Hot!

Wat je moet weten over ramen.

Wat je moet weten over ramen.

Ramen zijn in elk huis/ elke woning, van belang en hebben natuurlijk ook een belangrijke functie. Wanneer een raam openstaat, kan de woning worden gelucht, de bacteriën en vieze geuren eruit en nieuwe frisse lucht kan de ruimte weer in stromen. Frisse lucht of te weinig frisse lucht heeft natuurlijk impact op de gezondheid.

Welke soorten ramen zijn er:

  • Kunststof ramen: Kunststof ramen worden ook wel pvc-ramen genoemd, deze ramen zijn steeds populairder geworden, dat heeft te maken met dat de ramen erg weinig onderhoud nodig hebben. Ook alle weersinvloeden hebben niets op de pvc-ramen in te brengen, de ramen zijn erg bestendig voor elk weer. Besparen op je energierekening doe je ook, want de isolatie is erg goed!
  • Houten ramen: Hout heeft een authentieke uitstraling, deze soort ramen zijn daarom ook nog erg gewild. Hout komt voor in veel tinten, en kan zelfs worden overgeschilderd. Houtramen kunnen daardoor voorkomen in de kleuren die u maar wilt. Voordeel is dat het materiaal hout relatief goedkoop is, daar hangt wel een nadeel aan en dat is dat hout veel onderhoudt vergt.
  • Stalen ramen: De stalen ramen zijn steeds meer naar de normale huizen en woningen gegaan, vroeger kwamen deze soort ramen namelijk bijna alleen voor in de woningen van de ‘rijken’ of de luxewoningen. Deze categorie van ramen is redelijk aan de prijzige kant, wel krijg je er ook echt iets voor, want de ramen gaan tientallen jaren mee en de isolatiewaarde is hoog.
  • Aluminium ramen: Deze soort ramen hebben een uitstraling die erg luxe overkomt, daarom komen aluminium ramen ook vaak voor bij mensen die in wat duurdere buurten wonen. De ramen gaan erg lang mee, ze hebben namelijk een levensduur van 50 jaar. Net zoals kunststof ramen hebben aluminium ramen weinig onderhoud nodig en bespaar je op je energierekening.

Kosten van ramen.

Er zijn veel verschillende soorten ramen, ook verschillen ramen qua grootte en dikte. De prijs zal dus ook worden berekend per raam en kwaliteit. Een andere factor die invloed heeft op de prijs is of het raam geïsoleerd is. De prijsklasse per raam kunnen dus een behoorlijk groot verschil tussen zitten.

  • PVC ramen: kosten per m2 rond de €750 euro.
  • Houten ramen: kosten per m2 rond de €850 euro.
  • Aluminium ramen: kosten per m2 rond de €950 euro.
  • Stalen ramen: kosten per m2 rond de €115

Bij de bovenstaande prijzen zijn zaken als uurloon, montage en voorrijkosten erbij inbegrepen. De optie met pvc-ramen wordt het meest gekozen, omdat deze ramen de goedkoopste soort zijn. Niet alleen zijn kunststof ramen het goedkoopst, ook hoef je naar het onderhoud van de PCV –ramen niet veel om te kijken.

Tags: