Hot!

Bengaalse tijger

Bengaalse tijger

De Bengaalse tijger is een Aziatische tijger op het Indiase subcontinent. Het staat sinds 2008 vermeld als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN en er werd geschat dat er minder dan 2500 tijgers in 2011 waren. Het wordt bedreigd door stroperij en verlies van leefgebieden. Geen van de Tiger Conservation Landscapes wordt als groot genoeg beschouwd om een effectieve populatie van meer dan 250 volwassen tijgers te ondersteunen. India’s tijgerpopulatie werd geschat op 1706 – 1909 tijgers in 2010. In 2014 was de bevolking van tijgers naar verluidt toegenomen tot een aantal van 2226 tijgers. Ongeveer 440 tijgers zijn in Bangladesh, 163 tot 253 in Nepal en 103 tijgers in Bhutan.De tijgers zijn naar schatting aanwezig in het Indiase subcontinent sinds het Pleistoceen, gedurende ongeveer 12.000 tot 16.500 jaar.De Bengaalse tijger behoort tot de grootste wilde katten die vandaag leven. Het wordt beschouwd als ’s werelds charismatische megafauna. Het is het nationale dier van zowel India als Bangladesh. Het is ook bekend als de Royal Bengal-tijger.

Genetische afkomst

De Bengaalse tijger wordt gedefinieerd door drie verschillende mitochondriale nucleotideplaatsen en 12 unieke microsatelliet-allelen. Het patroon van genetische variatie in de Bengaalse tijger komt overeen met het uitgangspunt dat het ongeveer 12000 jaar geleden in India arriveerde. Dit komt overeen met het ontbreken van tijgerfossielen uit het Indiase subcontinent voor de laat Pleistoceen en de afwezigheid van tijgers uit Sri Lanka, die van het subcontinent gescheiden was door stijgende zeespiegels in het vroege Holoceen.

Gedrag Bengaalse tijger

Tijgers leven alleen en agressief en markeren grote gebieden om hun rivalen weg te houden. Het zijn krachtige nachtelijke jagers die vele kilometers reizen om buffels, herten, wilde zwijnen en andere grote zoogdieren te vinden. Tijgers gebruiken hun onderscheidende jassen als camouflage. Ze liggen op de loer en kruipen dichtbij genoeg om hun slachtoffers aan te vallen met een snelle sprong en een noodlottige bespreking. Een hongerige tijger kan een nacht wel 27 kilo eten, hoewel ze meestal minder eten.Ondanks hun afschrikwekkende reputatie vermijden de meeste tijgers mensen; maar een paar worden wel gevaarlijke menseneters. Deze dieren zijn vaak ziek en kunnen niet normaal jagen of leven in een gebied waar hun traditionele prooi zijn.Vrouwtjes krijgen nestjes van twee tot zes tijgers, die met weinig of geen hulp groot worden. Welpen kunnen niet jagen tot ze 18 maanden oud zijn en moeten bij hun moeder blijven gedurende twee tot drie jaar, wanneer ze zich daarna verspreiden om hun eigen territorium te vinden.

Eten Bengaalse tijger

De kracht van de Bengaalse tijger is duidelijk wanneer men de effectiviteit ervan observeert op het moment van de jacht. Deze vleesetende dieren zoeken naar middelgrote of grote prooien, voornamelijk hoefdieren. In hun dieet overheerst de gaur, waterbuffel, sambar, chital of een gevlekte hert, everzwijn en andere soorten herten. Ze eten af en toe kleine prooien, zoals konijnen en stekelvarkens en kunnen ook huisdieren aanvallen. Bengaalse tijgers kunnen bij een enkele gelegenheid maximaal 40 kilogram voedsel binnekrijgen. Omdat ze geen prooi kunnen volgen voor lange afstanden, gebruiken ze een strategie die stealth en camouflage combineert.

Tags:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: