Hot!

Hazelnootolie

Hazelnootolie

Hazelnoot is een van oorsprong Europese noot. De boom waar het van groeit wordt de Corylus avallena genoemd. De noot heeft zich over de jaren verspreid over de rest van de wereld en is over het algemeen een niet al te moeilijk verkrijgbare noot. De olie wordt gemaakt door middel van het eerst roosteren en daarna persen van de noten. Zo komt de hazelnootolie ook aan zijn sterke geur.

Geneeswijze en gezondheid

De kracht die hazelnoot olie heeft is onbeschrijfbaar. Het is een preventieve olie als het gaat om ziektes zoals hart- en vaatziekte en eveneens een geneesmiddel wanneer het gaat om vele huidaandoeningen. De bekendste daarvan is een droge huid. Ook is er bewezen dat hazelnootolie wel degelijk de remming van kankertumors bevordert. Dat komt door de vetzuren die erin zitten. Hoe het precies in zijn werk gaat wordt nog onderzocht. Wanneer je hazelnootolie nuttigt is het een voordeel voor het hele lichaam. Het zorgt ervoor dat je stofwisseling bevordert en dat je lichaam de nodige vitamines krijgt. In hazelnootolie zitten zowel de vitamines B1, B2, E, A, C als ijzer. Ook bevat het een piepklein gehalte vitamine D. Het beschermt ook nog eens onze weefsels en zorgt ervoor dat onze bloedvaten vernauwen.

Koken

Hazelnoot is een product dat vaak wordt gebruikt in chocoladepasta, chocoladekoekjes, chocoladerepen etc. Wanneer het wordt vermengd in chocolade repen zie je de grote of kleine stukjes in de repen zitten, anders dan bij pasta, dan is het smeuïg. Ook is hazelnoot olie een genot om te gebruiken in een salade als dressing of om als bak basis als olie te gebruiken i.p.v. olijfolie en zonnebloemolie. Verder kan hazelnootolie lekker zijn als topping op pannenkoeken of poffertjes. Het is ook zeker te combineren met honing vanwege het feit dat de zoetigheden elkaar aanvullen op verschillende gebieden.

Haar en huid

De olie is erg geschikt wanneer het gaat om droogte van zowel huid als haar. De olie trekt erg snel in en heeft daarom een goede werkingskracht. Hazelnootolie heeft over het algemeen een sterk aangenaam aroma waardoor het een genot is om van de olie gebruik te maken wanneer je er zogezegd lang ‘last van hebt’. De olie heeft een samentrekkend effect en doet zijn voordeel op een verouderde huid. Die huid heeft namelijk vaker last van rimpels en het samentrekkende effect verminderd de rimpels en fijne lijntjes zichtbaar.

13

Voor het maken van 500 ml hazelnoot olie, heb je 1,5 kilo hazelnoten nodig. Het valt te maken met een speciale perser, daar doen bedrijven het vooral mee. Belangrijk is het dat je de bedrijven gedroogde en gepelde noten levert en zij doen het werk verder. Vaak hanteren zij er geen bedrag voor maar een deel van de olieopbrengst. Zelf is het gemakkelijk te maken met een minder exclusieve perser en een pan. Je roostert als het ware eerst de noten en perst de olie er dan goed uit. Je moet persen tot er niks meer uit de hazelnoot kan komen en dan gooi je het overige weg.

Tags:

Leave a comment