Hot!

Stegosaurus

Stegosaurus

Stegosauria

Je kan de Stegosaurussen herkennen aan zijn opvallende benige rij platen die ze op hun rug hebben en de punten die spitse aan zijn staart. Hierdoor waren ze heel erg opvallend. In Noord-Amerika zijn ze meest bekend en in Zuid-Amerika nauwelijks. De naam heeft een betekenis die bij hem beschrijft van zijn uiterlijk. Bijvoorbeeld dak(pan) hagedis, omdat je ziet dat hij opvallende platen heeft op zijn rug. De Stegosaurussen hebben verschillende soorten wat ook betekend dat ze verschillende lengtes hebben. Ze konden ongeveer 3 meter tot 9 meter lang worden. Zelf waren ze niet zo behendig en erg vlot.

Verdediging

De Stegosauria hebben kleine poten waardoor ze niet meer sneller kunnen rennen/lopen dan 6 of 7 km per uur. Dit is wel apart, want een groot deel van vleesetende dinosauriërs rende veel harder. Als er gevaar was hadden ze het pech dat ze niet snel konden wegrennen. Wie niet wegrende van het gevaar moest zichzelf gaan verdedigen. We vermoeden dat de Stegosauria afstand hielden van de vleeseters die wat lastig waren door hun zwiepstaart die lang was te gebruiken. Door hun 4 of meerdere stekels die heel scherp waren aan hun uiteinde van de staart moes je wel goed voor uitkijken. Stegosaurussen waren net als andere ornithischiers een planteneters.

Planteneters

Planteneters hebben een tandeloze voorkant bij zijn snuit. Ze knipten eerst van de plant zijn bladeren eraf, of ze stripten de gehele takken kaal. Stegosauria hebben een kleine schedel wat inhoud dat ze niet genoeg ruimte hebben voor kaakspieren. Bovendien zijn achterin de bek de tanden niet geschikt zodat je op planten kan kauwen. Hoe ze wel aten was dat ze zo min mogelijk kauwden op hun voedsel en doorslikte vermoeden we. Veder durven we niet te zeggen dat de Stegosauria bij zijn vertering van het voedsel dat ze aten ook maagstenen hadden. Wel kan je aanvullen dat ze door beroerde kauwtalenten het een goeie aanvulling geweest zou zijn.

Manier van eten

Omdat Stegosauria een spitse snuit had konden ze heel kieskeurig grazen toen. Vandaar aten ze nooit in 1 hap het hele plant, maar kozen de planten kieskeurig hapje voor hapje om naar binnen te krijgen. Stegosauria had nogal dat zijn kop laag zat, hierdoor vermoeden we dat hij alleen de planten die laag groeide van ongeveer een meter hoog zat te grazen. Als je naar de Stegosauria kijkt had hij op zijn achterpoten kunnen staan waardoor ze nog mogelijk een stuk hoger konden grazen van 2 tot 4 meter. Zelf weten we dus niet of ze ooit zoiets deden.

Eigenschappen Stegosauria

De Stegosaurussen waren niet de slimste dinosaurussen. Van alle soorten dinosaurussen hadden zij de meest kleinste hersenen. Van hun gehele lichaamsgewicht was maar 0.001% hersenweefsel. Dat is enorm verschrikkelijk weinig. De neus dat verbonden was met het stuk van de hersenen is het enige plek dat je kan zeggen dat ontwikkeld was. Je kan wel aantonen dat reuk belangrijk was voor Stegosauria zijn leven. Over zijn gedrag hebben we eigenlijk nooit iets te weten kunnen komen. Nooit is er een Stegosauria sporen, eieren, embryo`s of nesten van ze gevonden of bekend. Zelf kunnen we ook niets vertellen over zijn kuddegedrag, groei, broedzorg en levensgewoonten die ze hadden.

Tags:

Leave a comment