Hot!

Isolatie van uw woning

Isolatie van uw woning

In de winter lekker warm binnen zitten terwijl het buiten al aan het vriezen is, is natuurlijk wel een wens van iedereen, net zo goed als verkoeling binnen kunnen zoeken in de zomer wanneer het buiten stikt van de hitte. Isolatie zorgt ervoor dat dit ook echt mogelijk is. Wat isolatie is, hoe het werkt en welke vormen van isolatie er zijn gaan wij allemaal bespreken.

Wat is isolatie?

Om te beginnen bij het begin, isoleren staat voor het afsluiten of afzonderen van iets. In woningen en gebouwen houdt dat in dat we de warmte isoleren tegen de kou, er wordt dus een scheidingslaag aangebracht tussen de warmtefront en koudefront. Waar dit voor zorgt is dus dat de kou buiten blijft (door de isolatie laag) en de warmte gewoon in de ruimte blijft (ook door de isolatie laag) natuurlijk kan dit ook andersom nodig zijn bijvoorbeeld in het zomerseizoen, dan wil je graag wat koude lucht in huis en de benauwende warme lucht liever buiten de deuren houden. Dit levert niet alleen de juiste tempratuur op maar ook stookkosten, dit omdat er minder energie nodig is voor het op peil houden van uw tempratuur in huis. Daarnaast help je zo mee aan een milieuvriendelijk milieu en is het goed voor je eigen portemonnee.

Isolatie middelen

Er zijn meerdere middelen die voor isolatie kunnen zorgen of daarbij helpen, wel wordt er onderscheid tussen gemaakt.

  • Minerale isolatie middelen: steenwol en glaswol dit dient voor isolatie van wanden en daken en zijn vooral te krijgen in platen, dekens of rollen. Bij spouwisolatie worden half harde platen hiervan ingezet voor de isolatie.
  • Natuurlijke isolatiematerialen: kokosnoot, kurk, cellulosevlokken, schapenwol, kleikorrels, houtsnippers, vlas en stro. Dat de waarde goed is, is door de tijd heen wel duidelijk geworden maar dat neemt niet weg dat er wat nadelen aan zitten: de voornaamste is dat vocht in het materiaal kan gaan zitten doordat de structuur van het materiaal erg open is. De isolatiewaarde zal hierdoor dus wel dalen. Er kan ook warmte worden onttrokken aan een open structuur, dit is helpt ook niet echt mee met de isolatie waarde. In tegenstelling tot een open structuur hebben materialen met een dichte structuur deze problemen niet
  • Synthetische isolatiematerialen: polystyreen, polyurethaan (PUR), of piepschuim (EPS) en polyisocyanuraat (PIR) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS)

Soorten isolatie

Daarnaast hebben we nog verschillende soorten isolatie: de namen spreken best wel voor zich, maar voor de zekerheid een korte uitleg!

  1. Spouwisolatie: dit is isolatie in de nieuwbouw
  2. dakisolatie: het isoleren van daken
  3. vloerisolatie: het isoleren van vloeren
  4. kruipruimte isolatie: isoleren van de kruipruimtes
Tags: