Hot!

Spanje

Spanje

Spanje, land gelegen in het uiterste zuidwesten van Europa. Spanje beslaat ongeveer 85 procent van het Iberisch schiereiland, dat het deelt met zijn kleinere buurland Portugal.

Spanje is een legendarisch land met stenen kastelen, sneeuw bedekte bergen, uitgestrekte monumenten en verfijnde steden, dat eigenlijk allemaal favoriete reisbestemmingen op zich zijn. Het land is geografisch en cultureel divers. Het binnenland is de Meseta, een breed centraal plateau, dit ligt ongeveer 800 meter boven de zeespiegel. Een groot deel van de regio wordt traditioneel gebruikt voor veeteelt en graanproductie. In het noordoosten van het land liggen de brede vallei van de rivier de Ebro, het bergachtige gebied van Catalonië en de heuvelachtige kustvlakte van Valencia. In het noordwesten ligt het Cantabrische gebergte, een ruig gebied waarin zwaar beboste, met regen meegevoerde valleien worden afgewisseld met hoge toppen. Het zuidelijke deel van het land is woestijn, een uitbreiding van de Sahara die de Amerikanen bekend maakte via de ‘spaghetti western’-films uit de jaren zestig en het begin van de jaren ’70. Bekleed met palmbomen, rozemarijnstruiken en andere tropische begroeiingen, genieten de zuidoostelijke Middellandse Zeekust en de Balearen van een zacht klimaat, dat miljoenen bezoekers en gepensioneerden trekt, vooral uit Noord-Europa en West-Europa.

De steden in Spanje

Het platteland van Spanje is net een schilderij, bezaaid met kastelen, aquaducten en oude ruïnes, maar de steden zijn vaak prachtig en weergaloos modern. De Andalusische hoofdstad (Sevilla) is beroemd om zijn muziekcultuur en traditionele manier van leven. De Catalaanse hoofdstad (Barcelona) is ook enorm populair vanwege zijn prachtige architectuur en industrie aan zee. De nationale hoofdstad (Madrid) is ook enorm bekend door zijn kronkelende straatjes, zijn musea en boekhandels, ook is het algemeen bekend dat de stad 24 uur per dag levend is. Madrid is de grootste stad van Spanje en is ook het financiële en culturele centrum, dit is al honderden jaren het geval.

De geschiedenis

Er zijn vele tevens gevarieerde culturen die zich in Spanje zijn gaan ontwikkelen, die van de Castiliaans, Catalanen, Lusitanist, Galiciër, Basken, Romeinen, Arabieren, Joden en Roma (zigeuners), zijn volkeren die zich daar hebben ontwikkeld. Deze staan tegenwoordig dan ook bekend om hun gevarieerde keukens. De Romeinse veroveraars van het land verlieten hun taal, wegen en monumenten, terwijl veel van de grootste heersers van het Romeinse Rijk Spaans waren, waaronder Trajanus, Hadrianus en Marcus Aurelius.

De vele en gevarieerde culturen die het maken van The Moors, die bijna 800 jaar lang over delen van Spanje regeerden, hebben een erfenis van mooie architectuur, lyrische poëzie en wetenschap achtergelaten. De Zigeuners droegen de spookachtige muziek bij, de cante jondo (een vorm van flamenco). In 1492, het jaar dat de laatste van de Moorse heersers uit Spanje werden verdreven, bereikten schepen onder leiding van Christoffel Columbus Amerika. Driehonderd jaar later reisden Spaanse ontdekkingsreizigers en veroveraars de wereld over en claimden enorme gebieden voor de Spanjaarden.

Tags:

Leave a comment