Hot!

Verzorging van kamerplanten

Verzorging van kamerplanten

Je hebt diverse soorten kamerplanten en elke kamerplant kan een andere verzorging hebben. De ene kamerplant heeft veel zonlicht nodig en de andere juist veel. De ene kamerplant heeft weinig water nodig en de andere juist veel. Daarom is het handig om te kijken wat voor kamerplant bij jou past want elke kamerplant heeft zijn eigen verzorging nodig. Lees hieronder verdere informatie over de verzorging van kamerplanten.

Verzorging

Kamerplanten kunnen goed groeien wanneer er aan een aantal eisen wordt voldaan. Dit wordt groeivoorwaarden genoemd. Deze voorwaarden bestaan uit licht, temperatuur, water, een luchtige grondsoort en voeding. Het kernpunt van de soort kamerplant gaat op basis van onderzoek, dit gaat over waar de plant van afkomstig is en in wat voor klimatologische omstandigheden deze plant heeft. Deze planten kunnen worden gehouden in de aarde of hydrocultuur, dit is een soort watersysteem. op de hydrocultuur is er minder vaak verzorging nodig dan bij de planten die in de aarde zijn.

Hydrocultuur

Hydrocultuur biedt een groot voordeel. Dit is makkelijker dan de potgrond cultuur want op de watermeter kan je zien wanneer je water moet geven. Je weet dan ook de hoeveelheid water, zo geef je nooit teveel of te weinig. Dit betekent dat de kamerplant minder verzorging nodig heeft. Met de watermeter zie je hoeveel water in de pot zit. Wanneer er op de bodem geen water op de bodem staat, geeft het rode peilstokje min aan. Wanneer er meer water in de pot komt, hoe hoger het rode peilstokje gaat staan. Het maximaal wordt aangegeven met het streepje waar erboven max op staat. Het streepje waar opt op staat geeft aan dat het waterniveau optimaal is.

Watersysteem

Een watersysteem is in feite een combinatie van hydrocultuur en potgrond cultuur, dit omdat het bovenste gedeelte van de pot uit grond bestaat. Onder deze laag zit er een viltdoek. Deze doek voorkomt dat het water doorlekt. Het onderste gedeelte va de pot heeft een waterreservoir en die is met kleikorrels gevuld. De kamerplanten nemen via het doek water op die uit het reservoir komt. Naarmate van tijd zijn de kamerplanten samen met de wortels tot in het reservoir doorgegroeid. Via een vulbuis kan je water bijvullen. Door het doek blijft de grondlaag in feite wat vochtig. Het voordeel van dit soort systeem is dat je hiervoor ook aarde kan gebruiken en dit betekent dat het er natuurlijk uit komt te zien.

Verpotten

Een kamerplant kan bij een bepaalde periode worden verpot. Dit kan je het beste doen wanneer er een overvloed aan wortels beginnen te groeien uit de onderkant van de pot. Dit is voornamelijk in het begin van het voorjaar. Ook kamerplanten die bijna uit de pot kunnen barsten kun je het best zo snel mogelijk verpotten. Jonge planten en planten die snel groeien moeten voornamelijk elk voorjaar worden verpot. Je moet ervoor zorgen dat de nieuwe pot waar je de kamerplant in stopt voldoende ruimte heeft en dit is bij voorkeur een roodstenen pot van aardewerk. Hierom heen kan je een sierpot doen. Leg vervolgens een klein laagje aan kleikorrels onderin van de buitenpot, dit zorgt ervoor dat de wortels niet direct in het water staan.

Tags:

Leave a comment