Hot!

Windsurfen

Windsurfen

Windsurfen (ook wel plankzeilen) is een sportieve watersport. Voor deze watersport heb je een surfplank nodig die bestaat uit een mast, tweezijdige giek en een zeil. Het zeil zorgt ervoor dat de wind wordt gevangen en omgezet wordt tot voortstuwende kracht. Ook wordt er een gebruik gemaakt van een giek, hiermee kan je het zeil bedienen. Het zeil heeft een oppervlakte van minimaal 2,5 m² tot 12 m², dit hangt af van de omstandigheden zoals de vaardigheden en het gewicht van de persoon die watersport beoefend. De surfplank heeft meestal een lengte van 2,5 tot 3 meter lang. Om de watersport te kunnen beoefenen zijn er geen golven nodig, tenzij je wilt golfsurfen of waven. Er moet natuurlijk wel genoeg wind zijn om de watersport te kunnen beoefenen.

Windsurfvaardigheden verbeteren

Het is mogelijk om je windsurfvaardigheden te verbeteren, dit kan je doen door cursussen te volgen. Meestal worden de lessen vroeg in de ochtend gegeven en duurt zo’n les twee uur per keer. In de ochtend kan je je makkelijker concentreren en kan je je technieken en vaardigheden makkelijk verbeteren.
Deze lessen worden gegeven door professionele en gekwalificeerde instructeurs, de instructeurs zijn er niet om je alleen les te geven, maar ook om je de zekerheid te geven dat alles wat je moet leren goed en duidelijk wordt uitgelegd. Ook zijn de instructeurs in staat om je kwalitatieve informatie te leren.

Geschiedenis

Windsurfen ontstond in de tweede helft van de 20e eeuw. Daarvoor bestonden zeilboten die gebruik maakten van de kracht van de wind.
In 1948 bedacht de 20-jarige Newman Darby als eerste het idee om een handmatig zeil te gebruiken, de eerste stuurloze zeilplank die ooit was gebouwd waardoor een persoon kon sturen door zijn of haar gewicht te verplaatsen om het zeil naar voren en naar achteren te kantelen. Darby wordt erkend als uitvinder van windsurfen en ook als eerste die een surfplank heeft bedacht en ontwerpt. In 1964 begon Darby zijn zeilplanken te verkopen.

De twaalfjarige Peter Chilvers wordt in het jaar 1982 bepaald als uitvinder van de zeilplank in 1958.

Surfplank

Er bestaan verschillende soorten windsurfplanken, het drijfvermogen en volume van de surfplanken zijn erg belangrijke eigenschappen. Meer drijfvermogen zorgt voor de stabiliteit, nadeel hiervan is dat de plank kan opstijgen bij harde winden. Wanneer de surfplank een kleiner volume heeft kan het gebruikt worden bij harde winden en door gevorderde surfers bijvoorbeeld. Wanneer een surfplank een drijfvermogen heeft van 140 liter kan de plank een persoon van 140 kilogram dragen. Voor slalom en wave is er een kleiner plank formaat nodig dan voor formula en freestyle. Beginners gebruiken voornamelijk brede planken die een drijfvermogen hebben van meer dan 150 liter. Ook is de breedte van een surfplank erg van belang, de breedte van de plank zorgt voor een goede stabiliteit. Ook zit er een vin op de surfplank, de vin zorgt voor koers zorgt ervoor dat de tail niet slipt. Er zit ook een mastrail op de bovenkant van een surfplank, hier kan de voet van de windsurfer vastgezet in worden.

Tags:

Leave a comment