Hot!

Fruit

Fruit

Informatie over fruit:

Fruit komt van het Latijnse woord fructus wat een vrucht betekent. Een fruit word een fruit genoemd op het moment dat afkomstig is van een plant waar hij aan groeit/rijpt. De verzamelnaam van fruit bestaat vooral uit vruchten rassen, schijnvruchten, plantensoorten en eetbare vruchten. Door fruit word je minder snel ziek want het vergroot je weerstand. Daarom word aanbevolen dat je elke dag minimaal 2 hele stukken fruit eet. Let er wel op dat sommige fruitsoorten alleen in bepaalde seizoenen groeien of beschikbaar zijn.
De fruit die het gezondst is is een appel omdat die boordevol vitaminen zit en de schil heel erg gezond is.

Om meerdere dingen is fruit gezond:

  • Fruit beschikt over vele vitamine en vooral vitamine C
  • Je word niet dik van fruit
  • Je geheugen word beter van fruit
  • Fruit is gezond vergeleken andere snacks of tussendoortjes
  • In fruit zit veel water en is daardoor een hele goede dorstlesser

Fruit soorten:

Er zijn veel verschillende soorten fruit. Die je kan indelen in verschillende groepen:
Smeuïg fruit zoals druiven, bessen en aardbeien.
Citrus vruchten zoals peren en appels.
Exotisch fruit zoals ananassen, bananen en kiwi’s.
Pitvruchten zoals peren en appels.
Steenfruit zoals pruimen, nectarines, kersen, perziken en abrikozen.

Populaire fruitsoorten in Nederland :

In Nederland word er best veel fruit gegeten. Een aantal fruit soorten worden het vaakst in Nederland gegeten dit zijn sinaasappelen, appels, bananen en peren. De meest populaire vrucht is de appel in Nederland. Een hoeveelheid van 20 kg word er elk jaar aan appels gegeten, dit kan je vergelijken met 20 verpakkingen suiker.
Appels worden niet alleen gegeten in de hand onderweg, maar ook word het in Nederlandse producten gebruikt zoals appelmoes en appel knijpzakjes. Ook word het in bij gerechten gebruikt zoals appeltaart, pannenkoeken met appel, wentelteefjes met appel en nog veel meer gerechten.

Fruit bewaren:

Fruit is ook wel een organisme. De kwaliteit van de vrucht kan dus elke keer anders zijn. Als een vrucht al een aantal dagen nog niet gegeten word is hij nog goed maar meestal zie je na anderhalve week dat hij gaat rimpelen. Opgegeven moment verliest de vrucht zijn voorraat waardoor hij veranderd van bouw en kleur. Dan word de aanleiding tot beschadiging groter voor de vrucht. De fruit is dan nog meer kwetsbaarder voor schimmels, micro organismen en gisten die ervoor zorgen dat de vrucht gaat bederven. Op den duur begint de vrucht met rotten en dan is het niet meer mogelijk om de vrucht te eten. Fruit dat beschimmeld is moet je weggooien ook als je maar een plekje kan vinden op de vrucht. Schimmel is namelijk heel besmettelijk in het fruit wat je niet altijd even duidelijk kan zien. Delen op de vrucht waar een deuk in zit door dat er is tegen aangestoten of laten vallen, dat kan je heel gemakkelijk wegsnijden. Daarna is de vrucht nog geschikt om te eten.

Vers fruit

Vers gekochte fruit moet je zorgvuldig mee omgaan en het goed bewaren. Hierdoor voorkom je dat dit gaat uitdrogen of beschadigen.
Ook is het verstandig om het fruit op te bergen in de koelkast zodat de kwaliteit van de vrucht een stuk minder snel achteruit gaat. Wel moet je erop letten dat tropische vruchten niet in de koelkast opgeborgen worden zoals mango, ananas en banaan omdat die juist rijpen in tropische gebieden waar het warm is. En daarom kan je die beter buiten de koelkast bewaren.
Ook krijgen deze tropische vruchten in de koelkast plekken met water die zich in de schil vormt. Waardoor ze weer sneller gaan rotten.
De soort zacht fruit wat bestaat uit de soorten bramen, aardbeien, frambozen en bessen zijn juist heel kort houdbaar. Daarom kan je die het beste in de koelkast bewaren in een zak gemaakt van papier. Dit zorgt ervoor dat ze langer houdbaar blijven maar dit is alleen als het steeltje en kroontje er nog op zitten.
Ook moet je erop letten dat als je vruchten bewaart op dezelfde plek in de koelkast dat deze vruchten elkaar niet laten bederven door stoffen. Daarom moet je ze altijd in aparte papierenzakken bewaren in de koelkast.

Behandeld fruit

Fruit dat al kant en klaar is gebruikt in salades, of al is voorgesneden zijn niet lang houdbaar. Daarom moet je zulke verpakkingen steeds in de koelkast bewaren. Als de verpakking gesloten is dan kan je dit bewaren en eten tot de datum die aangegeven staat. Na dat je dit hebt geopend gaat de kwaliteit van het fruit snel verslechteren. Daarom moet je zulke verpakkingen maar maximaal 1 dag bewaren.
Fruit dat is geproduceerd in een pot of blik zijn juist heel lang houdbaar.

Hoeveel fruit moet je per dag eten?

Een volwassene moet minimaal 2 stuks fruit per dag eten. Dat is ongeveer 200 gram aan fruit. Probeer ook te variëren in fruitsoorten want dan krijg je zo veel mogelijk voedingsstoffen binnen die vereist is. Ook kan je fruit beter eten dan tot een smoothie blenden, want vaak halen mensen dan de schil eraf terwijl dit juist het gezondst is aan een stuk fruit. Fruit is ook ingedeeld in de schijf van 5.
In vruchten en vruchtensappen zitten veel zuren wat je tand glazuur kan aantasten. Daarom moet je het aantal keer dat je drinkt en eet op een etmaal inperken tot max 7 keer. Dan help je je tandglazuur om hiervan te herstellen. Daarom is 2 stukken fruit op een dag het beste.

Tags:

Leave a comment