Hot!

Waarom zijn bananen krom?

Waarom zijn bananen krom?

Iedereen heeft het zich wel eens afgevraagd, het is inmiddels een heus vraagstuk geworden. Er bestaan meerdere mythes over, je zult vaak gehoord hebben: ”omdat ze naar het licht toe groeien” dit is echter niet waar. Veel mensen denken er niet serieus over na andere, zoals jij, nemen de moeite om het op te zoeken. Want wat is er nou beter dan dat als er iemand vraagt: ‘Waarom zijn bananen krom’ stelt je een antwoord klaar hebt.

Algemene informatie

Voordat we het gaan hebben over de wetenschap achter de kwestie: ‘Waarom zijn bananen krom’. Bananen groeien aan bomen, de bananenboom. De bloemen zitten vast aan de dikke bloeistengel in dwarse rijen, deze bloemen zitten onder een groot schutblad. Dankzij dat blad worden ze minder snel aangetast door zware regenval of andere weersomstandigheden. Onder deze bladeren zit dan een soort stengel, genaamd bloeiwijze of bloeigestel. Aan de onderkant van dit bloeigestel zit een vrouwelijke bloem, deze loopt naar boven over in tweeslachtige bloemen, dit betekend dus dat de bloemen zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Uit deze tweeslachtige bloemen groeien uiteindelijk de bananen. Bananen groeien in een tros, zo’n tros word ook wel een hand genoemd en de losse bananen vingers. Hieruit komt ook de naam voor, het is afgeleid van het Arabische woord ‘banan’ dat vinger betekend.

De hoofdvraag

”’Waarom zijn bananen krom?”, De reden dat bananen krom zijn heeft te maken met ‘negatieve geotropie’ of ‘negatieve gravitropie’, zoals je misschien wel uit gravitopie af kan leiden heeft het te maken met zwaartekracht (Gravity in het Engels). Door de zwaartekracht gaat de tros met bloemen naar beneden hangen maar de vruchten willen omhoog groeien, dit fenomeen heet ‘negatieve geotropie’. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet genetisch is bepaald, als je namelijk de tros ondersteund zodat de trossteel toch recht blijf staan in plaats van naar beneden gaat hangen groeit de vrucht toch recht. Hieruit kun je de conclusie trekken dat het niet genetisch bepaald is, of dat ze krom zijn omdat bananen naar het licht toe groeien. Ik hoop dat je nu een goed en duidelijk antwoord op de vraag ”Waarom zijn bananen krom” gekregen hebt.

De geschiedenis van de banaan

De banaan is een van de eerste gewassen die geteeld is, dat betekend dat de bananen met opzet gegroeid werden. In de boeddhistische geschriften word er al in de zesde eeuw voor Christus gesproken over bananen. Bij opgravingen van de drainagestelsels van Kuk werden fytolieten van banaan gevonden, dit zijn microscopische deeltjes die voorkomt is sommige planten. Dit deeltje blijft na de vertering van de plant of vrucht als laatste over. De vondst van deze fytolieten in combinatie met de drainagestelsels wijst op bananenteelt. De ouderdom van de grondlaag waar ook de overblijfselen van de banaan zijn gevonden is getest, hieruit blijkt dat het ongeveer 10.000 jaar geleden moet zijn geweest dat daar bananen zijn geteeld. Dit is daarmee het oudste bekende voorbeeld van bananenteelt. De echte commerciële bananenproductie begon rond 1870 in Costa Rica door een Amerikaanse ingenieur.

Tags:

Leave a comment