Hot!

Tusoteuthis

Tusoteuthis

De tusoteuthis is een weekdier dat leefde in het Krijt en is na een onderzoek geschat net zo groot als de reuze inktvis van tegenwoordig. De grootte van de tusoteuthis was plausibel 6 tot 11 m. Het Krijt is het tijdperk dat duurde vanaf 145 miljoen jaar geleden tot aan 66 miljoen jaar geleden. Het Krijt is de laatste periode van de tijdvak (era) Mesozoïcum. De Mesozoïcum is Grieks voor tijdperk van het midden-leven en was na de era Paleozoïcum. De era paleozoïcum was de periode vanaf 541 miljoen jaar geleden tot 252 miljoen jaar geleden. Deze era is net als Mesozoïcum verdeelt in periodes. Het krijt is een periode in de verdeling van de era Mesozoïcum. Dit tijdperk eindigde met de massa uitsterving waarbij de dinosauriërs en de diverse soorten dieren die er toen leefde uitstierven.

De tusoteuthis kon je alleen vinden in diepzee water, dit is natuurlijk logisch aangezien de tusoteuthis erg groot was. De tusoteuthis heeft het uiterlijk een beetje van de vampierinktvis en van de reuze inktvis. Hij was alleen veel angstaanjagender en dreigender. De tusoteuthis had enorme sterke tentakels met drastische zuignappen. Hiermee viel hij zijn prooi aan. De Taxonomische indeling van de Tusoteuthis bestaat uit: rijk, stam, klasse, subklasse, orde, suborde en familie.

Rijk: Animalia – dierenrijk

Animalia, het dierenrijk. Dit is de wetenschappelijke naam en behoort tot het Unikonta. De Unikonta behoort weer tot de Eukaryota, en de Eukaryota is weer 1 van de drie domeinen waarvan het leven in verdeeld is.

Stam: Mollusca – weekdieren

De stam van de Tusoteuthis is de Mollusca stam. De ongewervelde dieren die ook een week lichaam hebben en een uitwendig exoskelet behoren bij deze stam. Een exo skelet is een omhulsel dat als bescherming dient bij een lichaam van een wezen of organisme. De Mollusca stam is onderverdeeld in 8 klasses waaronder de bekendste: Gastropoda, Bivalvia, Cephalopoda.

Klasse: Cephalopoda – inktvissen

De Cephalopoda is een klasse van de stam Mollusca en behoort tot de andere 7 klasses van de Mollusca stam. Cephalopoda is Grieks voor koppotigen. Inktvissen kregen de naam inktvissen omdat ze inkt spuiten tegen de vijand. Inktvissen worden gezien als de meest slimste soort van de ongewervelde dieren.

Subklasse: Coleoidea – borstelworm

De subklasse is een verdere onderverdeling van de Cephalopoda klasse. Het is een groep van de Cephalopod, oftewel inktvissen, octopussen etc.

Orde: Octopoda – achtpoot

De Octopoda, ookwel de achtpoot. De orde Octopoda behoort bij de klasse Cephalopoda en bij de subklasse coleoidea. De bekendste soort in deze orde is de octopus. Ook is de vampyromorphida infernalis een bekende. Dit is namelijk de vampierinktvis. Vampyromorphida infernalis is Grieks voor vampierinktvis uit de hel.

Suborde: Mesoteuthina

De mesoteuthina suborde is weer een verdere onderverdeling van de Vampyromorphida orde.

Familie: Muensterellidae- marterachtigen

De familie muensterellidae is een familie dat behoort bij de orde Carnivora. Deze familie is erg groot en is dan ook zeker over de hele wereld verdeelt. Aangezien de Tusoteuthis ook een roofdier is en een carnivoor behoort dit geslacht ook bij deze familie en orde.

Tags:

Leave a comment