Hot!

Eerste huis kopen

Eerste huis kopen

Informatie over een woning

Een woning of huis is een constructie waar mensen in kunnen wonen. In die woning zitten verschillende ruimtes waar je kan koken, slapen, werken en relaxen. Een huis beschermt je tegen het weer van buiten zoals: regen, felle zon. Maar je kan je ook afsluiten van dieren of mensen die niet binnen kunnen komen. In de ruimtes in je huis zijn vaak aanwezig een zolder, gang, trap of kelder. Ook hebben sommige huizen een voor of achter tuin waar zij heerlijk kunnen zonnen. Vaak word dit ook wel een erf genoemd. Mensen die wat meer geld over hebben voor een huis, kopen al snel een huis die een bijkeuken heeft en zelfs een garage om je auto in te parkeren.
Een huis moet op zijn minst één ingang hebben en een achteringang voor de schuur of poort. Woningen hebben ramen die de warmte of kou buiten laat. In Nederland zijn er in de bouw van een huis een aantal strenge regels die gehanteerd moeten worden als er een huis gebouwd word. Voorbeeld van zo’n regels is dat het toilet via twee deuren bereikt moet worden vanaf de woonkamer. In de woningen van mensen in Europa geven mensen veel geld en tijd uit. Om hun huis er zo mooi uit te laten zien maar ook goed te verzorgen. Dit soort klusjes in huis word ook wel huishouden genoemd. Veel mensen verbouwen bijvoorbeeld de badkamer of keuken voor een mooie vernieuwing. Ook bouwen mensen uit door bijvoorbeeld een verdieping toe te voegen of een serre. Er zijn zeven miljoen onafhankelijke woningen in Nederland.

Eerste woning kopen checklist

Zet van te voren op een lijstje wat u voor wensen heeft in een huis. Wat zoekt u voor kwaliteiten in uw huis? Zet samen met uw partner (als u samen gaat wonen) dit op een lijstje. Dan kun je zien wat je graag samen wilt en wat voor opties nog worden geschrapt nadat er nog is over nagedacht. Je moet wel nuchter blijven over wat voor specifieke factoren uw huis moet hebben. Want je moet ook kijken naar uw budget. Hoeveel u wilt uitgeven en of u niet een huis vind dat u daarna nog wilt verbouwen. Hier moet je goed over nadenken want zo kan je nog veel geld besparen.
Nadat je dit hebt bekeken ka je kijken wat je maximaal wilt uitgeven voor een huis. Want je moet natuurlijk ook denken aan de hypotheek die u elke maand moet betalen. Denk als u uw hypotheek berekent of u ook geld overhoud voor uw maandlasten. Aangezien u namelijk ook nog boodschappen moet kunnen doen en misschien onverwachte kosten moet maken door een kapotte apparaat.
Ook kunt u bij het berekenen van uw hypotheek ook advies vragen van banken wat zij bieden voor prijs als u bij die bank gaat.

Eerste bezichtiging

Op het moment dat u een huis heeft gevonden die aan uw eisen voldoen, dan kunt u een bezichtiging regelen met de makelaar. Bij een bezichtiging kunt u echt met uw eigen ogen zien wat u van het huis vind want er is wel een verschil hoe je een huis op foto’s ziet en in het echt.

Tips tijdens het bezichtigen

Als u in het huis rondloopt moet u goed opletten op de volgende punten:

 • Elektriciteit
  Let erop hoe oud de bedrading is, of er iets niet vernieuwd moet worden. Hoeveel groepen er zijn.
 • Water en verwarming
  Wat voor soort cv ketel hangt er en hoe vaak word hij gecontroleerd. Is er buiten een kraan aanwezig?
 • Ventilatie en isolatie
  Is het huis geïsoleerd bij de vloeren, plafonds, dak en muren. En let er ook op of er tochtstrip bevestigt zijn aan de randen van deuren en ramen.
 • Deuren en ramen
  Gaan de ramen en deuren gemakkelijk open en dicht? Let er ook op bij de kozijnen of ze in goede staat zijn.
 • Plafonds, muren en vloeren
  Als u kijkt naar deze drie dingen moet u er op letten of er een kruipruimte is, er lekkage sporen zijn, scheuren in de muren, en of de vloer bijvoorbeeld van echt hout is.

 

Tags:

Leave a comment