Hot!

Tulpen

Tulpen

De tulp is een eenzaadlobbige plant die uit de leliefamilie komt. De bloem staat vooral bekend om zijn verschillende kleuren, hij komt voor in het paars, rood, groen, wit, oranje en geel ook kunnen kwekers nog meer nieuwe kleuren maken door tulpen te kruisen.

Vaak wordt er nog steeds door veel mensen gedacht dat de tulp oorspronkelijk uit Nederland komt maar dat is niet zo, de tulp komt namelijk oorspronkelijk uit Turkije! In 1551 had de Weense ambassadeur van Turkije de bloem gezien in een stad in Turkije genaamd Edirne. Enkele jaren later besloot hij om zaden van de tulp naar Oostenrijk te sturen. De vracht met  tulpenbollen kwam aan in Antwerpen in 1562 en dit was het begin van de Europese tulpenteelt.

Tulpen kweken

Het kweken van nieuwe tulpenbollen word gedaan door in de maanden oktober en november tulpenbollen te planten. Om te kunnen groeien hebben de tulpen een koude nacht en een koude winter nodig, ze kunnen dus niet in een warm klimaat gekweekt worden.

De knop die naast het groeipunt noemen ze de a-knop, deze knop groeit uit tot een grote bol en kan direct aan de consument worden verkocht of wordt verkocht aan de bloemproductie. Naast de a-knop zijn er nog meer kleinere groeiknoppen, deze heten ook wel de b-, c-, d-, en e- knoppen, deze knoppen groeien weer uit tot kleine bolletjes. Een andere naam voor deze bolletjes zijn klisters. De klisters zitten aan de grote bol vast. in de zomer wordt de oude huid van de bol af gehaald dan worden deze klisters ook van de grote bol af gehaald. Het volgende najaar worden deze klisters dan weer geplant zodat ze kunnen uitgroeien tot grote bollen. De grote bollen worden dus verkocht en de kleine bollen oftewel klisters worden weer geplant in het najaar, dit houd alles in stand.

Tulp in Nederland

Nederland is een heel belangrijk exportland van tulpen en tulpenbollen, een van de belangrijkste! Elk jaar in de lente bezoeken vele toeristen de Keukenhof in Lisse, dit is een bloemenpark dat elke lente een expositie van miljoenen tulpen maakt. Het Keukenhof trekt jaarlijks miljoenen bezoekers vanuit heel de wereld. De traditionele velden langs de duinen in Zuid-Holland zijn het bekendst, deze worden jaarlijks het meest bezocht door veel toeristen.

Tulpen verzorgen

Tulpen moeten goed verzorgd worden en moeten ook op de juiste manier verzorgd worden. Het is vrij simpel, allereerst wil je een goede vaas uitzoeken voor je tulpen, dit is belangrijk omdat de tulpen nog een paar centimeter zullen doorgroeien. De steel van de tulp kun je het best schuin afsnijden, hiermee maak je een groter oppervlak waardoor de tulp meer water kan opzuigen. Als laatst is het belangrijk dat je de vaas met water op kamertemperatuur vult en deze regelmatig ook weer ververst met schoon water.

Betekenis van tulpen

De kleuren van de tulpen hebben verschillende betekenissen, de paarse tulp staat voor koninkrijk, de gele tulp staat voor vrolijkheid, de witte tulp staat voor vergeving en de rode tulp staat natuurlijk voor perfecte liefde.

Tags:

One Comment

    • visum aanvragen
    • 2 juli 2019

    Leuke blog 🙂 Mooi land Turkije

Leave a comment