Hot!

Alles over Hongarije

Alles over Hongarije

HET VERHAAL ACHTER DE HONGAARSE VLAG

De Hongaarse vlag bestaat uit drie horizontale banen waarbij de bovenste baan rood is, de middelste baan is wit en de onderste baan heeft de groene baan. In de staatsvlag staat in het midden van de vlag het wapen van Hongarije en op de oorlogsvlag staan 2 takjes met het wapen van Hongarije en aan de rand zitten rood, groene vlaggetjes. De officiële Hongaarse vlag is officieel in gebruik vanaf 1957 terwijl de kleuren al lang in gebruik zijn als land voor Hongarije.

GESCHIEDENIS VAN DE HONGAARSE VLAG

Tijdens een opstand in 1848 was de Hongaarse bevolking klaar met de monarchie die op dat moment in Hongarije speelde en wilden ze de Hongaarse republiek oprichten. Het lukte de koning om de opstand neer te slaan en de keizer verbood de vlag die de bevolking had ontworpen. Nadat Oostenrijk en Hongarije in 1867 een verbond sloten kwam er een Oostenrijk- Hongaarse vlag. De bovenste baan van de vlag was rood, de middelste baan wit met aan de linkerkant het Oostenrijkse wapenschild en aan de rechterkant het Hongaarse wapenschild en de onderste baan is links rood en aan de rechterzijde groen waardoor de kleuren van beide landen in de vlag zijn opgenomen. Nadat het verbond tussen Oostenrijk en Hongarije stopte kreeg Hongarije weer de rood-wit-groene vlag waar wel verschillende emblemen in voorkwamen. Zo stond er van 1949 tot en met 1955 en rode ster in het van de vlag en tijdens de Hongaarse opstand werd de ster uit de vlag geknipt en werd de Hongaarse vlag gebruikt met een gat erin.

VLAGINSTRUCTIES

In de meeste landen is gewoonlijk om bij het overlijden van een belangrijk persoon of een andere treurige gebeurtenis als teken van rouw de vlag halfstok te hangen. Alleen gebeurt dat in Hongarije op een andere manier daar hangen ze namelijk een zwarte vlag op.

HONGAARSE VLAG

De Hongaarse vlag is afgeleid van de Franse vlag die ook driekleurige banen heeft en omdat de Fransen ook een revolutie hebben gehad die wel slaagde waren ze een voorbeeld voor de Hongaren tijdens hun revolutie. De kleuren komen uit het wapen van Hongarije waar de kleuren groen en rood in staan. De kleur rood betekent kracht, de kleur groen geeft het volk hoop en wit geeft het volk geloof. Er waren ook Hongaren die vinden dat rood staat voor het bloed van de strijders voor het vaderland en de kleur wit staat voor de vrijheid en de kleur groen die staat voor Hongarije. Zo zijn er verschillende theorieën over waar de kleuren van de Hongaarse vlag voor staan.

BOEDAPEST

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en heeft bijna 2 miljoen inwoners en is de grootste stad van Hongarije in het midden van Hongarije.

GESCHIEDENIS VAN BOEDAPEST

400 jaar voor Christus leefden de Kelten in Boedapest. Ze bedachten de naam Ak-Ink wat in het Kelts betekent dat er veel water te vinden is. Later werd de stad overgenomen door de Romeinen. De rivier de Donau stroomt door Boedapest waardoor Boedapest een belangrijke stad was. Daardoor konden de Romeinen handeldrijven met Spanjaarden en andere Europeanen. Toen het Romeinse rijk viel hebben veel volken in Boedapest. In ongeveer 900 na Christus kwamen de Hongaren pas in Boedapest. Dit volk hield veel rooftochten door verschillende landen in Europa. Pas later toen ze ontdekte dat Boedapest en Hongarije en mooi goed land is bleven nestelden ze zichzelf in Hongarije. Later werd Boedapest overgenomen door de Turken en door Oostenrijk, Oostenrijk had lang de leiding in Boedapest, dat kwam door de overeenkomst die Oostenrijk en Hongarije hadden gesloten. In 1873 kreeg Boedapest de officiële naam Boedapest. Tijdens de 2de wereldoorlog werd Boedapest bezet door de Duitsers. Vervolgens is het nog in handen geweest van de Sovjet-Unie en tegenwoordig gaat het goed met Boedapest.

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Er zijn verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken als je in Boedapest bent. Zoals het bezoeken van de Szechenyi waterbonnen waar je lekker tot rust kan komen. Ook staat het parlementsgebouw van Hongarije in Boedapest wat leuk is om te bezoeken. Ook zijn er leuke winkelstraten in Boedapest van straten waar je de luxe dure artikelen maar ook straten waar goedkopere winkels te vinden zijn. Verder kun je nog vele musea en andere mooie gebouwen bezoeken in Boedapest. De rivier de Donau die door Boedapest stroomt kun je met een boottour bezoeken en het is zelfs mogelijk om in de rivier je eigen vishengel uitte gooien.

HONGAREN

In Hongarije wonen ongeveer 10 miljoen mensen. Ongeveer 90% van de bevolking zijn Hongaars. De rest van de inwoners zijn geëmigreerde Europeanen waaronder ook een flinke groep zigeuners. Wel is het zo dat momenteel de bevolking van Hongarije kleiner wordt omdat Hongaren emigreren en meer Hongaren overlijden dan dat er geboren worden. Bijna 20% van de bevolking van Hongarije woont in de hoofdstad Boedapest. In de buurlanden van Hongarije zoals Roemenië, Servië en Oekraïne wonen ook veel Hongaren. Dit komt doordat Hongarije in de 1ste wereldoorlog grondgebied is verloren waar de oorspronkelijke Hongaren nog steeds wonen. De zigeuners die in Hongarije wonen worden niet echt goed geaccepteerd door de Hongaren omdat vele van hun geen werk hebben of de Hongaarse taal niet eens machtig zijn.

GELOOF

Iets meer dan de helft van de Hongaarse bevolking is katholiek. Verder zijn de Hongaren, calvinistisch, protestants of niet gelovig. Er is per gebied van het land een leidende godsdienst, zo vind je in het oosten van Hongarije vooral gereformeerden dan in andere gebieden van het land.

ECONOMIE

De economie in Hongarije is momenteel groeiende en de meeste Hongaren hebben werk en verdienen geld. Wel is het zo dat veel van de hoogopgeleide jong volwassenen Hongarije verlaten om in een ander land hun geluk te beproeven en meer geld verdienen. Het loon wat een Hongaar is nog steeds niet echt hoog in vergelijking met de West-Europese landen.

RONDREIS HONGARIJE

Een rondreis door Hongarije is voor de liefhebbers zeker een aanrader omdat er veel verschillende en leuke dingen te beleven zijn voor een lage betaalbare prijzen. Zo kun je tijdens je rondreizen de leukste bezienswaardigheden van Hongarije bezoeken zoals het Balantonmeer en andere leuke dingen.

KERSTRONDREIZEN

Tijdens de periode tijdens de kerst en het nieuwe jaar is de leukste en mooiste tijd om een rondreis door Hongarije te plannen omdat het land dan mooi versierd is en er veel leuke dingen te doen zijn. Boedapest heeft de naam de lichtstad van het oosten te danken aan de mooie verlichting in de stad die tijdens de kerst tijd op zijn best is.

VERVOER IN HONGARIJE

Het is mogelijk om Hongarije te bereiken met de auto, het vliegtuig of de bus. Het land is met de auto binnen 15 uur bereikbaar en met het vliegtuig ben je er binnen 2 uur. In Hongarije zelf zijn er goede wegen en kan je alles goed bereiken met de auto. Het is natuurlijk ook mogelijk om mee te gaan in een rondreis met de bus.

DE LEUKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HONGARIJE

Als je een rondreis door Hongarije wilt gaan doen zijn er een aantal dingen die je bezocht moet hebben. Zoals het bezoeken van de mooie stad Boedapest waar de grote rivier de Donau door stroomt die twee stad delen met elkaar verbind. In Boedapest staan veel oude mooie bezienswaardigheden zoals het oude koningspaleis. In het paleis is een museum waar je veel interessante informatie tegenkomt. Ook is het leuk om het oude middeleeuwse centrum van Boedapest te bezoeken. Hongarije staat bekend om hun wijnen daarom moet je tijdens je rondreis door Hongarije minimaal een wijngaard hebben bezocht. Doormiddel van een fietsroute kom je langs verschillende wijngaarden en kun je genieten van alle dieren en natuur die je tegenkomt over de fietspaden. Als je een je een moment tijd over hebt tijdens je rondreis door Hongarije kun je ook een van de buurlanden bezoeken die op een kleine afstand liggen zoals Oostenrijk of Slovenië. Ook zijn er in Hongarije veel paardenwedstrijden die je eigenlijk een keer gezien moet hebben.

12 DAAGSE RONDREIS DOOR HONGARIJE

Op de eerste dag van de rondreis komen we aan in Bükfürdö, hier overnachten we 2 nachten achter elkaar in een luxe vier sterren hotel. En heb je tijd om de stad te bezoeken en wat dingen voor jezelf te doen. Op dag 3 vertrekken we richting de stad Pécs, een mooie historische stad met een oud gezellig stadscentrum. In deze stad heb je wederom de tijd om voor jezelf dingen te ondernemen maar er zijn ook geplande excursies. Op dag vijf vervolgen we de reis richting de wijngebieden van Hongarije, in die gebieden kom je veel wijngaarden tegen en overnachten we in de buurt van een van de mooiste wijngaarden van Hongarije. Op dag 6 vertrekken we naar Boedapest wat het neusje van de zalm van de rondreis door Hongarije is. In Boedapest krijg je drie dagen de vrije tijd om de stad te bezoeken en ook hier zijn weer een aantal excursies gepland die leuk zijn om te ervaren. Op de 9de dag trekken we verder richting de bergen om daar helemaal tot rust te komen in de sauna en het wellness, hier verblijven we 2 dagen waarna we verder trekken richting het Balantonmeer om daar twee dagen te blijven en te genieten van het mooie meer. De reis loopt op zijn einde en na 12 dagen vertrekken we weer richting Nederland.