Hot!

Shanghai

Shanghai

Shanghai is de grootste stad in China en een van ’s werelds grootste steden. Het had in 2010 23.000.000 mensen. Het is zo groot en belangrijk dat het een speciale stad op provincieniveau is, zoals Beijing, Tianjin en Chongqing. Op dit moment is het de grootste haven ter wereld.

Ligging Shanghai

Shanghai ligt aan de monding van de Yangtze-rivier, waar het de Oost-Chinese Zee ontmoet in het midden van de oostkust van China. De binnenstad Shanghai ligt net ten zuiden van de plaats waar Suzhou beek de Huangpu-rivier ontmoet. Dit is ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van waar de Huangpu de Yangtze-rivier ontmoet. Het gebied tussen het centrum en de Yangtze was vroeger landbouwgrond en andere steden zoals Wusong en Baoshan, maar nu is Shanghai zo groot dat ze er deel van uitmaken.

Geschiedenis Shanghai

Voor het grootste deel van de geschiedenis van China was Shanghai een klein vissersdorpje. De grote steden in de buurt waren Suzhou en Hangzhou.

Onder de Ming en Qing had Shanghai een grote stadsmuur en begon te groeien.Onder de Ming en de Qing konden mensen uit andere landen alleen dingen kopen en verkopen met China op een eiland in de buurt van Guangzhou. De Britten begonnen met het verkopen van Indiase drugs om alle thee en andere dingen die ze uit China kochten te betalen. In de jaren 1840 probeerde China hen te stoppen en de Britten begonnen een oorlog. Om te voorkomen dat ze Nanjing pijn doen, kwamen de Chinezen overeen om hen drugs te laten blijven verkopen. Ze lieten de Britten ook beginnen met het kopen en verkopen van dingen in vier andere steden, waaronder Shanghai. Al snel werden delen van Shanghai gecontroleerd door het VK, de VS en Frankrijk. Deze controle werd door de Japanners beëindigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Chinese Communistische Partij werd opgericht in Shanghai.

Naam/taal Shanghai

De Mandarijn Chinese naam Shanghai is Shànghǎi, die is geschreven als in Chinese karakters. Deze naam betekent “op de zee”, omdat Shanghai vroeger aan de Oost-Chinese Zee lag. Vandaag de dag heeft vuil uit de Yangtze-rivier Pudong veel groter gemaakt en het centrum van Shanghai ligt op ongeveer 40 kilometer (25 mijl) van de open zee. De stad is echter zo groot geworden dat de regering nu andere gebieden controleert, zoals Pudong en Fengxian die nog steeds aan zee liggen.

Sjanghai’s naam is een beetje eenvoudiger dan de namen van de meeste andere Chinese steden, omdat het een klein vissersdorp was gedurende een lange tijd. De korte manier om de naam in het Chinees te zeggen is nog steeds Hù. Een hu was een oude soort visvangst die was gemaakt van bamboe en netten. De mensen in Shanghai gebruikten ze om vis en krabben te vangen in Suzhou Creek en andere waterwegen.

Tags:

Leave a comment