Hot!

Meringue maken

Meringue maken

Meringue is een zoete lekkernij die in veel gerechten voorkomt. Het bestaat uit gedroogd schuim en is erg zoet. Meringue maken is een gemakkelijk proces, maar het is belangrijk om erg secuur te werken. Als je niet goed oplet kan het zo zijn dat de meringue mislukt. De basis van meringue is altijd eiwit en suiker, maar er zijn vele variaties denkbaar. Als de meringue goed is gelukt is heeft het een luchtige, droge structuur die lekker knapperig is van buiten. Meringues zijn tot wel vijf dagen te bewaren, als je ze in een luchtdichte doos opbergt. Maar ze zijn Meringue-makennatuurlijk het lekkerst als ze vers uit de oven komen.

Meringue heeft vele toepassen, maar door de erg zoete smaak wordt het vooral in desserts gebruikt. Je kan meringue bijvoorbeeld gebruiken als garnering of glazuur bij het maken van diverse toetjes. Je kan het ook serveren als dessert of tussendoortje zelf, zeker als je er een vulling van room of fruit in doet. Daarnaast wordt meringue ook gebruikt als basis voor macarons en pavlovtaart. Als je dus eenmaal lekkere meringue kunt maken, kan je veel kanten op!

Voedingswaarde per 100 gram meringue

  • 386 kcal
  • 1,0 gram vet
  • 91,0 gram koolhydraten
  • 5,0 gram eiwit

Door de grote hoeveelheden suiker die gebruikt worden bij het maken van meringue zitten er erg veel koolhydraten en calorieën in. Hierdoor is het niet geschikt voor koolhydraatarme diëten of als je aan het lijnen bent. Echter, als je meringue in klein porties eet past het prima in een gezonde en gevarieerde levensstijl.

Meringue bereiden

Meringue wordt gemaakt door eiwit op te kloppen en er gelijkmatig fijne kristalsuiker in op te lossen. Hierdoor ontstaan luchtbellen die zorgen voor de luchtige structuur. Het suiker onttrekt vocht uit het eiwit, waardoor deze stevig wordt en langzaam dikker. Het is belangrijk om bij het bereiden van meringue goed op te letten, want het kan eenvoudig verkeerd gaan. Als de meringue in contact komt met vet dan kan het eiwit niet meer opstijven, waardoor de hele meringue mislukt. Je moet dus alles goed schoonmaken voordat je begint en het liefste de mixer die je gebruikt ontvetten. Als je dit in je achterhoofd houdt, dan zal je zeker lekkere meringue kunnen maken!

Tags: