Hot!

Vlinderstruik

Vlinderstruik

Iedereen is dol op de vlinderstruik, en niet alleen wij ook bijen en vlinders zijn er helemaal gek op. Maar een vlinderstruik heeft wel zo zijn verzorging nodig. Een vlinderstruik moet namelijk goed gesnoeid worden om zijn bloempracht in de zomer te laten behouden. Maar gelukkig is eigenlijk alleen de snoeibeurt echt nodig bij een vlinderstruik, voor de rest heeft de plant weinig verzorging nodig. Een vlinderstruik heet niet voor niks een vlinderstruik, er komen vooral zomers veel vlinders en bijen op af.  

Geschiedenis vlinderstruik 

De vlinderstruik is ontstaan in China, rond de gebieden van Tibet, ongeveer aan het eind van de 19e eeuw. De vlinderstruik bestaat dus nog niet eens zo super lang. De Buddelja floreerde zo mooi door de kalrijke grond. Omdat de plant zo mooi en geliefd werd kwam hij al snel richting Europa.  

Soorten vlinderstruiken 

De vlinderstruiken heeft drie soorten in zich. Elk soort heeft zo zijn eigen eisen aan de grond waar ze geplant willen worden. Elke verschillende soort vlinderstruik heeft zijn eigen groei en bloei. We beginnen bij de gewone vlinderstruik. Dit is dan ook de meest voorkomende vlinderstruik die zich in Nederland bevindt. Deze vlinderstruik bestaat uit talloze kleuren. Van donkerblauw naar helder wit, het kan allemaal. Maar ook roze of rode kleuren komen voor. Een tak van de gewone vlinderstruik kan wel tot de 1.20 m groeien. Daarna komt de dwerg vlinderstruik. Je herkent het misschien al aan de naam maar deze plant is een stuk kleiner als de gewone vlinderstruik. Deze struik groeit een heel stuk langzamer en de bloempluinen zijn dan ook kleiner. Maar voor de rest is de dwerg vlinderstruik eigenlijk precies hetzelfde als de gewone vlindertuin. Wat ideaal is aan deze plant is dat het eigenlijk in elke tuin past. Als laatste hebben we de wilde vlindertuin. Deze naam verklapt ook een stuk van de plant. Deze vlinderstruik is een stuk wilder en hebben een mindere, losse, korte bloei. Maar dat mag de pret niet bederven want er zitten alsnog beeldige exemplaren tussen.  

Verzorging vlinderstruik

Al heb je je vlinderstruik in een pot staan is het ten eerste de bedoeling dat je die plant water geeft. In de grond heeft de struik geen extra water nodig. De struik moet geen natte voeten krijgen in de pot, daar is die niet echt dol op. Een vlinderstruik heeft helaas vaak last van bladluis. Dit heb je niet snel door maar voor je het weet kunnen zich getallen voortplanten aan de onderzijde van het blad. De plant heeft er zelf niet veel los van, het blad wordt er alleen niet mooier van. Bladluis is opzich redelijk makkelijk te bestrijden.  

Het is verstandig om een vlinderstruik ongeveer rond februari te snoeien. Waar je op moet letten is dat de struik na het snoeien niet onder strenge vorst komt te staan. Als dit gebeur kan de plant namelijk niet meer groeien zoals die hoort te doen. 

Tags: