Hot!

Utrecht

Utrecht

Utrecht is een gemeente in Nederland, de hoofdstad en meest bevolkte stad van de provincie Utrecht. Het is gelegen in de oostelijke hoek van de Randstad en is de vierde grootste stad van Nederland met 345.080 inwoners in 2017. Het oude stadscentrum van Utrecht heeft veel gebouwen en structuren waarvan er verschillende al in de Middeleeuwen dateren. Het is het religieuze centrum van Nederland sinds de 8e eeuw. Het verloor de status van prins-bisdom, maar blijft het belangrijkste religieuze centrum in het land. Utrecht was de belangrijkste stad van Nederland tot de Nederlandse Gouden Eeuw, toen het werd overtroffen door Amsterdam als het culturele centrum en de dichtstbevolkte stad van het land. Utrecht is de thuisbasis van de Universiteit Utrecht, de grootste universiteit van Nederland, evenals verschillende andere instellingen voor hoger onderwijs. Door zijn centrale ligging in het land is het een belangrijk transportknooppunt voor zowel het spoor als het wegvervoer. Het heeft het op een na hoogste aantal culturele evenementen in Nederland, na Amsterdam. In 2012 nam Lonely Planet Utrecht op in de top 10 van ’s werelds onbezongen plaatsen.

Cultuur

Het Rietveld Schröderhuis uit 1924
De stad Utrecht heeft een actief cultureel leven en staat in Nederland op de tweede plaats na Amsterdam. Er zijn verschillende theaters en theatergezelschappen. Het belangrijkste stadstheater uit 1941 werd gebouwd door Dudok. Naast theaters is er een groot aantal bioscopen, waaronder drie arthouse-bioscopen. Utrecht is gastheer voor het internationale Oude Muziekfestival (Oude Muziekfestival, voor muziek vóór 1800) en het Nederlands Filmfestival. De stad heeft een belangrijke klassieke muziekzaal Vredenburg (1979 door Herman Hertzberger). De akoestiek worden beschouwd als een van de beste van de 20e-eeuwse originele muziek hallen. [Nodig citaat] The Original Vredenburg music hall is-is herontwikkeld als onderdeel van het grotere Stationsgebied plan en in 2014 extra Gained zalen Daardoor kon de fusie met de rots club Tivoli en het SJU jazzpodium. Er zijn verschillende andere locaties voor muziek in de stad. Jonge musici worden opgeleid in het conservatorium, een afdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Er is een gespecialiseerd museum voor automatisch spelende muziekinstrumenten.

Onderwijs

Zicht op de Uithof-campus van de Universiteit Utrecht. Het gebouw in het centrum is de bibliotheek. Utrecht herbergt verschillende grote instellingen voor hoger onderwijs. De meest prominente daarvan is de Universiteit Utrecht (est 1636), de grootste universiteit van Nederland met 30,449 studenten (vanaf 2012). De universiteit is deels gevestigd in de binnenstad, maar ook in het campusgebied Uithof, ten oosten van de stad. Volgens de universiteitsranglijst van Shanghai Jiaotong University in 2014 is het de 57e beste universiteit ter wereld. Utrecht huisvest ook de veel kleinere University of Humanistic Studies, die ongeveer 400 studenten huisvest. Utrecht is de thuisbasis van een van de locaties van TIAS School for Business and Society, gericht op post-experience managementonderwijs en de grootste managementschool in zijn soort in Nederland. In 2008 werd het executive MBA-programma door de Financial Times beoordeeld als het 24e beste programma ter wereld.

Tags:

Leave a comment