Hot!

Wasmachine

Wasmachine

Een wasmachine is een apparaat dat wordt gebruikt om was te wassen. De term wordt meestal toegepast op machines die water gebruiken in tegenstelling tot een stomerij (waarbij gebruik wordt gemaakt van alternatieve reinigingsvloeistoffen en wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven) of ultrasonische wasmachine. De gebruiker voegt een wasmiddel toe dat in vloeibare of poedervorm in het waswater wordt verkocht.

Commercieel gebruik

Een commerciële wasmachine is bedoeld voor frequenter gebruik dan een consumentenwasmachine. Duurzaamheid en functionaliteit zijn belangrijker dan stijl; de meeste commerciële wasmachines zijn omvangrijk en zwaar, vaak met een duurdere roestvrijstalen constructie om corrosie in een constant vochtige omgeving te minimaliseren. Ze zijn gebouwd met grote, gemakkelijk te openen service bedekken en de sluitringen zijn precies ontworpen dat ze geen toegang tot de onderkant vereisen voor onderhoud. Vaak worden in grote rijen commerciële wasmachines geïnstalleerd met een brede doorgang achter alle machines om onderhoud mogelijk te maken zonder de zware machines te verplaatsen.

Wasserette wasmachines

Veel commerciële wasmachines zijn gebouwd voor gebruik door de bevolking en worden geïnstalleerd in openbare toegankelijke wasserettes, die worden bediend door geld opnemende apparaten of pasjes. De kenmerken van een commerciële wasser zijn veel gelimiteerde dan die van een consument, meestal met slechts twee of drie wasprogramma’s en een optie om wascyclustemperaturen te kiezen.

Sociale impact

Het historisch bewerkelijke wasproces van wasgoed werd soms gekenmerkt als ‘vrouwenwerk’. De verspreiding van de wasmachine werd gezien als een kracht achter de hervorming van de toestand van vrouwen in de maatschappij. In 2009 publiceerde de Italiaanse krant L’Osservatore Romano een Playboy-artikel op Internationale Vrouwendag, waarin hij beweerde dat de wasmachine meer had gedaan voor de bevrijding van vrouwen dan de anticonceptiepil en abortusrechten. De Zweedse statisticus Hans Rosling beweerde dat het positieve effect dat de wasmachine had op de bevrijding van vrouwen, het ‘de grootste uitvinding van de industriële revolutie’ maakt. Er is verklaard dat wasmachines een voorbeeld zijn van arbeidsbesparende technologie, die de werkgelegenheid niet vermindert omdat huishoudens de vaardigheid van de innovatie kunnen internaliseren. Historicus Frances Finnegan gaf de opkomst van deze technologie in het helpen van de economische levensvatbaarheid van de Magdalena Asylums in Ierland, later bleek dit een onmenselijk beledigende gevangenissen voor vrouwen te zijn, dit lijden ertoe naar de uiteindelijke sluiting van de instellingen als geheel.Voor de komst van de wasmachine, werd het wasgoed eerst gedaan op waterlopen of in openbare wasplaatsen die bekend staan als Iavoirs. Camille Paglia zegt dat de wasmachine leidde tot een soort sociaal isolement voor vrouwen, omdat een verenigde activiteit een eenzame activiteit werd.

Milieu-impact van wasmachines

Door de stijgende kosten van reparaties ten opzichte van de prijs van een wasmachine, is er een grotere stijging van het aantal beschadigde wasmachines dat wordt weggegooid, ten nadele van de milieu. De kosten van reparatie en de verwachte levensduur van de wasmachine kunnen de aanschaffing van een nieuwe machine als de betere optie laten lijken.Verschillende wasmachinemodellen lopen sterk uiteen in hun gebruik van water, wasmiddel en energie. De energie die nodig is voor verwarming van water in de wasmachine is groot in vergelijking met die voor verlichting, elektromotoren en elektronische apparaten. Wegens het gebruik van warm water behoren wasmachines tot de grootste energieverbruikers in een huis.

Tags:

Leave a comment