Hot!

Dinosaurussen

Dinosaurussen

Tyrannosaurus

Deze dinosaurus behoort tot de theropode dinosauriërs. De groep dat tyrannosauridae heet leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden. Ze woonde in het westen van Noord-Amerika. In 1974 werd het eerste fossiel gevonden. 31 jaar later werd dit fossiel tyrannosaurus rex genoemd. Dit betekent koning-tiransauriër. Een tyrannosaurus kon ongeveer 14 meter lang worden en 8000 kilogram wegen.

De dinosaurus had hoge achterpoten waarbij de romp in evenwicht werd gehouden door een korte maar zware staart. De voorpoten van de tyrannosaurus waren nogal klein, daarom viel de dinosaurus zijn prooi aan met zijn zwaargebouwde kop. De kaken van de kop konden een grote bijtkracht uitoefenen. De tyrannosaurus ging vooral achter dinosauriërs aan die alleen maar planten aten. Dit waren vooral de Triceratops en de Anklysaurus.

Een triceratops is een plantenetende dinosauriër dat behoort bij de groep genaamd Ceratopia. Deze dinosauriërs behoren tot de reptielen klasse en horen bij de ornithischia orde. De ornithischia orde is een hoofdondervedeling van de dinosauriërs.

Ankylosaurus

De ankylosaurus is ook een plantenetende dinosauriër en behoort bij de thyreophora groep. Ook deze dinosauriërs behoren tot de reptielen klasse en horen bij de orde van Ornithischia.

Vondsten T-rex

In 1874 werden de eerste resten gevonden van de Tyrannosaurus rex. De resten zijn gevonden door Arthur Lakes in Colorado. De resten die gevonden zijn was een tand. In 1892 vond Edward Drinker Cope skeletdelen. Dit bestond uit wervels. De naam tyrannosaurus rex werd bedacht en geschreven in het jaar 1905 door directeur van het American Museum of Natural History Henry Fairfield Osborn.

De betekenis van de naam Tyrannosaurus rex is tiranhagedis of koningtiransauriër, maar waar stamt dit vanaf? De naam is een combinatie van het woord alleenheerser wat in het Grieks Tyrannos betekent en het woord hagedis wat Sauros betekent in het Grieks. De naam rex is latijn voor koning

Vijanden

De tyrannosaurus rex was heerser der reptielen hij had dus geen vijanden, er waren genoeg andere dinosauriërs die de t-rex zagen als vijand, maar de t-rex zelf had niks te vrezen.

Feiten

  • Een tyrannosaurus rex was 1 van de grootste carnivoor dinosauriërs.
  • Een tyrannosaurus rex was minstens zo groot als een bus.
  • Volgens wetenschappers kon deze dinosaurus in een hap 230 kilogram vlees eten. Tijdens het eten brak de t-rex de botten van de prooi.
  • De tyrannosaurus rex leefde in beboste rivierdalen in Noord-Amerika tjidens de Creatceous periode.
  • De tyrannosaurus Rex zijn carnivoren.

Hoe zijn de dinosauriërs uitgestorven?

Aan het eind van het Krijt, dat is de tijd waarin de Dinosauriërs leefden en andere onbekende diersoorten, toen stortte er een meteoriet neer dicht bij de kust van wat nu Mexico is. De meteorietinslag zorgde voor veel stof in de atmosfeer. Door dit was het een periode lang donker. Ondertussen werd er ook hete gesteente de lucht ingeblazen en dit viel weer waardoor er bosbranden ontstonden. De eerste dagen na de meteoriet inslag was het heet maar dit veranderde naar koud weer omdat er geen zonlicht door de stofwolk heendrong. Zonder licht konden planten niet groeien, zo sterfte de plantenetende dinosauriërs uit en nadat de vleesetende dinosauriërs de laatste plantenetende dinosauriërs opaten, stierven zij ook.

Tags:

Leave a comment