Hot!

Saturnus

Saturnus

Saturnus is de zesde planeet van het zonnestelsel en is de op 1 na grootste dan Jupiter. Beide planeten worden gasreuzen en buitenplaneten genoemd. De planeet Saturnus is vernoemd naar een Romeinse god, de Romeinse god van de landbouw Saturnus. Saturnus is al bekend sinds de oertijd.1122

Opbouw

De opbouw van de planeet Saturnus is vergelijkbaar met de planeet Jupiter. In het midden van de planeet Saturnus bevindt zich een kern dat lijkt op een rots. Om de kern zit een vloeibaar metallische waterstof dat weer bedekt wordt door een laag moleculaire waterstof. De kern van Saturnus heeft een temperatuur van 12000 K (kelvin) dus dat is 11727°C (Celsius). Saturnus straalt meer energie uit dan dat de planeet energie inneemt van de zon, dat is het gevolg van het Kelvin-Helmholtemechanisme. Kelvin-Helmholtemechanisme? Dat is een astronomisch effect die zich bespeelt als de oppervlakte van een ster of een planeet zich afkoelt. De atmosfeer van de planeet Saturnus bestaat uit waterstof voor 96,3% en helium voor 3,25%.

De ringen van Saturnus

In het einde van de 20e eeuw werd er ontdekt dat alle gasplaneten van het zonnestelsel een systeem tonen van ringen. Het ringensysteem van de planeet Saturnus is het meest opvallendst en is ook eerder ontdekt. Galileo Galilei ( een natuurkundige, wiskundige, astronoom en filosoof uit Italië) keek in het jaar 1610 naar de planeet Saturnus en zag drie objecten i.p.v. één. Galileo verteld met volle verbazing dat Saturnus twee handvatten heeft, de zo geheten “ansae”. Twee jaar later keek hij nog eens naar de planeet en zag dat de “ansae” verdwenen was. Vervolgens een half jaar later was de telescooptechniek verbeterd en kon Christiaan Huygens ( een Nederlandse wiskundige, natuurkundige, sterrenkundige, schrijven en uitvinder van vroege sciencefiction) als eerst bevestigen in 1655 dat de “ansae” een ring was rond de planeet Saturnus. Christiaan vertelde dat het een dunne platte ring is die de planeet niet raakt. Dit was eerst met twijfel vertel, maar later werd dit bevestigd door Giovanni Cassini (een Engelse natuurkundige, architect en sterrenkundige) en Robert Hooke ( een Engelse natuurkundige, architect en sterrenkundige). In 1675 liet Giovanni zien dat de ring uit twee ringen bestonden, daar tussen zit een scheiding dat later de naam kreeg Cassinischeiding. James Clerk Maxwell (een wiskundige en natuurkundige uit Schotsland) had bewezen dat de ringen bestonden uit stukjes rots en gruis.

De Manen van de planeet Saturnus

Er zijn 65 manen en maantjes ontdekt. De grootste maan is van de planeet Saturnus die de Titan is benoemd. De maan heeft een diameter van 5150 km, verder zijn er ook 4 manen die een diameter heeft groter dan 1000 km. Die manen heten Dione, Rhea, Tethys en Lapetus. Er is een maan die bekend staat met zijn ijsvulkanen: Enceladus. Het is erg lastig om het verschil te zien tussen een grote brok van de ringen en een kleine maan.

Tags:

Leave a comment