Hot!

Trabzon

Trabzon

Trabzon (voorheen Trebizond) is de grootste stad in het Oost-Karadeniz-gebied van Turkije. Trabzon fungeerde als een onafhankelijke staat of rijk gedurende meerdere perioden in zijn lange geschiedenis, en regeerde over een groot gebied dat strekt van Sinope in het westen naar Georgië in het oosten, zelfs met domeinen op de Krim. Binnen Turkije is Trabzon bekend als een gastvrije, energetische, traditionele en patriottische stad, die cultureel enigszins onderscheiden is van de rest van het land.

Geschiedenis Trabzon

Trabzon is opgericht rond 756 voor Christus door Griekse kolonisten uit Sinope, die van Miletus verwelkomt zijn. Zij noemden hun nieuwe kolonie Trapezous, oud-Grieks voor “tafel”, door de topografie van de centrale heuvel, tussen twee rivieren met steile kliffen aan beide kanten. Trabzon is doorheen de geschiedenis een belangrijk handelscentrum geweest. Het was voor lange tijd een belangrijke aansluiting op een van de belangrijkste routes tussen Europa en Perzië en daarbuiten, waarbij het gaat om een ​​schip over de Zwarte Zee uit Roemenië (en later Constantinopel ). Na de Romeinse verovering kreeg de stad een nieuwe haven en een verharde weg naar Perzië. De weg bevorderde handel en culturele uitwisseling en werd gebruikt voor aanvallen op het Perzische Rijk tijdens de Romeinse en Byzantijnse perioden. De Mongoolse zak Bagdad heeft meer handel wagens van Tabriz naar Trabzon doorgestuurd en de stad groeide in rijkdom uit de belastingen die zij op de handel tussen Europa, Perzië en China zou kunnen opleggen. Nadat een Turkmeense aanval op de stad door een lokale macht in de 1080’s was afgeschrikt, breken de stad de relaties met het Byzantijnse Rijk en trad op als een onafhankelijke staat. De stad trad intensief samen met Genua en in mindere mate met Venetië tijdens de vroege renaissance, met een aantal culturele invloeden op beide manieren. Tijdens dit tijdperk werd Trabzon door veel reizigers bezocht, waaronder Marco Polo.
In de middeleeuwen was de stad de hoofdstad van het rijk van Trebizond geregeerd door de familie Komnenos, die ook verschillende keizers aan de Byzantijnse troon in Constantinopel leverde. Trabzon is de langst overblijvende Byzantijnse staat, in 1461, bijna een decennium na de val van Constantinopel, door de Ottomaanse Turken gevangen.
In de 18e en 19e eeuw gebruikten de Europeërs die de Kaukasus, Iran en de oostelijke domeinen van het Ottomaanse Rijk willen verkennen, Trabzon als vertrekpunt of terugkeer. De eerste wereldoorlog verliet diepe littekens in de stad; het verloor veel van zijn jonge mannelijke moslims in de strijd van Sarıkamış in 1914, de gehele Armeense bevolking in de volksmoord van 1915 en de meeste Griekse bewoners tijdens de uitwisseling van 1923. Gesloten grenzen met de Sovjet Unie betekende dat de stad kon herstellen alleen in de jaren zeventig cultureel en economisch. Trabzon vandaag is een stad onder wederopbouw, maar biedt veel historische, culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. De stad vormt de grootste stedelijke metropolitaanse regio van de Zwarte Zeekust van Turkije, met bijna 1 miljoen inwoners. Trabzon fungeert als de culturele hoofdstad van de Turkse Zwarte Zeekust, en zijn bewoners zijn erg trots op hun stad en regio.
Trabzon is net terug op de toeristische radar, en de stad investeert nog steeds in toeristische infrastructuur. Net als een paar andere Turkse steden, zoals Istanbul en Izmir, is Trabzon een beetje gelegen tussen Anatolië en Oost-Europa. In het geval van Trabzon is dit te danken aan de Pontische Bergen, die tot de laatste tijd een culturele barrière heeft gevormd. Vanuit het Anatolische hartland voelt het zich alsof Europa binnenkomt, terwijl de komst uit de Kaukasus komt, komt Trabzon over als de eerste stad met midden-oostelijke invloeden. Toeristen die Trabzon bezoeken komen meestal uit een paar landen: vlakbij Georgië, Rusland, Nederland, Duitsland, Griekenland, Azerbeidzjan en de Golfstaten.

Klimaat Trabzon

Trabzon ligt in een vochtige subtropische zone met hoge neerslag gedurende het jaar. In de winter is er kans op wat sneeuwbedekking in de stad. Het klimaat van de stad verschilt sterk van die van het bergachtige achterland. Sneeuwstormen isoleren vaak de hoge bergdorpen uit de buitenwereld voor weken aan het einde. Het plattelandsleven in de provincie beweegt langs traditionele transhumance patronen die vergelijkbaar zijn met gemeenschappen in de Kaukasus; elke nederzetting is verdeeld in meerdere dorpen voor elk seizoen. Zo blijven de meeste dorpen boven 1200 m onvoorzien in de wintermaanden. Aan de Zigana-pas ten zuiden van de stad is er een klein skigebied.

Leave a comment