Hot!

Herkomst Pastinaak

Herkomst Pastinaak

Een pastinaak heeft erg veel weg van een witte wortel of van een peen maar daar heef het geen verwantschap mee. Wij vinden dat pastinaak eerder verwantschappen heeft met peterselie dan met de oranje wortel. Maar toch heeft de pastinaak wel wetenschappelijk gezien een verband met de peen, het is namelijk ook een schermbloemige.

Historie

De herkomst van pastinaak

De pastinaak is een groente dat afkomstig is uit de gematigde streken van Europa en West Azië. Er zijn aanwijzingen gevonden tijdens opgravingen die wezen op sporen van pastinaak tijdens het neolithicum (11.000 v.Chr. tot 8.000 v.Chr.). Dit is daarentegen wel de enige aanwijzing van het begin van de pastinaak. Er is overigens nog iets wat vast staat over de pastinaak en dat is dat de Grieken en Romeinen het ook teelde, het was voor hun zelfs een van de belangrijkere bronnen van voedsel. Er is een vermoeden dat de groente voortkomt uit de Pastinaca pratensis maar dit is niet te bevestigen.

Er was in deze tijd erg veel verwarring over de verschillende penen, namelijk de witte en de paarse, maar ook werden de pastinaken er vaak mee verward. De Griekse arts beschreef de wilde pastinaak onder de Latijnse naam Pastinaca erratica maar helaas verwisselde hij de kenmerken ook met die van een peen.

De pastinaak is volgens geruchten door het Romeinse leger meegenomen naar Noord-Europa gekomen, hier bleek het telen van pastinaak nog makkelijker dan bij de Middellandse zee. Er gaan verschillende geruchten over hoe de pastinaak in West-Europa zou zijn gekomen, het eerste gerucht is dat in 43 na Christus de Romeinen de pastinaak meenamen naar Engeland. Het andere verhaal verteld dat de Kelten de pastinaken al eeuwen eerder meenamen vanaf hun reizen naar het oosten. Ook zou Keizer Tiberius de belasting laten uitbetalen in pastinaken.

Er is over het algemeen vrij weinig bekend over de Merovingische tijd (500 tot 800), het enige wat bekend is, is wat ze precies aten maar niet hoe ze het verbouwde. Er is zelfs nog een brief van de Griekse arts Anthimus gevonden, die schreef zijn brief aan de Frankische koning genaamd Theuderik. In deze brief adviseert de arts de koning om pastinaak te eten.

De Middeleeuwen staat er wel bekend om dat er in de informatie nog wel eens wat wordt weggelaten, die naam maken ze wel weer waar want er is echt erg weinig bekend over het voedsel destijds. Rond de 15de eeuw was pastinaak ook een enorm belangrijk gerecht voor heel Noord-Europa.

Er zijn wel nog documenten gevonden waarin de pastinaak tegen het eind van de middeleeuwen in Frankrijk werd geteeld. In 1542 komen ze ook nog voor in een illustratie bij een Duits geschift, daar werden ze pestnachen genoemd, dit lijkt qua naam natuurlijk enorm op pastinaken.

Enkele jaren na de Middeleeuwen komen de pastinaken ook in Nederland en buurlanden, ze groeien zelfs in het wild. De pastinaak was op een moment zelfs belangrijk bij de winst van suiker, dit omdat bietsuiker nog helemaal niet bestond en rietsuiker was een importproduct en daardoor dus enorm duur.  

Tags:

Leave a comment