Hot!

Leefgebied van de rode panda

Leefgebied van de rode panda

Rode panda’s leven in de oostelijke Himalaya in plaatsen zoals China, Nepal en Bhutan. Je ziet ze vooral in het Himalayagebergte op een hoogte van 2200 tot 4800 meter. Ze leven daar in de bamboebossen. Ze leven in loof-en naaldbossen met bamboe en holle bomen in een gematigd klimaat. er valt daar ongeveer 350 cm regen. De temperatuur is daar tussen de 10 en 25 graden. Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in bomen. Hun semi-intrekbare klauwen helpen hen gemakkelijk van tak naar tak te bewegen. De panda is dus een goede klimmer, hij slaapt en rust vaak uit in de bomen. Maar ook schuilt hij in de bomen als bescherming tegen roofdieren. Ook heeft hij een dikke vacht die hem beschermd tegen de koud. Hij wikkelt zijn staart om zijn lichaam zodat hij warm blijft.

Habitat en gedrag

De rode panda deelt de regenachtige, grote bosrijke habitat van de reuzenpanda, maar heeft een groter bereik. Rode panda’s leven in de bergen van Nepal en het noorden van Myanmar (Birma), evenals in centraal China.
Deze dieren brengen het grootste deel van hun leven door in bomen en slapen zelfs in de lucht. Wanneer ze foerageren, zijn ze ’s nachts het meest actief, evenals in de schemerige uren van zonsondergang en zonsopgang. Rode panda’s hebben een voorkeur voor bamboe, maar eten, in tegenstelling tot hun grotere familieleden, veel ander voedsel als goed fruit, eikels, wortels en eieren. Net als reuzenpanda’s hebben ze een verlengd polsbeen dat bijna als een duim functioneert en hun grip enorm ondersteunt.

Bereik, regen en luchtvochtigheid

Het aanbod van rode panda’s loopt van Noordoost-India tot Nepal en Bhutan tot Myanmar en het zuidwesten van China. De meeste van deze gebieden ontvangen jaarlijks ongeveer 140 centimeter regen en zien soms wat sneeuwval. Hoewel hun inheemse bossen veel regen ontvangen, hebben in gevangenschap rode panda’s een lage tolerantie voor warm, vochtig weer. Wanneer de temperatuur hoger wordt dan 21 tot 29 graden, zijn rode panda’s vatbaar voor hittestress, vooral als er ook een hoge luchtvochtigheid heerst. temperaturen Over het grootste deel van de rode panda’s, blijven de temperaturen het hele jaar door tussen de 10 en 33 graden. Meestal zijn de dieren relatief comfortabel in temperaturen tot het midden van de jaren -1 graden, omdat ze beter zijn uitgerust voor koud weer dan voor warmte. De vacht die hun lichaam bedekt, ook op de onderkant van hun voeten, helpt de warmte vast te houden. Ze wikkelen hun staarten rond zichzelf als ze slapen. Hoogte Rode panda’s leven over het algemeen in hoogtes tussen 4.800 en 13.000 voet. Enkelen leven op lagere hoogten. Bijvoorbeeld, in de noordoostelijke Indiase deelstaat Meghalaya, bestaan ​​rode panda’s in tropische en subtropische bossen zo laag als 3000 voet. Habitat Meestal leven rode panda’s in bossen met naaldbomen en loofbomen die een understory van bamboe bedekken. Rode panda’s slapen overdag in bomen en foerageren naar bamboe – dat voor 95 procent deel uitmaakt van hun dieet – ’s nachts. Ze lijken de voorkeur te geven aan gebieden met boomstronken, boomstammen en ander afval dat ze kunnen beklimmen om bamboebladeren te bereiken. Veel van de bomen waarin ze klimmen om in te slapen en zich erin te verbergen, zijn bedekt met rood mos en witte korstmossen, die de panda’s helpen kleuren om ze te camoufleren. Gevaren De hoeveelheid bamboe die beschikbaar is voor rode panda’s neemt af naarmate de bossen worden gelogd, duidelijk zijn voor landbouwgrond en vervangen door menselijke populatie. Sommige mensen jagen op rode panda’s voor hun vlees of pelzen. De illegale handel in huisdieren heeft ook hun aantal ingeperkt. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur heeft in 2008 rode panda’s genoemd als kwetsbaar, daarbij verwijzend naar een wilde populatie van minder dan 10.000 dieren. In 2012 heeft de Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten wilde flora en fauna rode panda’s gecategoriseerd als met uitsterven bedreigd. Als gevolg hiervan is het illegaal om rode panda’s als huisdieren in veel landen te houden, en de meeste Amerikaanse staten verbieden ze.

Tags:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: