Hot!

Vertalen

Vertalen

Wat is vertalen?

Vertalen is kort gezegd het maken van bijvoorbeeld een zin of woord in het Nederlands en deze omzetten naar het Engels. Iemand die zich professioneel bezighoudt met het vertalen van woorden of zinnen wordt ook wel een vertaler genoemd.

Hoe gebeurd het maken van een vertaling?

Het maken van een vertaling gebeurt meestal door een taalspreker uit het land waar dat taal ook daadwerkelijk gesproken wordt (Bijvoorbeeld een Nederlander doet de vertaling in het Nederlands). Overigens moet het wel zo zijn dat de spreker ook beter beheerst dan de overige mensen die bijvoorbeeld de taal later hebben geleerd dan de spreker zelf. Vaak zijn dit professionele mensen die dit doen. Het doel van de vertaler is dat ze heel erg bekend zijn met hun taal. Het is dan van belang dat de vertaler een goede kennis nodig heeft van de moedertaal en de bijbehorende cultuur kent.

Vertaalsites

Vroeger en nu nog steeds zijn er ook nog woordenboeken vertaald van Nederlands – Engels bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn er ook websites waar u woorden of zinnen kunt vertalen. Denk bijvoorbeeld aan Google Translate, vertalen.nu en vertalentool.nl. Google Translate is toch wel de bekendste en immers de populairste vertaler op de wereld. Google Translate biedt meer dan 100 verschillende talen aan. Daarin tegen hebben de vertaal websites van vertalentool.nl en vertalen.nu minder mogelijkheden en zijn deze zeer beperkt in hun mogelijkheden. Wat bieden deze vertalers u verder nog aan?
Google Translate. Dit is een gratis vertaler en immers een van de populairste vertaler op de wereld. Google Translate is gemaakt door Google Inc. Het biedt naast de talen Engels, Nederlands, Frans, Duits en Spaans ook nog talen als Nepalees, Hindi, Azerbeidsjaans, Samoaans en Perzisch. Daarnaast biedt Google Translate ook meer dan 100 talen aan.
Vertalen.nu. Dit is een gratis vertaler wat over het algemeen minder bekend is en daarnaast minder mogelijkheden bied om te kunnen vertalen. Vertalen.nu heeft in tegenstelling tot Google Translate maar ongeveer 30 talen tot beschikking. Vertalen.nu bied de meest gebruikte talen Nederlands, Duits, Engels, Spaans, Frans en Italiaans aan, maar daarnaast biedt het ook nog enkele talen aan die niet vaak in Europa vertaald worden. Denk bijvoorbeeld aan de talen Hindi, Vietnamees en Arabisch.
Vertalentool.nl. Dit is een gratis vertaler wat ook minder populair is dan Google Translate. Verder bied vertalentool.nl meer talen aan de Vertalen.nu, namelijk 60 talen. Ze bieden de meest gebruikte talen Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans aan. Verder heeft u ook nog de mogelijkheid om andere talen te kiezen, met als uitsteker Traditioneel Chinees en Vereenvoudig Chinees. Het verschil tussen traditioneel en vereenvoudig is dat traditioneel vaak voor zakelijke brieven wordt gebruikt en door de oudere mensen wordt gebruikt om nog met elkaar te communiceren, traditioneel chinees wordt vaak in Hong Kong en Taiwan nog gesproken. Vereenvoudig Chinees is later ontstaan tussen 1950 en 1960 en wordt tegenwoordig gesproken bij de jongeren mensen en in andere steden.

Verschil tussen vertalers en tolkers?

Mensen weten vaak het verschil niet tussen een vertaler en een tolker. Het grootste verschil tussen een vertaler en een tolker is dat een vertaler tekst vertaalt wat opgeschreven is op papier. Daarin tegen doet een tolker gesprekken vertalen die mondeling gesproken wordt.

Tags:

Leave a comment