Hot!

Runescape

Runescape

Runescape, wie kent het niet? Al 15 jaar een van de grootste MMORPG (Massively multiplayer online roleplaying game) vrijwel iedereen heeft in zijn/haar leven wel van Runescape gehoord.

Voor mij (en net als voor zoveel anderen) was Runescape een van de eerste MMO’s die ik voor langere tijd heb gespeeld en tot de dag van vandaag nog speel.

Geschiedenis Runescape

Runescape is gestart in 1999 door Andrew Gower, met hulp van zijn Broer Paul begonnen ze met het maken van een “text-based MUD” (Multi-user Dungeon), 2 jaar later in 2001 werd het spel (toen nog genaamd Devious MUD) gepubliceerd als beta. Nadat het spel steeg in populariteit hebben de Gower broers met Constant Tedder het bedrijf Jagex gevormd. In de jaren die volgden zou het spel uitgroeien tot een van de grootste MMO’s. Runescape is een subscription based MMO, een deel van het spel is toegankelijk zonder te betalen maar om het grootste deel te ervaren moet je toch een abonnement nemen.

Wat Runescape zo uniek maakt is dat je alles in het spel kan ervaren. Veel vergelijkbare spellen in het genre dwingen je een class te kiezen (zoals bijvoorbeeld Mage or Archer) maar Runescape laat je zelf bepalen wat je wilt doen.

Skills:

Runescape heeft 27 unieke skills die je zelf kunt leveren naar eigen keuze. Een skill gaat van 1-99 (120 voor Dungeoneering), voor iedere actie die je uitvoert krijg je een bepaald aantal “experience”, wanneer je 13,034,431 in een skill haalt ben je level 99.

De skills zijn opgedeeld in 4 categorieën

Combat skills: Attack, Strength, Defence, Ranged, Prayer, Magic, Constitution (ook wel Hitpoints genoemd) & Summoning.

Deze skills helpen je bij het vechten van monsters in de wereld, Melee, magic en ranged zijn de 3 standaard styles die je kan gebruiken.

Melee gebruikt zowel 2h wapens als dual wield en een groot arsenaal aan zwaarden, schilden, speren en hamers.

Magic gebruikt spreuken die verscheidende effecten kunnen hebben op je tegenstander.

Ranged maakt gebruik van bogen, kruisbogen en verschillende gooibare wapens zoals messen.

Gathering skills: Mining, Fishing, Woodcutting, Farming, Hunter & Divination

Dit zijn je meer “grinding” skills, veel herhaalde content waarbij je uithoudingsvermogen vaak echt getest word.

Artisan skills: Herblore, Crafting, Fletching, Smithing, Cooking, Firemaking, Runecrafting & Construction

De uitvoerende skills, deze worden vaak gepaard met een gathering skills (zoals bijvoorbeeld mining & smithing) bij de ene verzamel je materialen en bij de artisan skill bewerk je deze tot een product.

Support skills: Agility, Thieving, Slayer & Dungeoneering

Deze skills helpen je met het doen van andere skills en geven vaak toegang tot content.

Elite skills: Invention

Elite skills zijn een vrij nieuw concept, Invention is de eerste uitgebrachte elite skill (uitgebracht op 25 Januari 2016). Om aan een elite skill te beginnen heb je 3 andere skills op level 80 nodig. Voor invention zijn dit: Divination, Crafting en Smithing.

Quests Runescape:

Misschien nog unieker dan de skills zijn de quests, in vele RPG’s bestaat een quest uit niet meer dan “kill zoveel monsters en kom dan terug”. In Runescape is een quest echt een avontuur waarin je character vaak er op uit gaat om verschillende raadsels te ontdekken en unlock je items die je kunnen helpen met het trainen van bepaalde skills.

Veel quests hebben vervolgen en vormen zogenoemde questlines, dit zijn een serie quests die vaak deel uitmaken van een groter verhaal. In de eerste quests zal je misschien een paar rare dingen zien die op dat moment onduidelijk lijken maar die later een grote rol zullen spelen.

Waar de developers ook in weten uit te blinken is het dialoog in de quests, in veel van de quests zal je typische Britse humor tegenkomen die vaak geschreven is met een kleine knipoog richting bekende Britse historische figuren. (zo is er een questline die helemaal gaat over Koning Arthur en zijn ridders)

Combat systeem:

Jarenlang heeft Runescape een redelijk simpel combat systeem gehanteerd, het bestond voornamelijk uit dat jij en je tegenstander om en om elkaar konden raken. Het simpele aan dit systeem was dat je 1 keer op een tegenstander kon klikken en daarna alleen bezig hoefde te houden met het eten van voedsel of het drinken van “potions”.

In 2012 heeft Jagex dit helemaal omgegooid en de “evolution of combat” geïntroduceerd. Niet langer bestond combat uit click and wait maar waren er abilities die verschillende effecten hebben.

Dit heeft combat een stuk interactiever gemaakt en de weg gelegd voor veel interactieve monsters.

Oldschool Runescape:

Oldschool Runescape is hoe runescape was in 2007. Doordat er een update kwam in eind 2012 die het spel voor een groot deel veranderden zijn er veel mensen gestopt met het spelen van Runescape. Op 13 februari 2013 kwam er een poll uit of oldschool Runescape weer opnieuw uitgebracht zou worden. De poll stopte op 1 maart 2013, hieruit bleek dat er zoveel mensen het terug wilden hebben dat ze hadden besloten dat je er wel voor moest betalen om het te spelen. Je kan het spelen met hetzelfde account als Runescape 3, alleen je moest helemaal opnieuw beginnen wat de meeste mensen niet erg vonden.

Het team dat Oldschool Runescape nu heeft is niet al te groot en de mogelijke updates worden nu eerst gepolled en er kan op gestemd worden, als de meerderheid (75%) het ergens mee eens is dan word de update uitgevoerd.

Zo is er het laatst een nieuw gebied bij gekomen dat Zeah heet. Zeah is op 7 januari 2016 in Runescape gekomen en er gaan nog verdere updates komen voor Zeah. In Oldschool Runescape zijn ze heel voorzichtig met de updates want ze willen niet weer zo’n groot gedeelte van de spelers kwijt raken.

Het spelen van Oldschool Runescape vraagt veel tijd en geduld.

Waarom speel ik Runescape?

Iets meer dan 10 jaar geleden liet een vriend van mij Runescape zien, na een account gemaakt te hebben begon ik het af en toe te spelen. Na een paar jaar van spelen ben ik door het gebrek aan tijd gestopt met spelen. In de zomer van 2014 begon ik na een lange break weer met spelen, deze keer met de motivatie om al mijn skills naar het hoogste level te brengen (99).

Na ongeveer anderhalf jaar spelen en veel tijd er in stoppen is dit uiteindelijk gelukt. Veel mensen zullen denken 99 in alle skills, wat nu? Begin 2014 heeft Jagex de zogenoemde “master capes” uitgebracht. Dit is een verbeterde versie van de normale skillcapes die je krijgt voor het halen van level 99, deze capes kun je behalen wanneer je het aantal experience in een skill haalt wat vergelijkbaar is met het behalen van level 120.

Over de jaren heen is Runescape misschien wel het spel waarin ik de meeste uren heb gestopt, ik denk dat ik voor altijd zal blijven spelen (voor hoe lang dat ook mag duren) iedere dag beleef ik nog veel plezier.

Tags: