Hot!

Tandarts

Tandarts

De geschiedenis van de tandarts

Het vak tandarts bestaat al erg lang, al sinds de middeleeuwen. Alleen werd tandarts niet als apart beroep gezien. Een persoon was de geneesheer, hij had de magische handen om mensen beter te maken. Hij was dokter, tandarts, kaper en nog veel meer in een. Begin van de 17e eeuw werd tandarts en tandheelkunde een vak apart, mensen waren gedisciplineerd om tandarts te worden en werden hier ook academisch voor opgeleid. Je had vroeger wel vette pech als je tanden en kiezen getrokken moesten worden, dit werd gedaan zonder verdoving.

Tandartscontrole

Niet iedereen vindt het een leuk uitje, maar toch moet je af en toe langs de tandarts. Het is toch belangrijk dat je minstens 1 keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle. Het wordt ook aan te raden om een keer of meerdere keren naar de mondhygiënisten te gaan, hun kunnen je gebit op plekken schoonmaken waar je zelf moeilijk bij komt. De mondhygiënisten en de tandarts werken vaak samen, hun kunnen overleggen wat het beste is voor je gebit. Hierdoor voorkom je gaatjes en andere gevaren in je mond.

Opleiding tot tandarts

Tandarts is een specialisatie beroep, je wordt het niet zomaar en je moet er lang voor studeren. Tandarts is vaak op universitair niveau en heeft een duur van 6 jaar. Na deze opleiding kan je je gaan specialiseren. Je kan je specialiseren tot orthodontist, je houd je bezig met beugels en alles daaromheen. Je kan je specialiseren tot tandarts-parodontologie, die houdt zich bezig met tandvlees of tot tandarts-implantologen dan houd je je bezig met kunstwortels en wortelkanaalbehandelingen. Een kaakchirurg voert zwaardere behandelingen uit dan andere specialisaties, dit werft ook een langere opleidingsduur. Heb je geen universiteit niveau maar wil je wel graag werken in de mond- en tandzorg, er zijn ook opleiding voor tandartsassistenten. Hierbij help je de tandarts met als zijn verrichtingen.

Wat verdient een tandarts?

Een tandarts werft een lange academische opleiding, hoe hoger opgeleid hoe meer je verdient. Een tandarts die beginnend in loondienst is verdiend tussen de 3.200, – en 5,200, – per maand. Er wordt wel rekening gehouden met je leeftijd, welke specialisatie je doet als beroep en hoeveel uur je per week werkt. Er zijn ook veel tandartsen die een eigen onderneming hebben, de meeste tandartsen verdienen ongeveer 100.000 per jaar. Als we 100.000 euro delen door 12 maanden komen we uit op ongeveer 8.000,- euro per maand.

Hoe ziet een dag van een tandarts de uit?

De meeste tandartsen beginnen hun dag rond 8 uur, we drinken met het team een koppie koffie en gaan alles klaar maken voor dat de patiënten komen. De hele dag ben je bezig met verschillende patiënten en dit maakt je dat ook erg gevarieerd. De ene keer heb je een patiënt met een super gebit en de ene keer een patiënt waar er wel wat maatregelen getroffen moeten worden. Rond 12 uur hebben we een half uurtje pauze en gaat de dag weer veder met patiënten helpen. Einde van de dag maken we alles schoon en ruimen we de spullen op. En is het tijd om naar huis te gaan.

Tags:

Leave a comment