Hot!

Vruchten

Vruchten

Fruit, het bestaat uit allerlei maten en soorten, kleine lekkere besjes to grote appeltjes. Er ligt al veel vruchten in de supermarkt, maar als u naar de groenteboer gaat is er veel meer. En alsnog eet de gemiddelde Nederlander weinig soorten fruit. En als mensen fruit eten beperken ze het maar bij een paar soorten, zoals banaan, appel, mandarijn. Maar er is zoveel meer waar u van kunt genieten en het kan ook veel gezonder.

Ik ga u vandaag meer vertellen over soorten fruit en laat je zien wat er allemaal is, ook gaan we kijken waarom variatie nodig is, en wanneer je welke soort het beste kan eten.

Fruit, wat is het?

Wat valt er eigenlijk allemaal precies onder fruit? Eigenlijk zou je denken wat zoet en rauw gegeten kan woorden een vrucht is, toch? Er zijn wel een paar vruchten die onder fruit horen zoals tomaten, technisch gezien is het eigenlijk een vrucht.

Verschillende soorten fruit

Je kan fruit in veel verschillende categorieën delen, bijvoorbeeld de bio vruchten waar ze gaan kijken of het niet genetisch is gemodified. Voor de mensen die gewoon fruit willen eten en het niet zo erg boeit hoeft daar niet naar te kijken. We onderscheiden de soorten fruit door 5 waaronder:

  • Zacht fruit: druiven, bessen, bramen, aardbeien en meloenen.
  • Pitvruchten: zoals peren en appels.
  • Steenvruchten: Kersen, nectarines, perziken, abrikozen en pruimen.
  • Citrusvruchten: Grapefruits, limoenen, sinaasappels, mandarijnen en citroenen.
  • Exotisch fruit: Dadels, vijgen, kiwi’s, ananassen, bananen, granaatappels, passievruchten en mango’s.

Fruit belangrijk? Waarom eigenlijk

Je wordt altijd vaak wel gestimuleerd om altijd wel 2 stukjes fruit te eten per dag, wat ongeveer op 200 gram uitkomt. Maar waarom wordt het altijd wel gezegd 2 stukjes en niet 1 stuk of 3 stukjes.
Nou want een van de grote redenen is dat het heel veel mineralen en vitamines bevat, terwijl je heel weinig kcal binnen krijgt dat is toch altijd goed word je niet zo snel dik van.
En het is niet alleen daarvoor maar het is ook bomvol met Antioxidanten, waarvoor zorgt dat de mens minder kans heeft op ziektes zoals vaat- en hartziekten, kanker en diabetes.

Variatie

Maar nu komen we op variatie, als je elke keer 2 appels eet en niet je dieet veranderd dan behaal je die resultaten niet. Want niet altijd 2 vruchten hebben hetzelfde nutrients.
Je gaat er pas van profiteren als je het hele tijd verwisselt en niet hetzelfde fruit gaat eten.
Variatie is ook verder beter aan te raden, als je ook met seizoensvruchten gaat eten.
Want hoe verser hoe meer nutriënten erin blijft.

Belangrijke stoffen

Hier in Nederland eet de bevolking meer appels daarna komt sinaasappels en de bananen. Het is wel goed maar het is niet alles wat je nodig hebt. We gaan hieronder over de belangrijke soorten stoffen hebben die in fruit zit en waar jij goed aan hebt.

  • Vitamine C is nodig voor je weerstand. Als je ziek wordt of je wilt ziek worden vermijden eet je het best kiwi
  • Vitamine A houdt je ogen en huid gezond, zit in bramen, granaatappels en abrikozen
  • Foliumzuur Is belangrijk om bloedcellen aan te maken en voor je groei, zit in aardbeien en sinaasappels.
  • Kalium is erg nodig zodat je bloeddruk goed op peil blijft, rozijnen en bananen zitten er bomvol mee
  • IJzer is belangrijk voor voldoende energie, zit vooral in gedroogd fruit.

Tenslotte varieer in je fruit zodat je lekker gezond blijft en geen ziektes krijgt.

Tags:

Leave a comment