Hot!

Vlag van Zuid-Afrika

Vlag van Zuid-Afrika

De huidige vlag van Zuid-Afrika werd in gebruik genomen op 27 April 1994, de vlag is het einde van de apartheid en dus een nieuw begin. Omdat de vlag dus ook een grote betekenis heeft is het bijna een heilig object geworden, zo zijn er ook enkele regels wat betreft het gebruik van de vlag. De vlag mag volgens de officiële regelgeving de grond of de vloer niet raken, het mag ook niet als doek bij bijvoorbeeld een tentoonstelling of de onthulling van een standbeeld worden gebruikt, dit zou allemaal disrespectvol zijn. Ook het gebruik van de Zuid-Afrikaanse vlag in reclames en voor commerciële doeleinde is ook niet legaal.

Er zijn ook enkele regels wat betreft het vertoon van de vlag, zo mag de vlag alleen ‘s nachts blijven hangen als de vlag dan verlicht is, dus niet in het donker. Ook mag de vlag alleen maar ceremonieel worden gehesen, dit geld overigens wel alleen voor vlaggen die van de overheid zijn, vlaggen die privé-eigendom zijn van iemand mogen altijd uithangen.

De vlag moet ook altijd correct worden opgehangen, dus de zijde van hijsen moet bij de kant van de zwarte driehoek zijn.

De vlag mag halfstok worden gehangen maar dat is alleen als teken van rouw en als de president daar toestemming voor heeft gegeven. Voordat de vlag halfstok hangt moet de vlag eerst helemaal naar het uiteinde van de stok worden gehesen en de vlag dan vervolgens langzaam laten zakken tot halfstok. Wanneer de rouwperiode is afgelopen moet de vlag eerst weer tot het uiteinde worden gehesen en dan mag de vlag er pas helemaal af.

De geschiedenis van de vlag

In 1902 toen de tweede Boerenoorlog was afgelopen kreeg de Unie van Zuid-Afrika de Britse vlag, als vlag op zee werden even later nog een rode en blauwe variant ontworpen.

Uiteindelijk werd de rode vlag voornamelijk als nationale vlag gebruikt. Uiteindelijk kwam in het jaar 1925 een wet in het parlement, een eigen vlag zou krijgen, de Britten waren het hier totaal niet mee eens en daardoor zaten de Zuid-Afrikanen nog ongeveer 3 jaar in spanning, maar uiteindelijk werd de vlag in 1928 veranderd.1928 veranderd De vlag (Ook wel bekend als de prinsenvlag) was bedoeld als basis van een compromis. Het zou de eerste officiële vlag van Zuid-Afrika worden, aan het compromis zat wel als voorwaarde dat de Britse vlag ook de officiële vlag bleef, dit gebeurt ook en daardoor werd Zuid-Afrika het eerste land met 2 officiële vlaggen.

Het ontwerp

De verhouding van de breedte en hoogte van de vlag is 3:2, de vlag bevat de kleuren: groen, wit, zwart, blauw, rood en goud. De blauwe en rode banen nemen elk een derde van de horizontale strepen in, het andere derde deel bestaat uit groen/ witte strepen.

Tags:

Leave a comment