Hot!

Sushi

Sushi

Sushi is een overheerlijke gerecht dan afkomstig is van de Japanse keuken. Het sushi gerecht bestaat altijd uit zeewier en rijst. Die basis ingrediënten worden gecombineerd met allerlei andere ingrediënten zoals zeevruchten, groenten, vis en af en toe tropische vruchten. De presentatie van de sushi is erg belangrijk voor de Japanners, zodat ze niet alleen genieten van de smaak maar ook genieten van het uiterlijk. Sushi kan gemaakt worden met witte of bruine rijst. Sushi wordt heel vaak bereid met rauw vis, waar sushi daar ook bekend om staat. ‘rauwe vis eten’ voor veel mensen klinkt dit walgelijk, maar een heel groot aantal mensen genieten van de gerechten. Voor de mensen die niet van rauw vissen houden kunnen ook mee genieten met het eten van sushi, want er worden dus ook sushi gemaakt met groentes, zoals komkommers en avocado.

Geschiedenis sushi

De oorsprong van de sushi is rond de vierde eeuw. In die tijd werd in het Zuidoost-Azië standaard als voedsel gebruikt ( momenteel wordt dit ook gebruikt als standaard gerecht) rijst. Rond die tijd werd het rijst ook gebruikt om vis uit zoetwater heel lang te bewaren. Hoe? De rijst werd gekookt en vervolgens werd de vis in het rijst gedaan. Door het bijzondere en erg natuurlijke gistproces van de heerlijke rijst bleef de vis wonderbaarlijk vers. Door dit techniek bleef de vis ongeveer een anderhalf jaar goed. De vis werd dan opgegeten en de rijst werd dan weggegooid. Dit gebeurde in China en verspreide zich naar Japan. Doordat er in Japan heel graag rijst met vis werd gegeten, gingen de Japanners na de techniek niet alleen de vis eten maar ook de rijst en dit werd vervolgens een gerecht. Door dit techniek had de rijst een zure smaakje en dat vonden de mensen best wel lekker, alleen de nadeel was de geur. Hierbij hadden zij bedacht om in de rijst rijstazijn toe te voegen en hierbij hadden ze de probleem opgelost. In de tijd van de 18e eeuw werd er in Edo ( dat nu Tokyo is) in kraampjes heerlijke rijstballetjes verkocht waar stukjes vis in zitten dat een lekker toegevoegde twist had. Er werd vis op het rijstballetje gedaan en omdat er ook groente verkocht werd, gebruikte men ook groente i.p.v. vis. Hierdoor ontstonden er allerlei verschillende sushi gerechten zoals nigiri, maki, oshi etc. De mensen in die tijd hadden het erg druk en hadden bijna geen tijd om uitgebreid te eten en daarom was sushi erg handig, want je kan sushi even tussendoor eten met de hand ( wat over het algemeen gegeten wordt met eetstokjes). Er vond een zware aardbeving plaats in 1923, heel veel restaurants waren plat en hierdoor gingen de eigenaren zich verspreidden en had de sushi verspreid door het hele land, dat nu een typische Japans gerecht is.

Bekende soorten sushi

Nigiri: nigiri betekent in het Japans het vormen in de hand of pakken. Dit is een erg bekende sushi soort in Japan. Deze sushi gerecht is een soort rijstbedje met daar boven als “deken” een plakje rauw vis of rauw groente of een omelet.
Maki: maki betekent in het Japans gerold. Dit is het meest bekendste sushi soort in de westerse landen. Deze sushi soort wordt gemaakt met zeewier, rijst en vis of groenten of ei.
Temaki: temaki betekent in het Japan hand gerolde. Dit is een gerecht lijkt net een frietzakje. Deze sushi gerecht wordt gemaakt met zeewier ( dat nari heet in het Japans), rijst en allerlei vulling zoals, vis en groente etc.
Sashimi: sashimi is een heel simpel gerecht maar alsnog heel lekker. Sashimi is een gerecht met dunne gesneden plakjes rauwe vis, dat ook erg bekend is in Japan.

Tags:

Leave a comment