Hot!

Pompoen

Pompoen

Een pompoen is een cultivar van een squash plant, meestal van Cucurbita Pepo, dat is rond, met een gladde, licht geribde huid, en diepe geel tot oranje kleur. De dikke shell bevat de zaden en pulp. Sommige uitzonderlijk grote cultivars van squash met soortgelijke verschijning zijn ook afgeleid van Cucurbita maxima. Specifieke cultivars van winterpompoen afkomstig van andere soorten, waaronder C. argyrosperma, en C. moschata, worden ook soms “pompoen” genoemd. In Nieuw-Zeeland en Australisch Engels, verwijst de term pompoen naar het algemeen naar de bredere categorie ‘winter squash’ elders. Inheems in Noord-Amerika, pompoenen worden op grote schaal gekweekt voor commercieel gebruik en worden zowel in voedsel als in recreatie gebruikt. Pompoentaart is bijvoorbeeld een traditioneel onderdeel van Thanksgiving-maaltijden in Canada en de Verenigde Staten, hoewel commercieel ingeblikte pompoenpuree- en pompoentaartjes meestal gemaakt zijn van verschillende soorten winterpompoen dan de pompoenen die vaak worden gesneden als jack-o’-lantaarns Voor decoratie rond Halloween.

Omschrijving pompoen

Pompoenen, zoals andere squash, zijn van oorsprong in Noord-Amerika. De oudste bewijzen, pompoen-gerelateerde zaden die tussen 7000 en 5500 v.Chr. Dateren, werden gevonden in Mexico. Aangezien sommige squash dezelfde botanische classificaties als pompoenen delen, worden de namen vaak verwisselbaar gebruikt. Een vaak gebruikte botanische indeling berust op de karakteristieken van de stammen: pompoenstengels zijn stijfer, stekelig en hoekig (met een hoek van ongeveer vijf graden) dan squashstengels, die meestal zachter, meer afgerond zijn Naar het fruit. Pompoenvruchten zijn een soort botanische bes die bekend staat als een pepo.

Mannelijke (top) en vrouwelijke (onderste) pompoenbloemen

Traditionele C. Pepo pompoenen wezen in het algemeen tussen 3 en 8 kilo (6 en 18 lb), hoewel de grootste cultivars (van de soort C. maxima) regelmatig gewichten van meer dan 34 kg bereiken. De kleur van pompoenen komt uit oranje carotenoïde pigmenten, waaronder bèta-cryptoxanthine, alfa- en bètacaroteen, die allemaal provitamine A-verbindingen zijn die omgezet worden naar vitamine A in het lichaam.

Telen

Pompoenen worden over de hele wereld gegroeid om verschillende redenen, variërend van landbouwdoeleinden (zoals diervoeders) tot commerciële en sier verkoop. Van de zeven continenten kan alleen Antarctica geen pompoenen produceren; De grootste internationale producenten van pompoenen zijn de Verenigde Staten, Canada, Mexico, India en China. De traditionele Amerikaanse pompoen die wordt gebruikt voor jack-o-lantaarns, is de Connecticut Field variety.

In de Verenigde Staten

Als een van de meest populaire gewassen in de Verenigde Staten worden elk jaar 680.000.000 kilo pompoenen geproduceerd. De hoogste pompoen producerende staten omvatten Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania en Californië. Volgens het departement van Illinois van Illinois wordt 95% van het Amerikaanse gewas bestemd voor verwerking in Illinois gewekt. Nestlé, onder de merknaam Libby’s, produceert 85% van de verwerkte pompoen in de Verenigde Staten, op hun fabriek in Morton, Illinois. In het najaar van 2009 verwoest de regen in Illinois het Nestlé-gewas, waardoor het hele land tijdens het Thanksgiving-seizoen een tekort is.

Pompoenen zijn een warm gewas dat meestal in begin juli wordt geplant. De specifieke omstandigheden die nodig zijn voor het groeien van pompoenen vereisen dat de grondtemperaturen 8 cm diep zijn, minstens 15,5 ° C (60 ° F) en grond die goed water houdt. Pompoen Gewassen kunnen last hebben als er water ontbreekt of door koude temperaturen (in dit geval lager dan 18 ° C of 65 ° F, vorst kan nadelig zijn) en zandgrond met slecht waterretentie of slecht gedraineerde bodem die waterdicht worden Na zware regen. Pompoenen zijn echter nogal hard, en zelfs als veel bladeren en delen van de wijnstok verwijderd of beschadigd zijn, kan de plant heel snel wederbouwende wijnen groeien om te vervangen door wat verwijderd is. Pompoenen produceren zowel een mannelijke als een vrouwelijke bloem; Honingbijen spelen een belangrijke rol in de bevruchting. Pompoenen zijn historisch bestudeerd door de inheemse pompoenbi Peponapis pruinosa, maar deze bi is waarschijnlijk althans ten dele gedaald aan de gevoeligheid van pesticiden en tegenwoordig worden de meeste commerciële plantages door honingbijen bestoofd. Één korf per hectare (4.000 m2 per korf, of 5 kuddes per 2 hectare) wordt aanbevolen door het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Als er onvoldoende bijen zijn voor bestuiving, moeten tuiniers vaak bestuiven bestuderen. Onvoldoende bestrooide pompoenen beginnen meestal te groeien, maar te stoppen voor volledige ontwikkeling.

Reuze pompoenen

Reuze pompoenen zijn een grote squash (binnen de groep gewone squash Cucurbita maxima) die 1 ton in gewicht kunnen overschrijden. De variëteit ontstond uit de grote squash van Zuid-Amerika door de inspanningen van botanische samenlevingen en enthousiaste boeren. Dergelijke germplasma is commercieel provocerend, en in 1986 verliep de Verenigde Staten de bescherming tegen de reuze squash.

 

Tags:

Leave a comment