Hot!

Alles over Zwitserland

Alles over Zwitserland

HET VERHAAL ACHTER DE ZWITSERSE VLAG

De zwitserse vlag bestaat uit een rechtopstaand witgekleurd Grieks kruis, met een roodkleurige achtergrond. Het symbool word staat voornamelijk bekend als kwaliteit. De Zwitserse mensen vinden de vlag belangrijk voor het nationaal symbool. Als je in Zwitserland bent zie je de vlag heel vaak terug. De zwiterse vlag word door verschillende bedrijven gebruikt. Een mooi voorbeeld ervan is Swiss een de nationale luchtvaartmaatschappij met een kruis op het vliegtuig met het kielvlak.

GESCHIEDENIS

De vlag is geïnspireerd van de Schwyz vlag, een Zwiters kanton. Schwyz is één van de oerkantons (drie stuks). Die Zwitserland als het Zwiters Eedgenootschap hebben opgericht. Het eerste vastgelegd presentatie van de vlag als symbool van Zwitserland ( dus niet alleen die van Schwyz) dit was bij de Laupen slag in het jaar 1339. De soldaten droegen de vlag op hun kleding.

Na eeuwen daarna gebruikten sommige Zwiterse kantons, om hun ‘’lidmaatschap’’ te tonen van het Eedgenootschap van Zwitserland. Een rode vlag met een wit kruis of een andere wimpel boven de vlag van hunzelf. Ook gingen de verbonden troepen steeds vakerr een roodkleurige vlag met een kruis met witte kleur gebruiken. Het Zwitserkruis werd pas in 1815 ingezet als Zwitser wapen. Per 1840 heeft het Zwitserse leger als vlag ingevoerd. Dit gebeurde op een voorstel van meneer Guillaume Henri Dufour. Bij de stichting van de bondsstaat in 1848 werd de vlag uit 5 gelijke vierkanten met een kruis samengesteld. In 1889 werd per bondsbesluit de huidige vorm van de vlag samengesteld.

MARITIEME VLAG

Sinds de tweede wereldoorlog heeft Zwitserland een andere vlag dan gebruikelijk vlag. Deze vlag heeft betekenis van dienst, oorlog, water en handelsvlag dit bestaat uit een roodkleruig veld met daarop een kruis met witte kleur, maar heeft echter verhouding van 2:3 of 7:10 qua hoogte-lengte.

HOOFDSTAD ZWITSERLAND

Zwitserland is opgebouwd uit 26 kantons. Zwitserland is dan ook een bondstaat. Er zijn kantons in Zwitserland zo klein als 37 km2 met, maar 15 000 inwoners. En al deze kantons zijn eigenlijk een soort eigen landjes. Het heeft erg het idee van de VS. De VS bestaat namelijk uit een vereniging van 50 staten. Met eigen wetten en regels. Ook in Zwitserland is dit zo. Maar daar hebben de kantons ook nog is allemaal een compleet eigen regering.

EEN LAND ZONDER HOOFDSTAD

Zwitserland heeft geen hoofdstad dit komt omdat Zwitserland neutraal is en dus geen dorp of stad boven een ander dorp of stad wil plaatsen. Het land bestaat uit 26 kantons en ze hebben dus geen hoofdstad, maar Bern is technisch gezien de hoofdstad.

INFORMATIE OVER BERN

Bern is al erg oud. Zo oud zelfs dat oude binnen centrum van de stad erfgoed is. En nee ik heb niet over erfgoed voor de Zwitsers, nee ik het heb over de officiele unesco werelderfgoed lijst. Bern is dus al een erg oude plaats. Bern was vroeger het huis van beren. De legende gaat dat de hertog die Bern heeft gesticht een beer heeft vermoord en dat daardoor de beer in het wapen zit van Bern. Eerst weren de beren in de berenkuil gestopt en nu zitten de beren in hun eigen park. Bernen zijn zo slim dat ze van de beren een toeristenattractie hebben gemaakt. Hierdoor kun je nu zelfs een rondleiding krijgen en leer je meer over de geschiedenis van Bern en zijn beren.

WAT IS EEN HOOFDSTAD?

Een hoofdstad is een stand in een land of republiek. Deze stad heeft een belanrijke politiek rol niet altijd. Kijk bijvoorbeeld naar Nederland. In Nederland is Amsterdam de hoofdstad, maar het enige politieke bestuur daar is de gemeente. Volgens deze theorie zou eigenlijk Den-Haag de hoofdstad. Echter is Den-Haag wel de hoofdstad van het internationale recht. Internationale criminelen worden berecht in Den-Haag. De reden dat Amsterdam de hoofdstad is komt doordat Nederland niet te veel macht wilde geven aan één provincie.

DE FUNCTIE VAN EEN HOOFDSTAD

De functie van een hoofdstad stamt heel ver terug. Een hoofdstad diende als vesteging. Vaak was dit het economische hard van een gebied. Vanuit hier werd het land bestuurt en werd ervoor het land gezorgd. Vaak zat hier dan ook het belangrijkste bestuur.

ZWITSERLAND TOPOGRAFIE

Zwitserland is een land in het midden van europe. Het land grenst aan Italie, Frankrijk, Oostenrijk en Duistland. Het land bleef neutraal in zowel de eerste al de tweede wereldoorlog. Het land wat eigenlijk geen land is maar een republiek is een vereniging van 26 kantons. Dit zijn dus een soort staten net als ze die hebben in de VS. Alleen hebben dezen dus een eigen regering. Bern is de hoofdstad van deze republiek. Bern is een eeuwen oude stad met een rijke geschiedenis van beren. Veel mensen gaan op wintersport in Zwitserland. Zwitserland heeft veel bergen waar je ’s winter lekker kan skiën of snowboarden of een andere winterse sport. En in de zomer kun je er prachtige bergwandelingen maken.

CULTUUR ZWITSERLAND

De naam van Zwitserland komt van Schwyz, een van de drie oprichtende kantons. De naam Helvetia is afgeleid van een Keltische stam genaamd Helvetians die zich in de tweede eeuw voor Christus in de regio vestigde. Zwitserland is een federatie van zesentwintig staten genaamd kantons (zes worden beschouwd als halve kantons). Er zijn vier taalgebieden: Duitstalig (in het noorden, midden en oosten), Franstalig (in het westen), Italiaans (in het zuiden), en Romaans sprekend (een klein gebied in het zuidoosten) . Deze diversiteit maakt de kwestie van een nationale cultuur een terugkerend probleem. Locatie en geografie.

Zwitserland is 41.290 vierkante kilometer groot en vormt een overgangspunt tussen Noord- en Zuid-Europa en tussen Germaanse en Latijnse culturen. De fysieke omgeving wordt gekenmerkt door een bergketen (de Jura), een dicht verstedelijkt plateau en het Alpen-bereik, dat een barrière vormt naar het zuiden. De hoofdstad, Bern, bevindt zich in het midden van het land. Het werd gekozen over Zürich en Luzern vanwege de nabijheid van de Franstalige regio. Het is ook de hoofdstad van het Duitstalige kanton Bern, dat een Franstalige wijk omvat. Bern had 127.469 inwoners in 1996, terwijl Zürich, de economische hoofdstad, 343.869 inwoners had. Demografie.

De bevolking in 1998 was 7.118.000; het is meer dan verdrievoudigd sinds 1815, toen de grenzen werden gevestigd. Het geboortecijfer is sinds het einde van de negentiende eeuw afgenomen, maar immigratie speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de bevolking. Sinds de Tweede Wereldoorlog en na een lange traditie van emigratie, werd Zwitserland een immigratiebestemming vanwege de snelle economische ontwikkeling, en heeft het een van de hoogste percentages buitenlanders in Europa (19,4 procent van de bevolking in 1998). 37 procent van de buitenlanders woont echter al meer dan tien jaar in het land en 22 procent werd geboren in Zwitserland. Volgens de volkstelling van 1990 woont 71,6 procent van de bevolking in de Duitstalige regio, 23,2 procent in de Franstalige regio, meer dan 4 procent in de Italiaans-sprekende regio, en iets minder dan één procent in de Romansh-sprekende regio.

TAALKUNDIGE AANSLUITING

Het gebruik van de Duitse taal gaat terug tot de vroege middeleeuwen, toen de Alamanen landen binnendrongen waar Romaanse talen aan het ontstaan waren. De dominantie van het Duits in Zwitserland is verminderd door de tweetaligheid van het Duitstalige gebied, waar zowel standaard Duitse als Zwitserse Duitse dialecten worden gebruikt. Deze dialecten hebben een hoog maatschappelijk prestige onder Zwitserse Duitsers, ongeacht het opleidingsniveau of de sociale klasse, omdat ze Zwitserse Duitsers onderscheiden van Duitsers. Zwitserse Duitsers voelen zich vaak niet op hun gemak als ze standaard Duits spreken; ze geven er vaak de voorkeur aan om Frans te spreken wanneer ze communiceren met leden van de Franstalige minderheid. Omdat de stichtingskantons Duitstalig waren, kwam de kwestie van meertaligheid pas in de negentiende eeuw aan de orde, toen de Franstalige kantons en de Italiaans sprekende Ticino zich bij de confederatie voegden. In 1848 verklaarde de federale grondwet: “Duits, Frans, Italiaans en Romeins zijn de nationale talen van Zwitserland, Duits, Frans en Italiaans zijn de officiële talen van de Confederatie.” Pas in 1998 voerde de confederatie een taalkundig beleid in, waarbij het beginsel van het quadrilinguism (vier talen) en de noodzaak om het Romaans en het Italiaans te bevorderen, werd bevestigd. Ondanks de kantonale verschillen in het onderwijssysteem, leren alle studenten minstens één van de andere nationale talen. Meertaligheid is echter een realiteit voor slechts een minderheid van de bevolking (28 procent in 1990).

ACTIVITEITEN IN ZWITSERLAND

Zwitserland ligt in het midden van Europa. Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie maar is een Bondsstaat met zijn eigen regels en wetten. In Zwitserland betaald men ook niet met de euro, maar met de Zwitserse Frank. Door het mooie en bijzondere klimaat in Zwitserland zorgt ervoor dat er veel toeristen komen, in de winter maar ook in de zomer. In de zomer is het vooral leuk om het Meer van Genève te bezoeken maar ook steden zoals Basel, Lugano en Lausanne te bezoeken. Als het winter wordt dan willen mensen aan wintersport doen. Tijdens dit seizoen zijn de plekken als Engelberg, St. Moritz en Bern erg populair. De Zwitserse Alpen zijn het hele jaar door wel populair. Je kunt mooie en leuke wandelingen maken door deze gebergtes, maar je kunt deze bergen ook beklimmen en in de winter kun je hier heerlijk skiën of snowboarden. In de oude steden en dorpen in Zwitserland zie je veel historische details uit de middeleeuwen. Dit zorgt voor een ouderwets en cultureel karakter. Goede voorbeelden van zulke dorpen en steden zijn Bern, Bellinzona en Luzern.

ZWITSERSE ALPEN

Veel mensen gaan naar de Zwitserse Alpen om hier een berg te beklimmen of een wandeling te maken. Het is een erg mooi gebied met besneeuwde bergtoppen, groene heuvels en de schoonheid die het uitstraalt. Het is een prachtige attractie voor toeristen. De routes voor het wandelen en klimmen zijn erg duidelijk weergeven en je kunt ook nog kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden. De hoogste plekken in de Alpen bevinden zich in de omgeving van Wallis. De Matterhorn is wereldberoemd. Deze berg is voor het eerst door iemand beklommen in 1865, door een Engelsman genaamd Edward Whymper. Je kunt deze berg ook bezoeken doormiddel van de Gornergrat Bahn in het plaatste Brig. Met deze trein reis je ongeveer negen kilometer ver in ongeveer een half uur, tijdens de reis kun je van het prachtige uitzicht genieten. Na een half uur ben je op de bekendste berg van de Zwitserse Alpen, de Matterhorn. Als je hele mooie meren wilt zien, dan kun je naar het gebied Berner Oberland gaan. Hier vind je de meren Brienzersee en Thunersee. Je kunt de weerspiegeling van de bergen zien in het water.

HET MEER VAN GENÈVE

In het zuidoosten van Zwitserland kun je het Meer van Genève vinden. Het meer is ruim 580 vierkante kilometer groot. Het meer ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk, tussen de Alpen en de Jura. Het uitzicht is werkelijk prachtig. In de omgeving van dit meer heb je verschillende leuke vakantiebestemmingen die je kunt ontdekken. Hierbij kun je denken aan het mooie Montreux, de stad Genève zelf en het mooie karakter van de stad Lausanne. In Genève kun je een aantal historische bezienswaardigheden vinden. Zo heb je de Cathédrale Saint-Pierre, Mur des Réfermateurs en een paar hele mooie parken. Ook kun je de musea bezoeken en genieten van de culturele stad. Zo is er een museum speciaal voor moderne kunst en het Patek Philippe Museum.