Hot!

Houten

Houten

Houten ligt in de provincie Utrecht, de stad Houten ligt ten opzichte van Utrecht in het zuidoosten van Utrecht.

De gemeente Houten telt 49.911 inwoners volgens de CBS (CBS, het centraal bureau voor de statistieken 2019.) En houten heeft een oppervlakte van 59 vierkante kilometer.

Begin de jaren 70 was Houten al een dorp en telde 4000 inwoners destijds.

Houten telde 30.000 inwoners in de jaren 90 na hun eerste bouwzaak.

Houten staat ook bekend van zijn unieke stedenbouwkundige structuur en ruime paden voor fietsers en voetgangers.

Geschiedenis

Volgens een archeologisch onderzoek dat gevestigd is in Vleuten Geldermalsen die heeft aangetoond dat de stad Houten vroeger (in de bronstijd) al werd bewoond, er zijn sporen gevonden nabij het huidige gebouw van de stadsverwarming.

Door veel overstromingen zijn veel bewoners weg uit Houten gegaan.

Pas in 1500 v.C. trokken de bewoners weer terug in Houten.

De naam Houten is afgeleid van de naam ‘’Haltna’’ dat betekent open plek in het bos.

De naam Haltna komt door een goederenlijst die de bisschop in 10 eeuw opstelde.

In 1857 werden de gemeenten Houten, Oud-Wulven en Schonauwen samengevoegd tot een nieuwe gemeente Houten.

Wijken en gebiedsnamen als Schonauwen, Waijen, Honswijk, Wulven en Heemstede verwijzen naar zijn historische indelingen en landgoederen die de gemeente destijds had.

Vroeger waren de voornaamste bronnen van inkomen, de landbouw en fruitteelt hier haalde de bewoners van Houten destijds hun inkomen vandaan.

Heden

Houten heeft drie centra met winkels die zijn onderverdeeld in uitgaansgelegenheden, eerst is het karakteristieke stijl die het oude dorp heeft zoals, terrasjes aan het plein tussen de kerken en ‘’Het Rond’’ als stadshart waar je alles kan vinden zoals De bibliotheek, fietsenstalling, de bioscoop, theater Aan de Slinger en de Gemeentehuis. Bij de Gemeentehuis vindt er een markt plaats.

En als laatst de Castellum die in Zuid Houten zich bevindt, zoals het nieuwe winkelcentrum en grote fietstransferium en tweede station.

In houten kun je jouw auto in ruime parkeergarages gratis parkeren en op beide stations overdag zes keer per uur in alle richtingen de train pakken.

Houten behoort tot de kopgroep van Nederlandse plaatsen waar burgers vaker de fiets stappen in plaats van de auto voor korte ritjes. Houten is zowel in 2008 als in 2018 uitgeroepen tot fietsstad van Nederland.

De fietspaden rijden langs de mooiste stadsgelegenheden binnen en buiten houten.

Scholen liggen allemaal aan of dichtbij een vrij liggende fietsroute, zodat kinderen veilig naar school kunnen fietsen. In bijna alle plekken in Houten zijn er sociale plekken waar zowel jongeren en ouderen elkaar kunnen ontmoeten, hier kunnen ze ook ruimtes inhuren voor sport en spel of cursussen. Houten heeft veel onderwijsvoorzieningen er zijn bijvoorbeeld 22 basisscholen en 1 school voor speciaal basisonderwijs en voorgezet onderwijs. Ook 1 school voor beide Mavo en beroepsgericht onderwijs en school voor voorgezet onderwijs voor het niveau havo/antheneum, ook één school voor middelbaar beroepsonderwijs. Houten heeft een gezond economisch klimaat. De duurzame uitstraling van bedrijven en een mooi woonklimaat waardoor houten een gewilde vesting locatie is in Nederland.

Tags:

Leave a comment