Hot!

Vitamine D supplementen

Vitamine D supplementen

Zoals mineralen zitten de vitamine in het eten en drinken. Vitamines zijn heel erg belangrijk voor een normale groei, een goed gezondheid en voor je ontwikkeling. Vitamines geven geen energie, het zijn stoffen die onmisbaar zijn in diverse processen van het lichaam. Het bijzondere lichaam kan geen vitamine aanmaken, behalve de vitamine D. Niet iedereen kan genoeg vitamine D aanmaken, dan is er sprake van vitamine D tekort.

Vitamine D is erg nodig om de calcium uit de voedsel op te nemen in het lichaam. Dit is daarom erg belangrijk voor het behoud van tanden, stevige botten en groei. Vitamine D speelt ook een grote rol bij de goede werking van het immuunsysteem en van de spieren. Een van de meest belangrijkste bron van de vitamine D is: het zonlicht. Dit dient als activeringsenergie. De hoeveelheid vitamine d aanmaak verschilt per individu.

Er zijn diverse factoren die de hoeveelheid vitamine d aanmaakt beïnvloedt, zo speelt huidskleur een grote rol, ook is het eetpatroon en stofwisseling een belangrijk factor. We richten ons nu vooral op de huidskleur omdat dat het grootste oorzaak is bij vitamine d tekort. Zoals eerder benoemd is vitamine d afkomstig voornamelijk uit de zon. Zo verschilt ook de regio’s waar de zon schijnt een individu die in een tropische leefomgeving leeft krijgt veel meer zonlicht. En heeft ook een andere begroeiing. Dit individu heeft dan ook de genetische kenmerken voor een tropische leefomgeving. Dat wil zeggen dat ook zijn nageslacht de kenmerken zal erven. Als dit individu emigreert naar een koudere omgeving dan kan het zijn dat de individu geen of nauwelijks vitamine d aanmaakt. Dit komt omdat het genotype niet kan veranderen.

Vitamine D vormen

Vitamine D wordt ook geleverd door de voeding. Vitamine D komen in 2 vormen in de voeding. Ergocalciferol ook wel vitamine D2 en cholecalciferol of te wel vitamine D3. De beide vromen worden onder invloed van de uv-straling gevormd. Dit onderdeel is de straling van de zon. In bepaalde paddenstoelen en schimmels wordt er vitamine D2 gevormd. Vitamine D3 wordt weer gevormd in de huid van de mens en het dier, daarom zitten vitamine D3 van nature al in de voedingsmiddelen van dierlijk afkomst. In verrijkte voedingsmiddelen en supplementen worden dus vitamine D3 en vitamine D2 gebruikt. Allebeide vormen zijn erg actief met het uitvoeren van hun werk in ons lichaam. Vitamine D2 heeft wel een iets mindere sterke werking dan de vitamine D3.

Waar de vitamine D het best wordt opgenomen is bij de darm en wanneer er ook olie of vet aanwezig is. Er wordt gemiddeld 80% geschat uit de voedingsopname van de vitamine D. Het lichaam kan de vitamine D opslaan in de organen, zoals de lever en in de vetweefsel.

Vitamine D supplementen?

De mensen die tekort hebben van vitamine D, moeten dus extra vitamine D binnen krijgen door bijvoorbeeld druppels, tabletten of capsules in te nemen. Dit kun je halen bij de drogist of bij de apotheek. De vitamine D huismerken werken en zijn even goed als de duurdere vitamine D A merken.

Tags:

Leave a comment