Costa.

BELANGRIJKE PLEKKEN

Aan een boulevard genaamd de Eixo Monumental liggen de regeringsgebouwen. Deze plek heeft de vorm van een vliegtuig of vogel. Van boven zie je 2 vleugels genaamd de Asa Norte en Asa Sul. Hier zitten woonblokken aan vast dat noem je de superquadra’s. De stedenbouwkundige Le Corbusier en de architect Oscar Niemeyer hebben een grote invloed gehad bij het bedenken van de nieuwe stad. De kathedraal van Brasilia en Brasilia nationaal congres is afkomstig van de architect Oscar Niemeyer.

BEVOLKING

Brasilia alleen al heeft ongeveer 2 miljoen inwoners. Brasilia word niet meer gezien dan gewoon een werkstad. De stad is economisch verdeeld. Er is namelijk wijk met sportclubs of clubs, er is een cultuur wijk en ambassadewijk. Zo zijn er nog veel meer verschillende wijken. Ook zijn er districten, er is een bankdistrict en een hoteldistrict.

TORRE DE TELEVISÃO

Dit is de plek om over Brasilia uit te kijken en het is ook nog eens gratis. De televisietoren staat in het hart van de nieuwe stad en is 70 meter hoog. Helemaal op de top van de toren vind je een platform waar je op kan lopen.

FONTE DA TORRE DE TV

Deze fontein is ongelooflijk om te zien ’s nachts wanneer je de lichten ziet door het klotsende water heen. Zeker een aanrader, vooral tijdens een wandeling in de avond.

IGREJINHA N.S DE FATIMA CHURCH

De Fatima church is een kleine kerk met veel geschiedenis, zeker het waard om een bezoek te nemen. Het is een symbool van de stad en de kerk heeft een onberispelijke design.

PONTAO SOUTH LAKE

Deze boulevard is erg mooi overdag en ’s avonds en heeft uitzicht op het water. Wanneer de zon schijnt, is het een heerlijke plek om te lunchen.

MEMORIAL JK

Memorial JK is een museum dat het leven van de oude president Kubiyschek weergeeft. Het beeld van de president ligt in het midden van de stad.

BRAZILIAANSE TAAL

De officiële taal van Brazilië is het Portugees. De taal wordt door bijna de gehele bevolking gesproken en het is bijna de enige taal die gebruikt wordt in de kranten, op de radio, op televisie en voor zakelijke doeleinden. Portugees wordt in Brazilië meestal gesproken met een eigen zachter accent. De meeste Brazilianen zijn eentalig, diegenen die tweetalig zijn spreken vaak Italiaans of Duits wat met name in het zuiden voorkomt.

ENGELS IN BRAZILIE

De meeste mensen in Brazilië spreken geen Engels. In de meeste delen van Brazilië zal de bevolking je niet begrijpen als je Engels praat, maar in toeristische gebieden zul je het met Engels nog wel redden. De jongere generatie die op school zit leert hier Engels en zijn vaak bereid om hun kennis van talen voor je in te zetten. Zelfs in hotels van middenklassen, restaurants en in winkels spreekt vrijwel niemand Engels of een andere vreemde taal. Vaak spreekt alleen het personeel op vliegvelden en in de vliegtuigen redelijk Engels, in grote steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro is de kans wat groter dat er mensen zijn die Engels spreken.

Tags: