Hot!

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is het verste land wat van Nederland vandaan ligt. Het ligt in het zuidwesten van de Grote Oceaan en bij het zuidoosten van Australië. Uit 2 eilanden bestaat Nieuw-Zeeland. Uit het Zuidereiland en als er een Zuidereiland is, is er natuurlijk ook een Noordereiland. Voor de rest kent Nieuw-Zeeland nog een aantal wat kleinere eilandjes er omheen. Nieuw-Zeeland bevindt zich in het werelddeel Oceanië, en Australië is het continent waar Nieuw-Zeeland in zich bevindt.

De bevolking van Nieuw-Zeeland

Dunbevolkt, dat is Nieuw-Zeeland. Er wonen zo’n 4.300.00 mensen. Het land is acht keer groter als Nederland, dus dat maakt de bevolking wel erg klein. Aangezien wij in Nederland met 17.000.000 mensen wonen. Er wonen dus rond de 4 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland, dit worden ook wel kiwi’s genoemd want die komen hier vandaan. Ongeveer 3 miljoen inwoners wonen op het Noordereiland, en ongeveer 1 miljoen woont op het Zuidereiland. De regio Greater Auckland is de dichtstbevolkte regio met rond de 1 miljoen inwoners. De bevolking in Nieuw-Zeeland is erg gemengd. De bevolking bestaat uit 2 bevolkingsgroepen. Je hebt de Europeanen en je hebt de Maori’s. De Europeanen die naar Nieuw-Zeeland kwamen zijn voornamelijk van oorsprong uit Engeland.

Al duizenden jaren wonen de Maori’s in Nieuw-Zeeland. Niemand weet van welk eiland dit volk vandaan komt, wel weten we dat dit ergens midden in de Grote Oceaan was. Zij hebben een apart geloof waar alleen hun in geloven. In Nieuw-Zeeland wonen nu ongeveer 300.000 Maori’s. Dit is dus zo ongeveer 14% van de hele bevolking. Veel emigranten zijn verhuisd naar Nieuw-Zeeland dit vooral na de tweede wereldoorlog. Veel Nederlanders, Italianen, Britten en ook Denen. De meeste emigranten kwamen rond 1950-1965.

Veel Maori’s zijn getrouwd met een blank persoon, en hebben zo’n 4 tot 5 kinderen. Je hebt in Nieuw-Zeeland in elke stad of dorp wel een ontmoetingshuis. Ook is een leuk weetje dat het bungeejumpen in Nieuw-Zeeland is ontstaan.

Natuur in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent dus vele eilanden, maar ook veel bijzondere dieren. Er zijn veel bergen, en er valt veel regen. De bomen zijn dus in Nieuw-Zeeland geheel het jaar groen. Ook is Nieuw-Zeeland bekend om de kiwi, deze is niet groter als een kip en kan ook niet vliegen. De dieren die je vooral veel zult tegenkomen zijn: konijnen, herten, honingbijen en zwanen. Helaas heeft Nieuw-Zeeland vaak last van aardbevingen, dit doordat de aardkorst op sommige plekken dunner is. Zo komt er wel prachtige natuur naar boven zoals veel vulkanen. In Nieuw-Zeeland heb je ook prachtige rotsachtige schiereilanden. En dat telt ook veel zandstranden, deze kunnen maar liefst 100 km lang zijn.

Waarom Nieuw-Zeeland zulke aparte dieren telt? Dit doordat ze zich zo’n 80 miljoen jaar geleden van Gondwanaland af ging scheiden. Een groot deel is tot nationale parken verklaard, maar ook een groot deel van Nieuw-Zeeland is een regenwoud.

Nieuw-Zeeland heeft veel passiebloemen, dit zijn bijvoorbeeld de tetranda, Tetrapathea en nog vele andere. Nieuw-Zeeland is dus ook rijk aan veel bijzondere planten. Nieuw-Zeeland is een uniek land waar je zeker een keer geweest moet zijn en het bijzondere volk ontdekken.