Hot!

Elektrisch koken

Elektrisch koken

Twijfelt u nog om te overstappen naar elektrisch koken, en zit uw hoofd even overvol van alle informatie. Natuurlijk heeft iedere manier zo zijn voordelen en nadelen, en niet te vergeten de verschillen tussen beide. Wij zetten de nodige informatie voor u op een rijtje, zodat u een goede beslissing kunt maken!

Wat is elektrisch koken?

Elektrisch koken is over het algemeen bedacht omdat we in dit kleine landje zo veel mogelijk van het aardgas af willen, elektrisch koken helpt daar al een handje aan mee. In Nederland zijn er verschillende vormen van elektrisch koken, de meest bekende vormen hier zijn keramische kookplaat en inductiekookplaat.

Vormen van elektrisch koken

Keramische kookplaat: Dit is een elektrisch verwarmingselement met daarboven een gasplaat, deze plaat verbruikt meer Kwh dan de inductieplaat maar minder dan de elektrische kookplaat die als ouderwets wordt gezien.
Inductie kookplaat: door de laatste decennia heen is inductie koken steeds populairder onder de mensen geworden. De werking is iets anders, namelijk dat de plaat niet verwarmd wordt, maar de bodem van de pan. Dit kan gebeuren doordat er elektromagnetische velden worden gecreëerd een tijdje na de pan het oppervlak van de kookplaat raakt. deze kookplaat is het zuinigst dus verbruikt ook het minst. Er zitten nog wat andere voordelen aan deze manier van koken:

  • De tempratuur is goed en snel te regelen.
  • De plaat zelf wordt niet heet en het gedeelte waar de pan hoort te staan koelt erg snel af wanneer de plan eraf gehaald wordt .
  • Er komen geen verbrandingsgassen vrij want er zijn geen vlammen bij dit proces aanwezig, dit maakt ook de lucht in het huis frisser en schoner.
  • En als laatst: de plaat schoonmaken is geen moeilijk klusje, dit is namelijk zo gebeurd!

Een klein nadeel van de inductie kookplaten is dat de aanschaf relatief duur is, in vergelijking met de andere elektrische kookplaten. Ook moeten er nieuwe pannen aan worden geschaft om gebruik te maken van de inductie kookplaat.
Wel is het verstandig om voor het aanschaffen van een elektrische kookplaat, om even te kijken over welke elektriciteitsaansluiting uw huis beschikt.

Is elektrisch koken milieuvriendelijker?

Dit is natuurlijk een belangrijke vraag. Wat blijkt is dat de uiteindelijke co2 uitstaat zo goed als gelijk is als bij koken met gas. Denk er bijvoorbeeld aan dat stroom vaak niet duurzaam wordt opgewekt, wanneer er gebruik wordt gemaakt van groen stroom is inductie koken wel al milieuvriendelijker.
Eigenlijk is keramisch of elektrisch koken zelfs minder milieuvriendelijk dan op het gas koken, hoe dat komt is als volgt: het rendement hiervan ligt en stuk lager. Daarentegen klopt dit argument ook niet meer als we alleen duurzame energie gebruiken.

Tags: