Hot!

Oud en nieuw

Oud en nieuw

Het is een jaarlijkse traditie, elk jaar aan het einde van het jaar het nieuwe jaar gaan vieren. Vaak vier je dit met familie om je heen, lekkere hapjes en drankjes, spelletjes en natuurlijk niet te vergeten veel gezelligheid met je familie of vrienden. Klokslag twaalf uur wens je iedereen een gelukkig nieuwjaar en wordt er vuurwerk afgestoken waar je naar gaat kijken of misschien zelfs wel zelf afsteekt.

Vuurwerk

Het is natuurlijk een traditie om klokslag twaalf elkaar een nieuw jaar te wensen en vuurwerk af te steken. Vaak wordt er siervuurwerk afgestoken. Siervuurwerk wordt vaak in een pot afgestoken en spat in de lucht uit elkaar in verschillende kleurtjes en verschillende vormen. Het meeste vuurwerk wat er in Nederland wordt afgestoken komt uit het buitenland. Landen zoals Duitsland, België en Polen zijn erg populaire landen waar het vuurwerk goedkoop wordt gehaald. Het meeste van het vuurwerk is officieel verboden in Nederland, denk hierbij vooral aan het knalvuurwerk. Vuurwerk komt oorspronkelijk uit China. Vuurwerk wordt niet alleen bij oud en nieuw gebruikt, ook wordt vuurwerk bij andere feesten afgestoken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dorpsfeest wat wordt afgesloten. Vuurwerk bestaat uit papier,karton, plastic en metaal. Ook zitten er chemische stoffen, de belangrijkste is natuurlijk buskruit in het vuurwerk waardoor de knallen en de kleuren ontstaan in de lucht.  In buskruit zitten ook weer verschillende stoffen, zoals koolstof. Carbidschieten is ook erg populair in Nederland, er wordt een bal met buskruit in een melkbus gestopt, die wordt aangezet en de bal schiet er met een harde klap uit.

Oud en nieuw feestjes

Tegenwoordig kom je er bijna niet meer onderuit, op oud en nieuw is er altijd wel ergens een oud en nieuw feestje te vinden of een festival. Vaak beginnen die feestjes iets na twaalf uur en wordt er tot de diepe uren in de nacht door gefeest. De festivals beginnen vaak eerder en tel je iets voor twaalf uur met z’n allen af en feest je ook door tot de diepe uren in de nacht. Bekende oud en nieuw festivals zijn;

  • Tiktak NYE Amsterdam
  • Tiktak NYE Rotterdam
  • Kopjek NYE 
  • Frits Borrelt bij Doloris

Ook zijn er vaak oudejaarsconference op tv waar jaarlijks veel wordt naar gekeken.

Nieuwjaarsdag

De dag na 31 december is ook altijd nog een beetje een feestdag. Vaak gaan mensen naar hun familie toe om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen en eten ze met elkaar een oliebol met een drankje. De mensen slapen vaak tot laat uit omdat het een dag ervoor vrij laat is geworden, omdat ze of naar een feest zijn geweest, of bij de familie of omdat ze gewoon niet vroeg gingen slapen. Ook is het een traditie om een nieuwjaarsduik te doen in bijvoorbeeld de zee, een meer of een rivier. Mensen hebben ook vaak goede voornemens of doelen die zij dan dat jaar willen bereiken. Er worden ook vaak nieuwjaarsconcerten gehouden door verschillende muziekverenigingen. Het bekendste nieuwjaarsconcert in Nederland wordt altijd in het concertgebouw van Amsterdam gegeven. In elk land wordt er nieuwjaarsdag gevierd, maar de datum kan verschillen, omdat sommige landen een andere traditie hebben bij oud en nieuw. Chinees nieuwjaar valt bijvoorbeeld altijd later. Het Chinese nieuwjaar is de belangrijkste feestdag in China.

Tags: