Hot!

Spruitjes

Spruitjes

Spruitjes heb je overal over de hele wereld en kan je met van alles eten, het kan met een zure kant gegeten worden of een lekkere zoete, wat uw voorkeur naar uit gaat.

Hoe kregen ze de naam?

Spruitjes zijn vernoemd naar het feit dat ze in de 16e eeuw in België werden verbouwd. Als je dit kleine feitje kent, zul je ook onthouden dat het spruitjes zijn, geen spruiten, en het is spruitjes, zelfs als je alleen maar naar één spruit verwijst.

Waarom zouden we spruitjes moeten eten?

Spruitjes hebben altijd een slechte naam gehad, vooral omdat ze vroeger gekookt werden, waardoor ze zwavelig en gewoon onaangenaam werden om te eten. Koken is net zo goed als een misdaad, maar als je de delicate balans kunt vinden om ze te koken tot ze mals zijn maar niet papperig, of als je ruwe rauwe spruitjes met een lichte dressing hebt geschoren, zijn ze echt heerlijk. Spruitjes zijn kruisbloemige groenten en bevatten veel vitamine A en C. Ook zitten ze vol met ijzer.

Kopen van spruitjes

Spruitjes zijn zulke cool uitziende planten, hun dikke stelen zijn gelijkmatig bedekt met schattige, piepkleine spruitjes, allemaal rond en perfect, met gigantische bladeren die torenhoog zijn aan de bovenkant. Hun seizoen loopt van eind augustus tot maart. De best smakende soorten worden geplukt na de eerste harde vorst, omdat de kou ervoor zorgt dat de spruiten suikers produceren.

Manier om spruitjes te bewaren

Meestal worden spruitjes al van de stengel afgesneden, maar als het hoogseizoen is, kun je ze nog steeds op de stengel vinden. Als je ze snel gebruikt, is het kopen van de losse exemplaren het het gemakkelijkst, maar degenen op de steel zullen het langer volhouden als je van plan bent ze later op te eten.

Lekkere spruitjes herkennen

Hoe kleiner de spruit, des te malser en zoeter het is (ga voor grotere als je een meer koolachtige smaak wilt). Zoek naar een levendige groene kleur en hele, intacte spruiten zonder veel vlekken die mooi en stevig zijn. Als u ze eenmaal thuis hebt, bewaart u ze in een plastic zak in de koelkast gedurende maximaal drie dagen. Terwijl ze daarna nog steeds kunnen worden gegeten, zullen ze een sterkere smaak ontwikkelen.

Spruitjes koken

Spruitjes zijn niet moeilijk te koken, je hoeft ze alleen maar lang genoeg te koken, zodat ze zacht zijn, maar laat ze niet lang genoeg gaan, waar ze zich tot moes veranderen. Ze kunnen ook rauw worden gegeten, maar het is aan te raden om elke spruit kruisgewijs te snijden, zodat de bladeren in dunne, in stukken uiteenvallen. Het roosteren van spruitjes helpt om hun zoetheid te concentreren en brengt een aangename nutteloosheid naar boven. Spruitjes passen goed bij zout, rijk voedsel zoals spek, maar nemen ook goed licht, zure dingen zoals citroenschil, aangezien dat helpt om de meer plantaardige kant te bestrijden.

Tags:

Leave a comment