Hot!

Spaceshuttle

Spaceshuttle

De Space Shuttle was een gedeeltelijk herbruikbaar ruimtevaarttuig met een lage aardbol, bestuurd door de Amerikaanse nationale luchtvaart- en ruimtevaartorganisatie (NASA), als onderdeel van het Space Shuttle-programma. De officiële naam van het programma was Space Transportation System (STS), ontleend aan een plan uit 1969 voor een systeem van herbruikbare ruimtevaartuigen. De eerste van de vier testvluchten vond plaats in 1981 en leidde in 1982 tot operationele vluchten. Naast het prototype waarvan de voltooiing was geannuleerd, werden vijf complete Shuttle-systemen gebouwd en gebruikt voor 135 missies van 1981 tot 2011, gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center (KSC) in Florida. Operationele missies lanceerden tal van satellieten, interplanetaire sondes en de Hubble Space Telescope (HST). De totale missie van de Shuttle-vloot bedroeg 1322 dagen, 19 uur, 21 minuten en 23 seconden.

Wat deed de Space Shuttle?

De spaceshuttle deed veel dingen. Het kan tot zeven astronauten tegelijk vervoeren. De spaceshuttle was als een verhuiswagen. Het bracht satellieten naar de ruimte, zodat ze in een baan om de aarde konden cirkelen. De shuttle droeg grote delen de ruimte in om het internationale ruimtestation te bouwen.

De spaceshuttle was ook een science-lab. Astronauten hebben daar experimenten gedaan. Experimenten in de ruimte doen is anders dan ze op aarde te doen.

Elke keer dat een spaceshuttle werd gelanceerd, werd het een missie genoemd. De spaceshuttle lanceerde voor 135 missies. Elke missie duurde een of twee weken. De eerste missie was in 1981. De laatste missie was in 2011.

Wat waren de delen van de Space Shuttle?

De spaceshuttle bestond uit drie hoofdonderdelen: de orbiter, de externe tank en de solide raketboosters.
De orbiter was het deel dat op een vliegtuig leek. De orbiter vloog rond de aarde. De astronauten reden en leefden in dit deel. NASA had vijf orbiters. De namen van de orbiters waren Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery en Endeavour. De externe tank was een grote oranje brandstoftank.
De solide raketboosters keken graag twee dunne raketten. Ze gaven de raket de lift van de zwaartekracht van de aarde.

Hoe is de Space Shuttle gelanceerd en geland?

De spaceshuttle lanceerde als een raket. Maar het landde als een zweefvliegtuig. De solide raketaanjagers en de hoofdmotoren op de orbiter hielpen de shuttle van de aarde af te schieten als een raket. De twee boosters kwamen twee minuten na de lancering van de shuttle af. Ze vielen in de oceaan. Een speciale boot haalde de boosters uit de oceaan. Ze werden opnieuw gebruikt voor een andere vlucht. De externe tank viel van de baan nadat deze alle brandstof in de tank had gebruikt. De externe tank zou over de aarde verbranden. Dus de tank kon niet opnieuw worden gebruikt. Toen de shuttle-orbiter naar de aarde terugkeerde, kwam het uit de lucht neer als een vliegtuig. Wielen kwamen onder de orbiter vandaan en zo rolde het tot stilstand op een landingsbaan. Dan zou NASA het voorbereiden om op een andere missie te vliegen.

Waar zijn de orbiters nu?

NASA gebruikte de spaceshuttle al 30 jaar. Het was een geweldige machine. Nu zijn er drie orbiters in musea, zodat iedereen ze kan gaan bekijken. De orbiters Challenger en Columbia gingen verloren tijdens ongevallen. Atlantis is in een museum in Florida. Discovery is in een museum in Virginia. En Endeavour is in een museum in Californië. Een andere orbiter, Enterprise, vloog nooit de ruimte in. Het werd gebouwd om te testen hoe de orbiters zouden werken en is te zien in New York City.

Tags:

Leave a comment