Hot!

Trevi fontein

Trevi fontein

De wel dertig meter hoge en twintig meter brede brede fontein is de bekendste en populairste fontein in heel Rome, genaamd Trevi Fontein. Als je ooit nog eens wilt terug keren na je bezoek aan Rome dan zal je er goed aan doen om deze prachtige fontein te bezoeken. Er is een gezegde dat als je één muntje over je schouder heen gooit je ooit nog eens Rome zal gaan bezoeken. Wat als nou alle toeristen die deze fontein bezoeken een muntje in deze fontein gooien, dan lijkt het mij dat deze op een gegeven moment overstroomt met muntjes. Maar dat is niet het geval, de gemeente van Rome leegt eens per week deze fontein. Deze munten gaan niet naar de gemeente van Rome, maar dit wordt gedoneerd aan een goed doel. Het wordt namelijk naar Caritas gedoneerd, deze organisatie helpt arme gezinnen.

In deze fontein komen verschillende films naar voren, vandaar dat deze ook zo bekend geworden zijn. Denk maar aan de film La Dolce Vita, deze film heeft de fontein goed onder de aandacht gebracht. Er zijn nog meer films waar je de Trevi fontein voorbij ziet komen. Als er een film wordt afgespeeld in Rome, zal je de fontein hoogstwaarschijnlijk voorbij zien komen. Zo is deze ook te zien in Angels and Demons, The Lizzie McGuire, When in Rome, Three Coins in the Fountain en Roman Holiday.

Geschiedenis Trevi Fontein

Voordat deze prachtige fontein op deze plek werd gebouwd stond hier een kleiner fonteintje. De kleine fontein die er eerst stond stamde af uit de vijftiende eeuw. In opdracht van Paus Clemens XII werd de fontein op het Piazza di Trevi gebouwd. Het duurde best lang voordat deze fontein af was, het duurde wel liefst vijftig jaar voordat deze er stond. Dit is niet door de ontwerper Bernini gedaan, maar door een opvolger van hem, Nicola Salvi, in het jaar 1732. Voordat er überhaupt verder gewerkt werd aan de fontein had de Paus een wedstrijd georganiseerd. Salvi won uiteindelijk deze wedstrijd, hij had een ontwerp met een thema ‘Water’. Salvi heeft het einde van de fontein ook niet mee mogen maken, twaalf jaren na zijn dood was het dan eindelijk af. Toen Salvi overleed is de bouw van de fontein verder gegaan onder toezien van Giuseppe Pannin. De stijl die gekozen was, is de late Barok, je kunt deze stijl terug zien aan de weelderigheid en uitbundigheid. De Trevi fontein is ook nog eens onderdeel geworden van het gebouw Palazzo Poli, het is namelijk tegen de achterkant van dit gebouw aan gebouwd.

Het thema dat gewonnen had was het thema ‘Water’, dit thema zie je in van alles terug komen. Zo zie je Neptunes de zeegod, die over het water heen kijkt vanuit zijn schelpen strijdwagen. En onder Neptunes kun je salamanders zien, schelpen en paarden. Langs de voeten van Neptunes zie je het water naar beneden stromen over de mooie rotsen en het eindigt in het waterbassin. Aan de linker en rechter kant van Neptunes kun je beelden zien van een nis. Deze beelden staan voor de symbolen overvloed en gezondheid. De Trevi fontein wordt net als andere monumenten in Rome in de avond belicht met vele mooie lampjes.  

Tags:

Leave a comment