Hot!

Alles over Japan

Alles over Japan

JAPANSE VIS

De Koi is de nationale vis van Japan, deze vis word ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. Nishiki betekend in het Japans ‘kleurig gekleed’. De koi is een variant van de karper die gekweekt word, vooral in de laatste jaren. De laatste jaren is de koi heel populair geworden, ze worden voornamelijk gebruikt voor siervijvers. In een boek uit de 4de eeuw word er al gesproken van de koi als een bontgekleurde vis. Echter, word er aangenomen dat het kweken van de koi als siervis pas in de 19de eeuw begon, de vissen werden gevangen en apart van de andere vissen gekweekt. Toen de transporttijd minder werd en het bewaren van de vissen makkelijker werd door, onder andere de komst van plastic zakken, verspreide de vis zich over de hele wereld. Vooral in Engeland werd de koi hobby snel groot.

KOGELVIS

De kogelvis is een giftige vissoort uit de familie van de beenvissen. Het is een tropische vis die voorkomt in de subtropische wateren waaronder; de Atlantische, Indische en Grote Oceaan. In Japan staan ze bekend als een lekkernij, het klaarmaken hiervan is echter niet zonder gevaar. Dit komt door de tetrodotoxine die zich in de vis bevind, tetrodotoxine is een verlammende neurotoxine. Dit betekend dat het een stof is die de werking van het zenuwstelsel beïnvloed. Dit is de rede dat het in Nederland tegenwoordig illegaal is om deze vis te serveren, in Japan is dit nog wel legaal. In Japan word het eten van een kogelvis gezien als een soort statussymbool, dit komt omdat het heel duur is. Dit komt onder andere omdat er een strenge wetgeving zit aan het serveren van kogelvis. De kok die het bereid moet ieder jaar een door de overheid verplicht examen succesvol afleggen, maar zelfs met deze strenge maatregelen sterven er jaarlijks tientallen mensen in Japan door het eten van een kogelvis.

TONIJN

De tonijn behoort tot de familie van zoutwatervissen die onder andere bestaat uit een aantal roofvissen. Het verschilt per soort en leefgebied hoe groot de tonijn kan worden. Een tonijn kan we uitgroeien tot 2 meter lang, en kan een leeftijd van wel 15 jaar bereiken. De tonijn word door velen beschouwt als de mooiste vis van zee, dit komt niet alleen door de fijne kleuren van de vis. Maar ook omdat het een bijna perfect gestroomlijnd lichaam heeft, het is door jaren en jaren van evolutie geperfectioneerd. De tonijn moet constant door zwemmen, ze stoppen werkelijk nooit. Om genoeg zuurstof uit het water te kunnen halen moeten ze één keer hun lichaamslengte afleggen per seconde, voor een tonijn is dit dus een minimale snelheid van 7,2 km/h. De tonijn zwemt met zijn bek open zodat het water over de kieuwen komt zodat ze zuurstof uit het water kunnen opnemen. De tonijn kan zichzelf ook goed verstoppen voor potentiële vijanden, door zijn lichtgekleurde buik is hij haast niet te zien vanuit de diepte. En vanaf boven is de tonijn weer moeilijk te ontdekken door zijn blauwe rug.

JAPANSE KUNST

De Japanse kunst komt voort uit verschillende invloeden maar komt voornamelijk voort uit de introductie van het boeddhisme uit Korea. Dit gebeurde in de 6e eeuw; de bijbehorende kunstvormen werden eerst voornamelijk uit Korea gehaald maar dit werd vrij snel daarna direct ook uit China gehaald. Ik ga over verschillende bekende vormen van Japanse kunst hebben, als eerst over Japanse tuinen, vervolgens over Origami en als laatste over manga.

JAPANSE TUINEN

De Japanse tuin of kanji is een traditionele Japanse stijl. Ze komen voor in bijvoorbeeld stadsparken, boeddhistische tempels en landschapskenmerkende gebouwen zoals oude kastelen. De eerste Japanse tuin in de stijl die we nu kennen werd gemaakt rond het jaar 700. De stijl was nog niet volgroeid maar werd pas rond het jaar 1800 echt zoals we hem nu kennen. Het idee achter de Japanse kunsttuinen is dat het een natuurlijk landschap is, maar dan geperfectioneerd. Je ziet vaak heuvels, mos, bomen, bruggen en watervallen. De tuinen stralen heel veel rust uit, en worden vooral gebruikt voor wandelingen, meditatie en zelfreflectie.

ORIGAMI

Origami betekent letterlijk papier vouwen; het doel is om een enkel blaadje om te toveren in een kunstwerk. Deze vorm van Japanse kunst word al sinds de Edo-periode (1603-1867) gebruikt. Veel mensen denken dat er bij origami alleen gebruik gemaakt wordt van vierkante blaadjes; er worden echter ook rechthoekige en ronde blaadjes gebruikt bij de vouwkunst. Er werd vroeger gewerkt met een stap-voor-stap instructie; tegenwoordig is dat niet meer per se het geval. Het kan zijn dat je het papier eerst langs allemaal lijnen voorkreukt en dan vervolgens dit allemaal bij elkaar word gebracht en gevouwen. Op deze manier kunnen er een stuk ingewikkeldere vormen gemaakt worden dan voorheen. Ondersteund door een computer is het tegenwoordig zelfs mogelijk om een koekoeksklok te vouwen. Het is in Japan een traditie om voor het huwelijk 1000 kraanvogels te vouwen. Dit doen de Japanners voor geluk, dit heet senbaruzu. Dit geheel bestaat uit een aantal verschillende strengen met kraanvogels in allerlei verschillende kleuren.

MANGA

Manga is de Japanse variant van het fenomeen dat wij kennen als stripverhaal; de term manga komt van een boek getiteld ‘Hokusai Manga’ dat een houdsnijder in 1814 gemaakt heeft. In het boek stonden een groot aantal verschillende tekeningen van mensen, dieren, planten en landschappen. De 19e-eeuwse houtsnijder word gezien als een van de voorlopers van de huidige manga. Manga vertaalt letterlijk naar ‘willekeurige kwaststreken’; deze naam dankt het aan de losse en vloeiende tekenstijl die ook weer terugwijst naar de wijze waarop Katsishika Hokusai, de houdsnijder, ook zijn kunst maakte.

JAPANNER

Voor de Japanner gelden er een stuk strengere gedragsregels dan wij hier in Nederland hebben. Ze verwachten echter gelukkig niet dat een buitenlander deze regels ook kent of volledig opvolgt, dit zorgt voor een minder opgedrongen sfeer. Er zijn wel een aantal regels die absoluut niet overtreden mogen worden, zoals het binnenlopen met schoenen.

ALGEMENE GEDRAGSREGELS

Wij zijn gewend bij een formele ontmoeting de hand te schudden; een Japanner zou dit nooit doen. Bij formele ontmoeting maken zij een buiging; bij deze buiging word goed gekeken dat degene met de laagste rang ook de diepste buiging maakt. Tegenwoordig ziet men steeds vaker dat de Japanner de buitenlander ook gewoon de hand schud. Bij het betreden van bijvoorbeeld een tempel of een privéhuis word je geacht je schoenen direct bij de deur uit te trekken. Hiervoor in de plaats krijg je meestal slippers op pantoffels aangeboden van de gastvrouw of heer. Het halletje waar je je schoenen uit moet trekken is vaak een stukje lager dan de vloer waar je op moet lopen. Het stuk dat verhoogt is mag ook uitsluitend met slippers of pantoffels betreden worden.

JAPAN BEVOLKING

Japan telt een aantal inwoners van ongeveer 126 miljoen en hiermee bereikte Japan wereldwijd de 9e plaats als het gaat om inwonersaantallen. Ook de bevolkingsdichtheid van Japan is hoog, namelijk 336 aantal inwoners per km², hiermee staat Japan erg hoog in de lijst van landen met de grootste bevolkingsdichtheid. Honshu, Kyushu, Shikoku en Hokkaido zijn de vier grootste eilanden van Japan. Honshu heeft de grootste bevolkingsdichtheid, namelijk ongeveer 420 inwoners per km². Hokkaido heeft de laagste bevolkingsdichtheid met ongeveer 70 inwoners per km². De meerderheid van de bevolking woont in Tokio, de hoofdstad en de grootste stad van Japan. Ook de steden Yokohama, Osaka, Nagoya, Sapporo, Kobe en Kyoto hebben veel inwoners. De laatste tijd neemt de bevolking in Osaka en Tokio wel af. Ondanks de economie van Japan wonen er weinig immigranten, ongeveer 98% van de inwoners is Japans. Koreanen en Ainu zijn de bekende kleine groep immigranten in Japan. Buiten de Ainu en de Koreanen leven er ook een kleine groep Zuid-Aziaten, Zuid-Amerikanen en West-Europeanen in Japan. Deze komen er voornamelijk voor werkzaamheden.

TAAL JAPAN

Officieel wordt er in Japan Japans of Hyojungo gesproken. De Japanse taal heeft officieel geen band met de Chinese taal, wel zijn er een aantal woorden overgenomen uit de Chinese taal. Dit komt door de samenwerking van deze twee landen.

BEZIENSWAARDIGHEDEN JAPAN

In Japan zijn er enorm veel leuke en mooie plekken te zien. Hieronder staan een aantal van deze plekken beschreven: – Kyoto, deze stad staat op nummer 1 als het gaat om moderne plekken en fantastische gebouwen. De tempels Kinkaku-Ji en Ryon-Hi zijn de bekendste en ook de mooiste. – Miyajima, dit is een bekend eiland in Japan die je kan bezoeken door middel van een boottocht. Op het eiland zijn verschillende tempels en Tori’s te zien. De zonsondergang is ook erg prachtig. – Himeji kasteel, dit kasteel staat op nummer 1 op de lijst met alle andere kastelen van Japan. Dit kasteel bestaat al sinds de 2e Wereldoorlog en is daarom erg oud en speciaal. – Mount Fuji, deze berg staat op nummer 1 als het gaat om de hoogte. Je kunt de berg beklimmen, maar het is ook prachtig om alleen het uitzicht te bewonderen. – De tempels van Tokio zijn erg bijzonder. De Sensoji is hier bijvoorbeeld één van. Dit is een oude tempel in Tokio die prachtig is om te zien. De straten in de buurt van deze tempel zijn vooral in de avond erg leuk. Ook kunt u er genieten van de bekende Japanse schrijnen. Buiten deze bezienswaardigheden zijn er nog vele andere fantastische plekken om te zien.

BIJ HET ETEN

Bij het eten gebruik je uiteraard stokjes, deze dien je evenwijdig aan de rand van de tafel op de legger (hashioki) te plaatsten met de punten naar links. Als je even niet aan het eten bent of tussen de gerechten door leg je de stokjes ook weer in de houder. Als je noedels, bami of andere slierten aan het eten bent dat is het volkomen normaal om slurp geluiden te maken. Als er soep word opgediend begin dan niet direct met eten, vaak word de gehele maaltijd tegelijk geserveerd. Bij het eten van de gerechten is er geen vaste volgorde; je kunt dus ook eerst wat soep eten dan wat anders en vervolgens weer soep. Voordat je begint met eten zeggen de Japanners ‘Itadakimasu’ (spreek uit als; ietadakiemaas) , dit betekend eet smakelijk.

BIJ HET DRINKEN

Als je bijvoorbeeld bier of sake drinkt is het zo dat je elkaars glas steeds bij hoort te vullen. De gastheer of vrouw zal dit bij de gast doen, dit word ook verwacht van de gast die op zijn beurt dan het glas van de gastheer moet inschenken.

Tags: