Hot!

Gedroogde perzik

Gedroogde perzik

Perzik

De perzik staat bij velen bekend als een bladverliezende boom afkomstig uit het noordwesten van China en bevind zich tussen de tarimen basis en de noord hellingen van de Kunlun Shan bergen waar het eerst werd gedomesticeerd en gecultiveerd. Het draagt een eetbaar sappig fruit de perzik dus en word soms ook wel een een nectarine genoemd door sommige mensen.

Alleen China produceerde in 2014 al 58% an het wereldtotaal voor perziken en nectarines met spanje als tweede land met wel een percentage van 39. Nu worden de perziken voornamelijk geteelt in Iran, Perzië om precies te zijn. De reden dat China zo’n groot wereldtotaal heeft in de producte van perziken is, omdat de perziken daar ook oosprongelijk vandaan komen. De perziken zijn uiteindelijk in Europa terecht gekomen door Perzië. De perzik heeft een schil die best wel pluizig is als je er over heen gaat en daarom ook niet te verwarren met de niet pluizige perzik  namelijk de nectarine die juist niet pluizig is. In de perziken wereld zijn er tussen de rassen natuurlijk onderscheid zo heb je dat ze kunnen verschillen in kleur waarbij geelvlezige rassen minder lekker zijn of minder goed smaken dan degene die witvlezig zijn.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is fruit waarvan het grootste deel van het oorspronkelijke watergehalte op natuurlijke wijze is verwijderd, door het te drogen in de zon of door het gebruik van gespecialiseerde drogers. Gedroogd fruit is al van lange tijd in toepassing en dateerd terug naar het vierde millennium voor Christus in Mesopotamië en wordt vooral veel gewardeerd vanwege de lange houdbaarheid, zoete smaak en reelijk hoge voedingswaarden. Tot de dag van vandaag word gedroogd fruit wereldwijd nog veel gegeten, waarvan meer dan de helft rozijnen zijn (gedroogde druif). Gevolgd door andere gedroogde vruchten zoals perziken en abrikozen. Deze gedroogde vruchten worden ook wel gezien of verwezen als gebruikelijke gedroogde vruchten.  Ook zijn er “ongebruikelijke” gedroogde vruchten zoals bosbessen, aardbei en mango’s die meestal ingetrokken worden met een kunstmatige zoetstof, maar sucrose syrup wordt het meeste gebruikt voordat ze worden gedroogd. Gedroogd fruit kan overigens ook voor een veel langere tijd bewaard worden dan vers fruit en daarom ook een handige snack als je bijvoorbeeld op een lange reis gaat waar je niet een koelkast bij de handen hebt op elk moment.

Gedroogde perziken

Gedroogde perziken zijn niet alleen heel lekker, maar zijn ook heel goed voor je gezondheid zo heb je bijvoorbeeld hun overvloeding in betacaroteen en zijn eigenlijk dus essentieel voor de gezondheid van het netvlies in onze ogen. Mensen met een tekort aan dit stofje beta-caroteen lijden aan een slecht zichtvermogen. Deze vitamine A in betacaroteen helpt bij nachtblindheid en aandoeningen die worden veroorzaakt door leeftijd zoals maculaire degeneratie bestrijden.

Tags:

One Comment

    • L B
    • 7 september 2021

    In deze bijdrage geen uitleg over hoe te drogen!!!

Leave a comment