Hot!

Wijn bewaren

Wijn bewaren

Dus je hebt wat wijn gekocht die je niet meteen van plan bent te drinken. Wat doe je ermee?Ten eerste is het nuttig om te onthouden dat slechts een klein percentage van de uitstekende wijnen op de markt kan profiteren van veroudering op de lange termijn. De meeste wijnen worden binnen een paar jaar na introductie het best genoten. Als u op zoek bent naar wijnen om te rijpen, moet u echt overwegen om te investeren in professionele opslagruimte, een totaal ander spelVoor iedereen moet echter het volgen van een paar eenvoudige richtlijnen uw wijnen beschermen totdat u klaar bent om ze te drinken.

1. Houd het koel

Warmte is vijand nummer één voor wijn. Temperaturen hoger dan 70 ° F zullen een wijn sneller verouderen dan gewoonlijk wenselijk is. En als het te veel warmer wordt, kan uw wijn “gaar” worden, wat resulteert in platte aroma’s en smaken. Het ideale temperatuurbereik ligt tussen 45 ° F en 65 ° F (en 55 ° F wordt vaak aangehaald als bijna perfect), hoewel dit geen exacte wetenschap is. Maak je geen zorgen als je opslag een paar graden warmer wordt, als je de flessen maar binnen een paar jaar na hun introductie opent.

2. Maar niet te cool

Het is prima om een ​​paar maanden lang wijn in je koelkast te houden, maar het is geen goede gok voor de langere termijn. De gemiddelde koelkasttemperatuur daalt ruim onder 45 ° F om bederfelijk voedsel veilig op te slaan, en het gebrek aan vocht kan uiteindelijk kurken doen uitdrogen, waardoor de lucht in de flessen zou kunnen sijpelen en de wijn zou kunnen beschadigen. Bewaar uw wijn ook niet op een plaats waar hij zou kunnen bevriezen (een onverwarmde garage in de winter, urenlang vergeten in de vriezer). Als de vloeistof begint te draaien naar ijs, kan deze voldoende uitzetten om de kurk eruit te duwen.

3. Steady as She Goes

Belangrijker dan piekeren over het bereiken van een perfecte 55 ° F is het vermijden van landmijnen door snelle, extreme of frequente temperatuurschommelingen. Naast gekookte smaken, kan de vloeistof in de fles uitzetten en samentrekken, waardoor de kurk kan worden uitgedreven of waardoor er kwel ontstaat. Streef naar consistentie, maar wees niet paranoïde over kleine temperatuurschommelingen; wijnen zien slechter tijdens het transport van de wijnmakerij naar de winkel. (Zelfs als warmte wijn langs de kurk heeft laten sijpelen, betekent dat niet altijd dat de wijn is verpest.) Er is geen manier om het te weten totdat je het opent – het kan nog steeds heerlijk zijn.)

4. Schakel de lichten uit

Licht, met name zonlicht, kan een potentieel probleem vormen voor langdurige opslag. De UV-stralen van de zon kunnen de wijn verouderen en vroegtijdig verouderen. Een van de redenen waarom wijnboeren gekleurde glazen flessen gebruiken? Ze zijn als een zonnebril voor wijn. Licht van huishoudelijke lampen zal waarschijnlijk de wijn zelf niet beschadigen, maar kan op de lange duur uw labels doen vervagen. Gloeilampen kunnen een beetje veiliger zijn dan fluorescentielampen, die zeer kleine hoeveelheden ultraviolet licht uitstralen.

5. Zweet de luchtvochtigheid niet

Conventionele wijsheid zegt dat wijnen moeten worden bewaard op een ideale luchtvochtigheid van 70 procent. De theorie luidt dat droge lucht de kurken uitdroogt, waardoor lucht in de fles zou komen en de wijn zou bederven. Ja, dit gebeurt, maar tenzij je in een woestijn of in arctische omstandigheden leeft, zal het waarschijnlijk niet met je gebeuren. (Of als je flessen voor 10 of meer jaar neerlegt, maar dan zijn we weer terug bij de kwestie van professionele opslag.) Overal tussen de 50 en 80 procent luchtvochtigheid wordt als veilig beschouwd en er wordt een pan water in je opslag geplaatst gebied kan omstandigheden verbeteren. Omgekeerd kunnen extreem vochtige omstandigheden schimmels bevorderen. Dit heeft geen invloed op een goed afgesloten wijn, maar kan de etiketten beschadigen. Een ontvochtiger kan dat repareren.

6. Zie dingen zijwaarts

Traditioneel zijn flessen op hun zijkant opgeslagen om de vloeistof tegen de kurk te houden, wat theoretisch zou moeten voorkomen dat de kurk uitdroogt. Als u van plan bent om deze flessen op de korte of middellange termijn te drinken, of als de flessen alternatieve sluitingen hebben (schroefdoppen, glazen of plastic kurken), is dit niet nodig. We zullen dit echter wel zeggen: horizontaal rekken is een ruimtebesparende manier om uw flessen op te slaan en het kan uw wijnen absoluut niet schaden.

7. Niet heel veel schudden

Er zijn theorieën dat vibratie op lange termijn wijn kan beschadigen door de chemische reacties in de vloeistof te versnellen. Sommige serieuze verzamelaars maken zich zorgen over zelfs de subtiele trillingen veroorzaakt door elektronische apparaten, hoewel er weinig bewijs is dat de gevolgen hiervan documenteert. Aanzienlijke trillingen kunnen het sediment in oudere wijnen mogelijk verstoren en ervoor zorgen dat ze niet bezinken, waardoor ze mogelijk onaangenaam worden. Tenzij je boven een treinstation woont of rockconcerten organiseert, is dit dan waarschijnlijk een probleem voor je opslag op korte termijn? Nee. (Maar laat je wijnen niet schudden als een Super Bowl MVP die op het punt staat een fles Champagne rond de kleedkamer te spuiten.)

Dus waar moet ik mijn flessen bewaren?

Als je niet bent gezegend met een koele, niet al te vochtige kelder die kan worden verdubbeld als een kelder, kun je met enkele eenvoudige racks op een veilige plek improviseren. Sluit uw keuken, wasruimte of stookruimte uit, waar hete temperaturen uw wijnen kunnen beïnvloeden, en zoek een locatie die niet direct in overeenstemming is met het licht dat vanuit een raam naar binnen stroomt. Je kunt ook een kleine wijnkoeler kopen en dezelfde richtlijnen volgen: als je je wijnkoelkast op een koele plaats bewaart, hoeft hij niet zo hard te werken, waardoor je energierekening laag blijft.Misschien is er een weinig gebruikte kast of andere lege opslagruimte die kan worden herbestemd voor het bewaren van wijn? Als u een geschikte donkere, stabiele ruimte hebt die niet te vochtig of droog is, maar te warm is, kunt u overwegen te investeren in een standalone koeleenheid die speciaal is ontworpen voor wijn. Er zijn enkele goedkope systemen voor kleine ruimtes, maar in de meeste gevallen gaat het om professionele wijnopslag.Wanneer is het tijd om uw opslagcondities te upgraden? Stel jezelf de volgende vraag: Hoeveel heb je vorig jaar uitgegeven aan je wijngewoonte? Als een koeleenheid van $ 1.000 minder dan 25 procent van uw jaarlijkse aankoopbudget vertegenwoordigt, is het tijd om er beter over na te denken. Kan net zo goed uw investering beschermen.Nog een advies van verzamelaars: wat voor aantal u ook bedenkt als het gaat om flescapaciteit, verdubbel het. Als je eenmaal bent begonnen met het verzamelen van wijnen om later te drinken, is het moeilijk om te stoppen.

Tags:

Leave a comment