Hot!

Zonnebloem

Zonnebloem

Geschiedenis van de zonnebloem

300 jaar gelden is de zonnebloem ontdekt door indianen. Oorspronkelijk komen de bloemen uit Midden- en Noord-Amerika en het zaad van de bloemen zijn rond 1500 naar Europa gehaald door een Spanjaard. In Europa werd de bloem veder gekweekt tot een van de bekendste bloemen.

Van zaadje tot bloem

De boeren zaaien de bloem tussen april en half juni en tussen juli en oktober is het bloeiseizoen. Als onvolwassen plant draait het knopje van de plant mee met de zon, ’s nachts keert hij terug op de oostelijke positie. Dit is een dagelijks ritueel van de plant, als de bloem uit het bloemknopje komt staat hij altijd op de oostelijke positie. Hierdoor dat een zonnebloem altijd richting het oosten. Dit is heel slim, zo staat kijkt de bloem altijd naar zon. De zonnebloem staat bekend om zijn prachtige geel/oranje kleur en omdat zonnebloemen erg grote bloemen zijn. Zonnebloemen kunnen tot wel 3,5 meter lang worden, het record is een zonnebloem van 5 meter lang. De stengel van de bloem is dik en harig en de bladeren zijn groot en hebben een stugge structuur

Functie zonnebloemen

Voor wie alleen denkt dat zonnebloemen alleen gebruikt worden voor zaad en olie, hebben het goed mis. Zonnebloem is een product wat vaak gebruikt wordt, dit komt om dat zonnebloemolie goede vetzuren bevatten. De zaden van de plant kun je rauw of geroosterd eten en de bloemknoppen kunnen je stomen of rauw op eten. De overige zaden die niet goed zijn worden gebruikt voor in salades of in brooddeeg. Zonnebloemen worden niet alleen gebruikt in de keuken maar ook voor andere dingen. Zonnebloemen worden ook gebruikt voor veevoer en dan vooral voor kippenvoer, door dit voer wordt de eierproductie gestimuleerd en de dooier van het ei krijgt een donkeroranje kleur. Ook wordt de bloem gebruikt in de stofindustrie als verf, de stoffen worden samen gekookt met de bladeren en die geven een mooie kleur aan de stof. En als laatste kun je de stegel van de bloem drogen en als brandstof gebruiken.

Verzorging

Voor vele staat de zonnebloem bekend als teken voor de lente/zomer, vaak zie je dit ook terug in de bloemboekketen. Als je langs de bloemkraam loopt zie je veel zonnebloemen. Eigenlijk staat de zonnebloem voor de zon en de liefde. Dit is niet zo gek want de lente/zomer linkt aan de zon en de liefde. Zonnebloemen zijn op een gemakkelijke manier te verzorgen, zorg er wel voor dat je vaas niet te vol gevuld is met water. Anders wordt de bloem een beetje snotterig en gaan de bloemen minder lang mee, je kan ook na een paar dagen een stukje van de stengel afsnijden.

Schilderijen

Zonnebloemen zijn erg geliefd bij schilders, de bloem heeft een eenvoudige uitstraling maar je kunt wel spelen met de diepte en de kleuren van de bloem. Op landschapsschilderijen zie je de bloemen vaak terug. Vincent van Gogh was erg fan van de zonnebloemen, hij schilderde meerdere schilderijen waar zonnebloemen een grote hoofdrol speelde. De schilder Paul Gauguin heeft een schilderij gemaakt waar Vincent van Gogh een schilderij aan het schilderen was met zonnebloemen.

Tags:

Leave a comment