Hot!

Lockpicken

Lockpicken

Wat is nou lockpicken?

Lockpicken houdt in dat een het openen van sloten schadevrij gebeurt, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een sleutel. Lockpicken is niet bedoeld voor inbrekers of criminelen maar voor mensen die openen van sloten leuk en interessant vinden, dus die dat voor hun beroep of hobby doen. Ze dagen zichzelf uit om telkens hun eigen tijd te verbeteren, hun eigen record te verbreken dus. Zelf noemen ze het ook wel een sport. Doordat er veel verschillende sloten zijn, zijn er dus ook veel verschillende soorten manieren op de sloten te openen. De meest populaire sloten zijn:

  • Pin tumbler is een systeem dat pinnetjes bevat, dit slot kan alleen worden geopend met de juiste combinatie.
  • Wafer werkt soortgelijk als de pin tumbler, alleen zijn de pinnetjes in dit systeem vervangen door plaatjes.
  • Tubular werkt hetzelfde als de pin tumbler, het verschil tussen deze systemen is dat bij tubular het niet achter elkaar wekt maar in een rondje.

Hoe kraak je een slot?

De kunst is natuurlijk om de sloten te kraken, of terwijl picken, dit is namelijk geen eenvoudig klusje. Voor het picken van sloten is namelijk veel oefenen nodig, als je het echt goed en professioneel wilt kunnen. Vele beginnen dan ook met makkelijke sloten om de basis te oefenen, vaak worden hiervoor sloten als cilindersloten en goedkope hangsloten. Voor beginners is een echte goede lockpick set nog niet echt een must, beginners klunzen namelijk toch nog veel dus maakt het niet zo een groot verschil met een geavanceerde set. Voor het picken van sloten zijn er dus inderdaad wel tools nodig.
Picken van pin tumbler: over het algemeen is deze het ‘leukst’ om te picken, hiervoor heb je nodig: de tension wrench en de lockpick, de tension wrench is een belangrijke tool want wanneer je pickt zonder deze tool gebeurd er niet veel. Het slot moet draaien om te kunnen openen, de pinnen houden dat tegen want die zorgen dat er een kiertje in het midden blijft. Pas wanneer alle kiertjes op een lijn zitten, kan het slot openen. De pinnen zorgen ervoor dat de draaiing geblokkeerd blijft. Pinnetje voor pinnetje moeten ze natuurlijk op de juiste plek zien te komen. De tension wrench zorgt ervoor dat er druk bij komt, natuurlijk niet te veel druk, door deze druk blijven de pinnen wel hangen. Zorg er wel voor dat je druk zet naar de kant waar het slot heen moet draaien. Zo kan je de pinnetjes een voor een picken,

Alternatief voor lockpicking.

Een andere manier voor het schadeloos openen van sloten is het namaken van de sleutel, zonder dat je de combinatie weet. Deze techniek heet compressie.